Social Media06.08.2010

Grootschalige censuur op Digg ontdekt


grootschalige-censuur-op-digg-ontdekt.jpg
grootschalige-censuur-op-digg-ontdekt.jpg

Een groep van invloedrijke conservatieve leden van Digg.com zijn op heterdaad betrapt in een vergaande “campaign of censorship”.

Ze waren in het bezit van meerdere accounts, maakte gebruik van “upvote padding”, en probeerden opzettelijk progressieven gebanned te krijgen. Meer dan een jaar lang heeft er een undercover-onderzoek gelopen waarmee uiteindelijk deze inspanningen aan het licht kwamen. “The more liberal stories that were buried the better chance conservative stories have to get to the front page.

Digg wordt ook wel gezien als het “powerhouse of social media websites“. In de VS staat het volgens Alexia op de 50e plaats (117e van de wereld), het is verreweg de meest invloedrijke social media site. Digg behaalde de 1 miljoen gebruikers in 2007 en dat getal is inmiddels meer dan verdrievoudigdt. Digg genereert zo’n 25 miljoen pageviews per maand. Stukjes die de homepage halen zorgen er geregeld voor dat er andere websites tijdelijk niet beschikbaar worden door het vele verkeer, ook wel the ‘Digg Effect‘ genoemd.

Het concept achter de website is eenvoudig, voeg webpagina’s toe (nieuws, videos of foto’s) en daar kan iedere gebruiker op stemmen (digging or burying). Als een item veel ‘diggs’ krijgt zal het niet langer in de “upcoming section” te vinden zijn maar zal het op de homepage verschijnen, de plek waar de meeste gebruikers hun tijd doorbrengen, en zo zal het bericht dus duizende pageviews genereren.

Dit model is wel erg gevoelig voor groepen gebruikers met een verschillende mening / favoriet. Zo waren er eerder verschillende groepen gamers die probeerden hun standpunt of artikelen op de homepage te krijgen om meer aandacht te krijgen voor het betreffende onderwerp. Maar ook het tegenovergetselde is mogeijk, de zogenaamde “bury brigades” zorgen ervoor dat een artikel zoveel negatieve stemmen krijgt dat het uit de “upcoming section” verdwijnt ofwel ‘buried’ is ongeacht het onderwerp. Duizenden verhalen zijn al lunstmatig verwijderd van Digg door deze groep.