Social Media21.11.2013

Twiplomacy: @Unicef, @UN en @Davos meest gevolgde internationale organisaties op Twitter


Burson-Marsteller heeft eerder deze week een nieuwe editie van het ‘Twiplomacy’ onderzoek naar buiten gebracht. Dit keer werd er specifiek gekeken naar internationale organisaties en hun leiders op Twitter. Het onderzoek wijst uit dat alle leidende internationale organisaties een Twitteraccount hebben en de helft van hun leiders ook een actief persoonlijk account hebben op het sociale netwerk.

Het in Amsterdam gevestigde Greenpeace staat op de 7e plaats van meest gevolgde internationale instellingen. Greenpeace was ook de eerste internationale instelling die zich op 4 september 2007 zich op Twitter begaf. Veel andere organisaties begaven zich pas vanaf 2009 op Twitter. Andere in Nederland gevestigde internationale instellingen, zoals het Internationaal Strafhof, Europol of de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) komen in de top-25 niet voor. 

twiplomacy-unicef-un-en-davos-meest-gevo.jpg
twiplomacy-unicef-un-en-davos-meest-gevo.jpg

De bevindingen tonen aan dat de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (@UNICEF) de meest gevolgde internationale organisatie is met meer dan 2 miljoen volgers en is tevens de tweede meest effectieve organisatie na de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (@CERN), omdat de tweets van beide organisaties gemiddeld meer dan 100 keer worden geretweet.

Het “Twiplomacy” onderzoek heeft als doel te identificeren in hoeverre leiders, regeringen en internationale organisaties Twitter gebruiken. Begin november 2013 heeft Burson-Marsteller meer dan 223 accounts van 101 internationale organisaties geanalyseerd. 

Het begrijpen van het gebruik en de toepassing van social media is essentieel voor effectieve strategische communicatie,” aldus Burson-Marsteller’s wereldwijde voorzitter en CEO Don Baer. “Ons Twiplomacy onderzoek is de standaard geworden voor de industrie en is een belangrijk voorbeeld van wat wij bedoelen met onze nieuwe positionering ‘Burson-Marsteller, Being More’.”

Het onderzoek illustreert hoe organisaties Twitter op een nieuwe manier kunnen gebruiken met het innovatieve gebruik van hashtags, Twitter Q&As en direct messaging campagnes die een grote impact kunnen hebben ongeacht het aantal volgers,” zegt Jeremy Galbraith, CEO van Burson-Marsteller Europa, Midden Oosten en Afrika. “Het is interessant om te zien dat terwijl de helft van de leiders van international organisaties een persoonlijk Twitteraccount heeft, maar een enkeling zelf tweet.

Andere belangrijke bevindingen:

  • Nabil Elaraby, de secretaris-generaal van de Arabische Liga is de meest gevolgde leider van een internationale organisatie met meer dan 346.000 volgers.
  • Christine Lagarde, leider van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, staan op de tweede en derde plaats met ieder meer dan 150.000 volgers.  
  • De internationale organisaties die zich in 2007 of begin 2008 hebben aangemeld op Twitter staan ook tussen de meest gevolgde internationale organisaties. Vijf van deze organisaties hebben ieder meer dan een miljoen volgers. Namelijk @UNICEF, @UN, het Wereld Economisch Forum (@Davos), het VN Vluchtelingen Agentschap (@Refugees) en het Wereld Natuur Fonds (@WWF). Alle internationale organisaties samen hebben in totaal 18.325.589 volgers.
  • Organisaties die gevestigd zijn in Geneve hebben in totaal 6.197.506 volgers. New York komt op de tweede plaats met 5.598.909 volgers van de aldaar gevestigde organisaties.
  • Vijftig leiders van internationale organisaties hebben een persoonlijk Twitteraccount dat zij zelf beheren of samen met hun teams. Twitter heeft een cruciale rol gespeeld tijdens de verkiezingen van Roberto Azevêdo, de nieuwe leider van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) die tweet als @WTODGAzevedo. De eerste actie van de nieuwe secretaris-generaal van deVNConferentie inzake Handel en Ontwikkeling (UNCTAD), Mukhisa Kituyi’s, was een persoonlijk Twitteraccount aanmaken @UNCTADKituyi.
  • Het onderzoek toont aan dat de secretaris-generaal van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap de leider is die de meeste gesprekken op Twitter voert van alle internationale organisaties. Meer dan 65% van Richard Sezibera’s tweets zijn @antwoord op andere gebruikers. Al met al zijn internationale organisaties minder spraakzaam dan hun leiders met de opmerkelijke uitzondering van @Eurocontrol, de Europese Organisatie voor Veiligheid van Luchtnavigatie. @Eurocontrol beantwoordt vragen over vertragingen van vluchten sinds in 2010 het luchtverkeer in Europa werd verstoord door de uitbarsting van de Eyjafjallajökull vulkaan in IJsland.

Het Wereld Economisch Forum (@Davos) en @GlobalFund hebben sinds kort een direct messaging campagne gestart waarmee zij hun meest invloedrijke volgers op Twitter bereiken om zo hun rapporten en campagnes hoger op de agenda te krijgen. Zij staan ook tussen de enkele accounts die het toestaan dat volgers direct messaging kunnen versturen. Hiermee creëren zij een nieuwe en effectieve manier van tweerichtingsverkeer communicatie.

Lees ook het eerdere Twiplomacy onderzoek: 77,7% van de wereldleiders actief op Twitter [infographic] 

Verder lezen over Twitter

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

X wil Not Safe For Work-communities toestaan

Over het algemeen kun je Twitter/X vrij veilig openen als je op je werk bent: je hoeft niet bang te zijn dat er ineens heel schokkende beelden te zien zijn, of pornografie. Daar komt een einde aan, maar alleen als je lid...

Social Media01.04.2024

X wil Not Safe For Work-communities toestaan

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Nadat hij vorige week al schaak speelde met zijn brein alleen, heeft hij nu ook een tweet de wereld ingeslingerd. De vanaf zijn schouders verlamde Noland Arbaugh is de wereldberoemde eerste mens met Neuralink-chip in zij...

Technology25.03.2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Deze week viral: Max Verstapp’une en Doctor Who

Welkom in de nieuwe Deze week viral, waarin we op zoek gaan naar de hits op social media deze week, naast uiteraard de dingen die we zelf al veelvuldig voorbij zagen komen. Daar gaan we. Max Verstapp'une Max Verstappen...

Social Media16.03.2024

Deze week viral: Max Verstapp’une en Doctor Who

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Eerst waren het sociale netwerken die het op televisie gemunt hadden, maar nu zijn het de sociale netwerken. Elon Musk wil natuurlijk dat X een ‘alles’-app wordt en het is dan ook niet gek dat er binnenkort de optie...

Social Media13.03.2024

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Valentijnsdag 2024: de leukste nieuwtjes, tweets en inhakers

Het is Valentijnsdag. Een liefdesdag, maar ook een zeer gehate dag. Jammer, want er is heel veel om van te genieten. Gek nieuws en grappige inhakers bijvoorbeeld. AI zou Valentijnsdag verpesten Een onderzoek van McAfee...

Social Media14.02.2024

Valentijnsdag 2024: de leukste nieuwtjes, tweets en inhakers

Ook voor Valentijnhaters
​BlueSky zonder uitnodiging: 1 miljoen nieuwe accounts in 1 dag

Twitter/X-alternatief BlueSky is in een rap tempo enorm aan het stijgen in populariteit. Het werd in 2021 gelanceerd in beta, wat betekende dat je alleen toegang had met een uitnodiging van iemand anders. Uiteindelijk is...

Social Media08.02.2024

​BlueSky zonder uitnodiging: 1 miljoen nieuwe accounts in 1 dag