Startups21.09.2017

Deliveroo groeit hard, maar winst lijkt nog ver weg


Problemen met marges en bezorgers

Als je in of bij de randstad zit ken je Deliveroo ongetwijfeld: de dienst, die het mogelijk maakt om eten te bestellen bij restaurants die normaliter niet aan bezorging zouden doen, blijft maar groeien. Ook in Nederland breidt de van oorsprong Londense bezorgservice zich als een olievlek uit en dat zie je terug in de cijfers van Deliveroo over 2016.

De omzet is gestegen met meer dan 600 procent, wat Deliveroo meteen een zeer succesvolle startup maakt. Maar zoals bij veel startups is er altijd het probleem van het geld: investeerders hebben een dikke pot centen neergelegd in de afgelopen vier jaar om Deliveroo op gang te krijgen, maar echt verdiend wordt er nog niet.

Goede cijfers, flink verlies

Het bedrijf heeft weliswaar en flinke omzet (145 miljoen euro) maar de marges op de bestelling zijn zo flinterdun dat de winst op de bezorgingen zelf zijn in totaal maar net over het miljoen is. Het probleem: met dat ene miljoen moeten dus alle andere zakelijke kosten betaald worden en zoals je wel zou verwachten is dat bij lange na niet genoeg.

Effectief resultaat: meer dan 160 miljoen euro verlies in 2016. De investeerders moeten dus blijven bijpompen om Deliveroo in de lucht te houden en te zorgen dat het bedrijf de alleenheerschappij krijgt in de bezorgmarkt voor eten. Dat zal alleen niet zo makkelijk gaan: concurrenten zat, zoals UberEats, die vooral in het eigen Londen Deliveroo het vuur aan de schenen legt.

Bezorgers niet blij

Dan is er nog het probleem van de beloning van de bezorgers. De ‘gig economy’ is notoir voor de marginale beloningen die mensen krijgen als ze klussen aanpakken voor bijvoorbeeld Uber of Deliveroo. Er is geen minimum loon; er is geen verzekering; dat kost je als opdrachtgever eigenlijk heel weinig, dus dan is het niet toevallig dat Deliveroo ook in Nederland van plan is om alleen nog maar ZZP’ers als bezorgers te willen.

Daar lopen allerlei protesten tegen vanuit de bezorgers zelf en er moet ook vanuit overheidswege nog maar gekeken worden of dat eigenlijk wel mag, om maar aan te geven dat het nog niet zo makkelijk gaat zijn om alles bezorgd te krijgen zonder enige vorm van overhead aan de bedrijfskant.

Dat risico wordt door Deliveroo ook wel onderkend in hun documenten die bij de cijfers gepresenteerd worden, maar of dat vraagtekens of een rem op de investeringen zal zetten is nog maar de vraag. De trein rolt, de consument is blij met de service en dan moet er alleen nog ergens geld beknibbeld worden om meer winst te maken, en dan komt alles goed. Hopen ze.

[Afbeeldingen © Deliveroo]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Food

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

HelloFresh is een populaire maaltijd bezorgservice, vooral bij werkende millennials. Elke week een doos met een aantal kant en klare ingrediënten en de bijbehorende recepten. Kruiden, zoals zout en peper, moet je zelf t...

Nieuws19.09.2023

HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Volkswagen dat het tijd was om de bedrijfskantine van het bedrijf te ontdoen van vlees. Een van de populairste lunchsnacks wat nota bene de Volkswagen Curryworst. Inderdaad, een wu...

Nieuws31.08.2023

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

Sta je graag in de keuken en kun je ook nog eens goed koken? Dan droom je er misschien van om een eigen restaurant te beginnen. Een spannende onderneming, zeker als je nog niet eerder voor jezelf gewerkt hebt. Voordat je...

DC Business03.07.2023

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

Barbecueën kan heel goed vegetarisch, maar traditioneel gezien wordt deze vorm van koken gezien als het summum voor vleeseters. Kijk bijvoorbeeld maar naar een Netflix-serie als Barbecue Showdown. Maar wat die koks als...

Lifestyle28.06.2023

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots

Als liefhebber van whisky, en dan bedoel ik wel het échte goede ‘spul’, is Schotland natuurlijk dé place to be. Welnu, onlangs was ik op bezoek bij The GlenDronach. Een kleine distilleerderij in de East-Highlands,...

Nieuws20.06.2023

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots