Startups26.10.2012

Poikos wint innovatiewedstrijd SmartCamp Amsterdam


Tech-startup Poikos heeft de eerste Benelux SmartCamp gewonnen en staat op 13-14 november in de  Europese SmartCamp finale in Berlijn. Poikos kwam aan het einde van de dag naar voren als het bedrijf met een prachtig technologisch idee en een super strategie om de wereld te veroveren. ‘s Ochtends zijn de finalisten eerst nog door verschillende business- en marketingexperts klaargestoomd voor de pitchpresentatie aan de jury.
 
In de finaleronde presenteerde de drie startups Poikos, enerGQ en OmniP Labs hun idee om de wereld met technologie slimmer te maken. Poikos heeft de afgelopen twee jaar de FlixFit-technologie ontwikkeld, een technologie waarmee je een nauwkeurige 3D-scan van het menselijk lichaam kunt maken door inventief gebruik te maken van de camera op je smartphone of webcam. Consumenten kunnen hiermee bijvoorbeeld online een op maat gemaakt kledingstuk bestellen, maar ook zijn er al ideeën voor gebruik in de gezondheidszorg.

poikos-wint-innovatiewedstrijd-smartcamp.jpg
poikos-wint-innovatiewedstrijd-smartcamp.jpg

EnerGQ eindigde als tweede met de door hun ontwikkelde slimme energiemeter die helpt energie te besparen. Op elk gewenst moment kan niet alleen het actuele energieverbruik gemeten worden maar ook het te veel aan gebruik of de besparing, waarbij rekening gehouden wordt met weersomstandigheden en andere factoren die het energieverbruik beïnvloeden. OmniP Labs, de derde finalist, werkt samen met de gemeente Amsterdam en de Europese Unie aan een ‘city assistent app’ op basis van Open Data and the City SDK-infrastructuur. Hierdoor worden gemeentelijke diensten verrijkt, wat de economische groei verder stimuleert ten behoeve van de duurzaamheid van Amsterdam en andere Smart Cities.
 
De finalisten van deze eerste IBM SmartCamp in de Benelux zijn door een gerenommeerde jury beoordeeld op basis van de gekozen strategie om het idee in de markt te zetten, de kunde van de teamleden en de gebruikte technologie. Poikos, als winnaar van SmartCamp, krijgt zes maanden intensieve begeleiding om verdere uitbreiding van hun bedrijf te versnellen. Ook krijgen ze 3 jaar gratis toegang tot het IBM softwareportfolio.
 
Het lijkt vaak dat Silicon Valley de enige plek is waar de nieuwste technologische innovaties het licht zien, maar programma’s als SmartCamp zijn juist een uitstekende manier voor tech-startups om zichzelf in de schijnwerpers te plaatsen. Beginnende softwareontwikkelaars komen zo in contact met entrepreneurs en investeerders die over het netwerk en de middelen beschikken om hun idee van een kickstart te voorzien. Elk jaar worden de drie meest veelbelovende startups geselecteerd uit een groot aantal inzendingen. Deze bedrijven kregen tijdens SmartCamp Amsterdam een podium waar ze hun idee aan een breed publiek konden presenteren. Door ook oog te hebben voor het verloop van de startup na de begeleidingsperiode, zijn SmartCamp events wereldwijd uitgegroeid tot high profile startup programma’s.