Social Media10.08.2010

Gowalla maakt Checkin API beschikbaar voor iedereen


gowalla-maakt-checkin-api-beschikbaar-vo.jpg
gowalla-maakt-checkin-api-beschikbaar-vo.jpg

Vandaag zal Gowalla de checkin API beschikbaar maken voor alle ontwikkelaars, dit zal zeer zeker meerdere en betere ’third party applications’ op gaan leveren en zo kan de startup misschien wat meer de strijd aangaan met Foursquare.

De publieke Gowalla API was al in februari aangekondigd. Maar Apps als GowallaWalk, die een kaart laat zien van alle checkins van een gebruiker, zijn niet echt interactief bezig met Gowalla zelf. De release van vandaag voegt de mogelijkheid toe in te checken via een ’third-party app’ die gebruik maakt van OAuth 2.0.

De API van concurrent Foursquare is al sinds de herfst 2009 beschikbaar en heeft al vele interessante mobiele applicaties opgeleverd. Van social games tot shopping/discount apps, enz. Die API release was erg belangrijk omdat het de mogelijkheid heeft gegeven aan ontwikkelaars om lokaties en plaatsen relevant te maken.

In de afgelopen 6 maanden zijn er veel op Foursquare gebaseerde Apps verschenen, maar nog altijd worden  location-based services gebruikt door een ’tech elite’ en een paar anderen. Tot nu toe heeft 4% van alle volwassen internetgebruikers wel eens een keer ingechecked op een location-based service, slechts 1% doet dat regelmatig (minimaal 1 checkin per week).

En dus hoopt men bij Gowalla als ook bij Foursquare dat het vrijgeven van de API weer wat meer gebruikers kan overhalen gebruik te gaan maken van location-based apps. Meer over de API is te vinden in Gowalla’s checkin API documentation en guidelines.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.