Technology28.10.2009

Gratis upgrade naar Windows 7 toch niet gratis?


gratis-upgrade-naar-windows-7-toch-niet-.jpg
gratis-upgrade-naar-windows-7-toch-niet-.jpg

In de aanloop naar de lancering van Windows 7 op 22 oktober jl. beloofde Microsoft gebruikers die in de maanden vóór 22 oktober een computer of laptop met Windows Vista kochten, dat ze gratis konden upgraden naar het nieuwe besturingssysteem Windows 7.

Uit onderzoek van PC-Active blijkt inmiddels dat consumenten die nu willen upgraden juist op extra kosten worden gejaagd. Wie tussen 26 juni en 22 oktober van dit jaar een nieuwe computer of laptop met daarop Windows Vista Home Premium, Business of Ultimate kocht, heeft volgens bepaalde voorwaarden recht op een gratis update naar een gelijkwaardige versie van Windows 7.

Maar het blijkt echter dat veel fabrikanten van pc’s en laptops hoge kosten in rekening brengen voor deze ‘gratis’ upgrade.

PC-Active maakte een rondje langs diverse leveranciers van laptops en computers en kwam tot de ontdekking dat er een flinke som geld werd gevraagd voor het aanvragen van een gratis upgrade-dvd. Zo vraagt notebookfabrikant Asus € 21,99 voor de Windows 7 upgrade-dvd. Toshiba spant de kroon: dat bedrijf wil maar liefst € 29,95 voor de dvd zien. Het minst betaalt de consument bij Packard Bell: daar wordt ‘slechts’ € 14,95 gevraagd voor een upgrade-dvd.

De te betalen kosten vallen onder de veelgebruikte term ‘verzend- en administratiekosten’. Voor die prijs wordt dus alleen een dvd in een enveloppe gestopt en met de post verstuurd. De gebruiker die de dvd ontvangt moet alsnog het meeste werk doen, namelijk het installeren van Windows 7.

Verder worden klanten gedwongen met creditcard te betalen omdat het bedrijf dat de verzending afhandelt – een door de computerfabrikant ingeschakeld ‘handlingbedrijf’ – meestal geen andere betalingsmethode accepteert. Bovendien moeten gebruikers eerst tal van persoonlijke gegevens achterlaten via allerlei formulieren voordat de consument te horen krijgt hoeveel hij moet betalen voor de upgrade-dvd en wat de betaalmogelijkheden zijn.

Computerkopers die tussen 26 juni en 22 oktober een computer hebben gekocht in de winkel hebben meer geluk. Bij grote winkelketens als MyCom en Paradigit krijgen klanten die willen upgraden altijd een echt gratis versie van Windows 7. Wel moeten ze dan zelf naar de winkel komen om het product op te halen, en geldt de gratis upgrade alleen bij computers van het eigen winkelmerk.

Verder lezen over Microsoft

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Microsoft is van plan om een virtuele chatbot aan zijn Xbox-gameconsole toe te voegen. Het gaat dan om een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie helpt bij de klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen d...

Gaming05.04.2024

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Het is al 29 jaar geleden dat Microsoft met Bob kwam. Niet de bewust onbeschonken bestuurder, maar een gebruikersomgeving die was bedoeld om mensen die zich niet zo comfortabel voelden bij het gebruiken van een computer...

Technology01.04.2024

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Veel mensen adviseren ertegen, maar Microsoft gaat het toch doen: Office en Teams scheiden. Het komt dan met een nieuwe versie van Microsoft 365 en Office 365 waarbij Teams er niet meer bij zit. Microsoft doet dat echter...

Marketing01.04.2024

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

De zwarte Xbox Series X kennen we: maar Microsoft schijnt ook een witte variant in de maak te hebben. Het apparaat is nagenoeg identiek aan de zwarte, maar komt behalve in een andere kleur ook zonder disc drive. Xbox Ser...

Gaming28.03.2024

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik

Sinds het thuiswerken is zakelijk en privé meer dan ooit verwoven. De een kan daar beter mee omgaan dan de ander, maar waar we het allemaal over eens kunnen zijn is dat die constante scheiding niet altijd zijn vruchten...

Online14.03.2024

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik