Technology14.11.2017

​Uitdagingen voor de stad van de toekomst


Vorige week haalde een Amsterdamse zolderwoning van 23m2 het nieuws. De vraagprijs van €200.000 euro werd binnen 3 dagen op tafel gelegd. Maar liefst 8.600 euro per vierkante meter! Het is tekenend voor de woningmarkt in Amsterdam op dit moment en staat tegelijkertijd symbool voor één van de grootste uitdagingen voor “de stad van de toekomst”: waar moeten al die nieuwe stedelingen straks wonen?

Amsterdam is niet de enige stad die in hoog tempo volloopt. Ter vergelijking: in 1950 leefde 30 procent van de wereldbevolking in de stad, in 2014 was dat 54 procent. Volgens prognoses van onder ander de VN ligt dat cijfer in 2050 rond 66 procent van de wereldbevolking: tegen die tijd zo’n 9 miljard mensen. Veel meer mensen die op een relatief kleiner gedeelte van het aardoppervlak komen te wonen, dat vraagt natuurlijk om creatieve oplossingen om de stad van de toekomst leefbaar te houden. Dit zijn drie van de grootste uitdagingen waar de ontwerpers van de stad van de toekomst voor komen te staan.

Uitdaging 1: Vervoer

Voor wie in de grote stad werkt zal het een bekend beeld zijn: schouder aan schouder in de metro of trein, of bumper aan bumper over de weg schuifelend op weg naar je werk.

Volgens Greenbiz vraagt deze uitdaging vooral om een verandering van focus. Neem nou de Verenigde Staten. Steden zijn daar grotendeels rondom de automobilist gebouwd. Om te voorkomen dat de drukste gebieden dichtslibben, moeten we toe naar een efficiëntere manier van vervoer. Individuele voertuigen beter laten aansluiten op massavervoer. Een futuristische opvolger van de auto zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien als de Hiriko: een elektrisch wagentje dat opvouwbaar is, waardoor er ongeveer zeven keer meer in een parkeergarage passen dan van de gemiddelde vierdeurs.

Hiriko-stad-van-de-toekomst
Hiriko-stad-van-de-toekomst

Ook oplossingen voor een slimmere logistiek passen in de stad van de toekomst. Bijvoorbeeld Picnic, die met elektrische wagentjes boodschappen bij mensen thuis bezorgen. Door dit te groeperen in vaste bezorgmomenten per stad of straat, heb je veel minder “boodschappenverkeer” op de weg: in plaats van dat een hele straat heen en weer rijdt naar de supermarkt, bedient één wagen van Picnic immers diezelfde straat.

Uitdaging 2: Publieke ruimte en slimme woningen

Zorgen dat al die mensen een plek hebben om te wonen, is een nog grotere uitdaging. De woningmarkt staat nu al gigantisch onder druk. Hoe bieden we dan plek aan al die nieuwe stedelingen die er de komende jaren bijkomen? En hoe houden we die ruimte ook nog eens leefbaar?

De huizen van de toekomst zijn smart homes. Dat komt erop neer dat je straks alles in en rond je huis kunt beheren via je tablet of smartphone. Van je stereo tot je energiegebruik tot je koffiezetapparaat. Goed voor de duurzaamheid: je hebt altijd inzicht in je gebruik en kunt dat dus beter reguleren. Daarnaast zijn er ontwerpers die nog een stapje verder gaan in het slim maken van woningen, door iedere vierkante meter optimaal te benutten. Met als uiteindelijk doel wonen op zo min mogelijk vierkante meters.

Maar ook met de publieke ruimte kunnen we slimmer omgaan. Zo introduceert Parijs in 2022 een verticaal bos van 1000 bomen, langs de zijkant van een gebouw met 127 woningen, kantoorruimtes, een 4-sterrenhotel met 250 kamers en een jeugdcentrum. Kleine kanttekening: het gebouw zelf is allesbehalve duurzaam omdat het voor een groot deel uit beton bestaat. Maar als die gebouwen dan toch moeten worden neergezet, kunnen we maar het beste zoeken naar een manier om dat gepaard te laten gaan van zoveel mogelijk groen.

Uitdaging 3: spullen

We komen uit een periode waarin consumentisme een belangrijke factor is geweest in het dagelijks leven. De spullen die je bezat, bepaalden voor een belangrijk deel je identiteit. Willen we in de toekomst ook voldoende ruimte houden om te blijven leven, dan zal ook op dit gebied een verandering nodig zijn.

De logische opvolger van het consumentisme is de deeleconomie. Uitgangspunt daarbij is dat niet iedereen elk item zelf in bezit hoeft te hebben. Een bekende speler in deze markt is Peerby, een app die je spullen die je zelf niet (altijd) nodig hebt laat uitlenen of verhuren aan je buren.

stad-van-de-toekomst-sharing-economy
stad-van-de-toekomst-sharing-economy

Volgens Carl Jung – de Zwitserse psychoanalyticus – hebben grote groepen mensen een collectief geheugen aan gemeenschappelijke herinneringen. Met een virtueel alternatief voor zolder of self storage wil Inbox Storage in de toekomst een collectieve berging in overvolle steden zijn, waar iedereen kan lenen of huren wat hij nodig heeft. Zo gaat er geen ruimte verloren aan het stallen van spullen die zelden worden gebruikt, en kan deze ruimte gebruikt worden om te leven. Daarnaast elimineren zij de noodzaak van grote opslaglocaties in stedelijke gebieden en wordt – door een structuur vergelijkbaar met Picnic – de logistiek van de spullen zo efficiënt mogelijk ingedeeld.

Deze blogpost is geschreven door Tim Lommerse, gastblogger over het onderwerp smart cities.

Verder lezen over Amsterdam

​Het Amsterdamse Winterparadijs biedt toch nog een wintergevoel

Sneeuwballen gooien die niet nat en koud zijn, van een ‘piste’ af met een band, zonder dat je bang hoeft te zijn in een ravijn te vallen en een heleboel sfeervolle stalletjes met warme chocomel met rum, ook al is opw...

Nieuws30.12.2023

​Het Amsterdamse Winterparadijs biedt toch nog een wintergevoel

​5 leuke dingen om als Nederlander in Amsterdam te doen

Op vakantie stappen we allemaal in de hop on hop off-bus om zoveel mogelijk van een stad te zien in een zo kort mogelijke tijd. Maar hoe vaak ga je nu echt op ontdekkingstocht in onze eigen steden? We bespreken 5 leuke d...

Lifestyle13.12.2023

​5 leuke dingen om als Nederlander in Amsterdam te doen

De leukste winterse tips om nog dit jaar met vrienden te doen

De winter is een heerlijk seizoen om lekker plezier te gaan beleven met vrienden. Hier zijn vijf tips van activiteiten en evenementen die plaatsvinden in de winterperiode. Dus trek lekker warme kleding aan en ga erop uit...

Events04.12.2023

De leukste winterse tips om nog dit jaar met vrienden te doen

​Wel of niet kopen? Zo zit het nu met fatbikes in Nederland

Fatbikes zijn heel geweldig, maar niet altijd even geliefd. Het zijn toch een beetje de bad boys van de fietsen geworden en dat is niet alleen omdat ze er wat stoerder uitzien dan de rest. Ze zijn in veel gevallen in sta...

Gadgets03.11.2023

​Wel of niet kopen? Zo zit het nu met fatbikes in Nederland

​Spotify opent Spotify Huis waar ADE-gangers kunnen ontspannen

We schreven vorige week al dat veel bedrijven iets met ADE doen, maar een bedrijf waar we dat sowieso van verwachtten is natuurlijk Spotify. De muziekstreamingdienst komt echter niet met een dj-set tot in de late uurtjes...

Entertainment17.10.2023

​Spotify opent Spotify Huis waar ADE-gangers kunnen ontspannen

5 x waarom bedrijven zich allemaal storten op ADE

Volgende week is het zover: dan start het Amsterdam Dance Event. Van woensdag 18 oktober tot zondag 22 oktober moet je eraan geloven: talloze stories met mensen die uit hun dak gaan op grote feesten, kleine feesten, midd...

Events11.10.2023

5 x waarom bedrijven zich allemaal storten op ADE

Coldplay zet nieuwe mobiele app in tijdens wereldtour

Coldplay maakt sinds de start van hun ‘Music of the Spheres World Tour’ in maart van dit jaar gebruik van een speciale, mobiele app. Ook in Nederland wordt de app ingezet voor hun vier concerten op 15, 16, 18 en 19 j...

Mobile12.07.2023

Coldplay zet nieuwe mobiele app in tijdens wereldtour

Uber opent nieuw hoofdkantoor in Amsterdam

Uber heeft vandaag zijn nieuwe internationale hoofdkantoor geopend in Tripolis Park, Amsterdam. Het kantoor is een van Uber’s grootste tech-centra buiten de VS. Uber telt momenteel meer dan 1.000 werknemers in Amsterda...

Nieuws07.06.2023

Uber opent nieuw hoofdkantoor in Amsterdam

En is op zoek naar tech-talent

Verder lezen over Toekomst

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Deze cursus is een initiatief om het brede publiek, scholieren, bedrijven en beleidsmakers bewust te maken van de opkomende mogelijkheden en uitdagingen van quantumtechnologie.

Technology15.04.2024

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Quantum wordt de volgende techrevolutie
2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Het Freedom of Mobility Forum is is een platform dat geïnitieerd is door Stellantis, een van de grootste wereldwijde autofabrikanten en bij ons bekend met o.a. merken als Fiat, Opel, Peugeot, DS Automobiles, Citroen, Je...

Technology27.03.2024

Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland