Social Media22.01.2013

Social media heeft positieve invloed op verkoop


social-media-heeft-positieve-invloed-op-.jpg
social-media-heeft-positieve-invloed-op-.jpg

Consumenten die aan de hand van social media een band onderhouden met een bedrijf, zullen met de onderneming ook vaker zaken doen en meer bijdragen tot de winstmarge. Aldus een onderzoek gehouden door wetenschappers aan de Universiteit van Buffalo, die de activiteiten van consumenten op het sociale netwerk Facebook vergeleken met de daadwerkelijke aankopen die werden verricht. De onderzoekers voeren dan ook aan dat bedrijven er goed aan doen om de mogelijkheden op het gebied van social media goed te verkennen.

De onderzoekers stelden vast dat consumenten die deelnemen aan de social media-activiteiten van een bedrijf de onderneming gemiddeld 5% vaker bezoeken dan collega’s die niet betrokken zijn bij de social netwerking van het merk. “Deze sociaal onderlegde consumenten betekenen voor de bedrijven ook een financiële meerwaarde,” merkt onderzoeksleider Ram Bezawada, professor marketing aan de University at Buffalo, op. “Gemiddeld brengt een deelnemer aan sociale media-activiteiten het bedrijf 5,6 procent meer op dan een gemiddelde klant.”

Er is lang getwijfeld over de efficiëntie van sociale media voor bedrijven,” voert professor Bezawada nog aan. “Het is immers niet gemakkelijk om een verband aan te tonen tussen de inspanningen die op het gebied van sociale media worden gedaan en de return-on-investment die wordt gerealiseerd.”

Volgens de wetenschapper kunnen bedrijven social media op verschillende manieren gebruiken om een band te creëren met de consument, onder meer door gepersonaliseerde boodschappen of het aanbieden van unieke producten.

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.