Startups23.04.2013

Startupbootcamp Amsterdam zoekt NFC startups


startupbootcamp-amsterdam-zoekt-nfc-star.jpg
startupbootcamp-amsterdam-zoekt-nfc-star.jpg

Startupbootcamp Amsterdam start dit najaar een accelerator programma gericht op Near Field Communication (NFC) en Contactless Interactions. Vodafone, ABN Amro, International Card Services, CM en Javest Investment Fund hebben zich reeds als aandeelhouder aangesloten bij het programma. Verder worden expertise en middelen geleverd door partners als Rabobank, Thales Nederland, PWC, VMW Taxand en Axicom.

Patrick de Zeeuw en Ruud Hendriks, oprichters van StartupBootcamp Amsterdam, werden vorig jaar door Vodafone gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken voor een accelerator programma gericht op NFC en Contactless Interactions. Deze trend wordt gezien als dé groeimarkt voor de mobiele sector. NFC apparaten worden ingezet voor contactloze betalingssystemen, social networking en identiteits- en toegangsbeheer. NFC maakt tweezijdige communicatie mogelijk, terwijl eerdere systemen slechts eenzijdige communicatie ondersteunen.

De nieuwe accelerator start op 14 oktober 2013. Net als het reguliere Startupbootcamp geeft het NFC programma 10 startups de kans hun bedrijf te lanceren. Zij ontvangen € 15.000 aan seed funding, een gratis werkplek, een sponsorpakket en begeleiding van topmentoren. Hiermee kunnen ze de groei van hun bedrijf 3 maanden lang versnellen. Daarnaast krijgen ze toegang tot het uitgebreide netwerk van investeerders dat Startupbootcamp in de afgelopen jaren heeft opgebouwd. De grote finale van het programma, Investor Demo Day, vindt plaats op 17 januari 2014. Daar presenteren de startups hun producten en ideeën aan een grote groep investeerders.

NFC
Patrick de Zeeuw en Ruud Hendriks, managers van het programma, zien een groeiende behoefte aan NFC oplossingen bij bedrijven en consumenten. “Steeds meer apparaten beschikken over NFC-functies, maar de meerderheid van de gebruikers heeft geen idee wat NFC is of wat je ermee kan. Met deze nieuwe gespecialiseerde accelerator willen wij de zichtbaarheid van NFC vergroten, evenals de mogelijkheden die de technologie kan bieden. De meeste bedrijven krijgen in de nabije toekomst te maken met uitdagingen en kansen op dit gebied. Dit programma identificeert deze uitdagingen en kansen en stimuleert de ontwikkeling en uitvoering van oplossingen, waardoor we uiteindelijk een NFC & Contactless Interaction ecosysteem kunnen creëren.”

Met dit tweede programma is Startupbootcamp Amsterdam de eerste Europese accelerator die binnen één jaar 20 startups gaat begeleiden. Startups kunnen zich nu aanmelden voor het NFC accelerator programma.