Media26.08.2011

Intel doet onderzoek naar Mobiele Etiquette: de 10 regels


Iedereen herkent de ergenissen: mensen die in de trein of in het restaurant luidruchtig telefoongesprekken voeren; als je in gesprek bent en je gesprekspartner opeens de telefoon opneemt en jou even aan je lot overlaat; of dat tijdens het eten of in vergaderingen de deelnemers meer bezig zijn (vaak onder tafel) met het toetsen op smartphones dan geïnteresseerd te zijn en actief mee te doen aan de gesprekken met de anderen.

De roep om gedragsregels is daarom groot, vooral omdat ook uit dat Intel onderzoek blijkt dat de gebruikers van die mobiele apparaten (laptops, tablets, smartphones) vinden dat zij zich voorbeeldig gedragen en dat vooral dus de ander zich maar eens moet gaan gedragen.

In Nederland ergert 79% van de mensen zich aan de luide telefoongesprekken in het openbaar, 66% aan het in een rijdende auto typen op je mobiele apparaten en 61% aan irritante ringtonen. Verder vindt 37% van de Nederlanders het vervelend als er in toiletten wordt getelefoneerd, 37% is verstoord als het eigen mobiele gebruik in trein, bus, café of restaurant voor langere tijd wordt gehinderd door andere, en 11% ergert zich aan het gebruik van mobiele apparatuur in de slaapkamer. Misschien zitten onder die Nederlanders daarom 4% die meldt dat ze liever hun partner inleveren dan hun mobiele apparatuur.

Overigens: 10% van de Nederlanders begint ‘s-morgens in bed de sociale media al te checken, 5% aan de ontbijttafel, 15% voor het onder de douche gaan, 24% op weg naar het werk en 45% pas in bus en trein.

P8251580Ook over slechte gewoonten op Sociale Media zijn de meningen gevraagd. 62% van de Nederlanders irriteert zich als iemand onder een andere naam een (grap) post; 52% vindt het onplezierig als gebruikers “unflattering photo’s” tagt zonder hun toestemming en 50% van de ondervraagden wil niet dat persoonlijke informatie wordt ge”shared”.22% ergert zich aan geen of langzame reacties op een vriendschapsverzoek, 9% sowieso over langzame response en 15% van de mensen vindt het niet leuk als gebruikers hun huisdier of kind gebruiken als profielfoto.
Maar ook naar niet aan sociale Media gerelateerde ergenissen is gevraagd. Eén uitkomst wil ik jullie niet onthouden: 54% van de Duitsers vinden het “neus peuteren” in het openbaar afschuwelijk, gemiddeld in Europa en het Midden Oosten is dat “slechts”35%. In Nederland 28%!

Echt opmerkelijk aan het onderzoek is de discrepantie tussen het eigen mobiele gedrag (slechts 2% van de Nederlanders vindt zijn eigen gedrag “slecht”; 53% vindt zijn gedrag “excellent” en 45% “Good”) en het geconstateerde gedrag van anderen want dan vindt 38% het gedrag van anderen “slecht”, 59% “goed” en 4% vindt slechts het mobiele gedrag van anderen “excllent”.

Intel hield de persbijeenkomst over de uitkomsten van haar onderzoek naar mobiele ergenissen in de Industrieele Groote Industrieele Club aan de Dam te Amsterdam. Als het om strakke etiquette regels (zonder dag en jasje kom je er niet in!) gaat,  is er geen groter conservatief bolwerk van etiquette mogelijk. En dat de onderzochte Nederlanders mobiele etiquette willen is duidelijk.

Die discussie brengt je onvermijdelijk naar de vraag: als er dan regels nodig zijn, over welke regels heb je het dan? Iedereen kent de irritaties van het gebruik van mobiele telefoons in het openbaar. Volgens het onderzoek van Intel is er ook wijdverspreid onvrede over het gedrag van bezitters van smartphones, laptops en ipads, met name over het in gezelschap actief zijn op Internet en Sociale media. Betreft de irritatie van het gebruik van Mobiele telefoons vooral het pubieke gebruik: hard sprekend gesprekken voeren, opnemen van de mobiel in winkels als je geholpen wordt of het beantwoorden van binnenkomende gesrekken als je met iemand of een groepje in gesprek bent. De irritatie van het gebruik van mobiele apparatuur voor het onderhouden van je Social media diensten betreft meer het gebruik thuis (tijdens het eten) en in bedrijven, vooral tijdens vergaderingen en op de afdelingen ( “zij is de hele dag met facebook bezig!”) .P8251585

De bijeenkomst van Intel in de Industrieele Groote Club werd afgesloten met een Ronde tafel discussie waaraan Peter Olsthoorn, Erwin Blom, Jan Heemskerk, Petra van de Boevere, Patric Bliemer en Anouk van Eekelen deelnamen. Een levendige discussie met soms wat vooroordelige uitspraken over sociale media (“slaat de creativiteit van mensen dood ..”), verschil van intensiteit waarmee men zich aan de smatphone overgeeft, maar ook het overheersende beeld dat het nuttig is, een verrijking maar ook dat soms irritante sociale gedrag met zich meebracht. Of de overheid (“je mag toch ook niet bellen in de auto!”) of – ja wie? – regels zou moeten afkondigen. Uiteindelijk zei over de etiquette regels mevrouw Anouk van Eekelen van Life Events daar verstandige dingen over: etiquette regels ontstaan en moet je niet laten afkondigen door de overheid en binnen bedrijven en groepen moet je soms gezamenlijk in overleg regels proberen af te spreken.

De bijeenkomst eindigde met de door Anouk opgestelde proeve van 10 etiketten regels. Hier zijn ze:

  1. Verplaats je in een ander en voorkom dat iemand zich ongemakkelijk voelt.
  2. Praat in het openbaar nooit te luid via je mobiele telefoon
  3. Aan de eettafel geen mobiele apparatuur, behalve in geval van nood.
  4. Niet mailen, gamen, SMSen of bellen wanneer je met iemand in gesprek bent.
  5. Indien je toch moet opnemen, mailen of SMSen: excuseer je, loop even weg en hou het kort.
  6. Maak tijdens vergaderingen en zakelijke bijeenkomsten vooraf afspraken over gebruik van mob
  7. Bespreek in het openbaar niets dat anderen niet mogen horen.
  8. Beperk het privégebruik van mobiele apparatuur onder werktijd.
  9. Plaats nooit ongevraagd informatie op over anderen op internet.
  10. Reageer altijd tijdig op berichten als je dat belooft.

Deze regels zijn redelijk en verstandig en vanzelfsprekend. Geen regels om je tegen te verzetten zolang je maar hoopt dat de overheid deze regels in wetgeving gaat omzetten. Etiquette is iets wat past bij interne beschaving, of wat ouderwetser: burgermans fatsoen en niet iets van dwingelandij, vervolging en boetes. Ik ben benieuwd naar jullie mening.

P8251590

In het onderzoek komen overigens opvallende verschillen tussen de leefdtijdscategoriën naar voren. 55% van de groep 55+ vindt dat er best een verbod op het openbaar gebruik van mobiele apparaten mag komen; van de jongeren vindt niemand dat!. Ouderen voelen zich ook vaker ongemakkelijker bij het in het openbaar gebruiken van mobiele apparaten (77% van de ouderen; 17% van de jongeren!) Alle leefdtijden zien het nut van gedragsregels maar ook hier wel verschillen: 71% van de 55+ willen dergelijke regels, 45% van de 18-24 jarigen.

Het feit dat we ons aan het gebruik door anderen van mobiele apparatuur ergeren is natuurlijk wel het rechtstreekse gevolg van het gegeven dat het gebruik steeds algemener en geaccepteerder is. Het is dan ook de wens om mainstream gedrag in bepaalde maatschappelijke kaders te plaatsen en natuurlijk worden we het daar niet allemaal over eens. Etiquette is iets wat van nature ontstaat en daarmee een bepaalde functie heeft. De algemene geaccepteerdheid van de sociale media komt uit het Inter onderzoek ondubbelzinnig naar voren. In Nederland checkt 5% van de mensen hun sociale media status tenminste één maal per uur, 22% een paar keer per dag en 41% dagelijks. De rest (27%) doet dat in een frequentie van 1x per week. Opvallend is dat het checken van je sociale accounts in landen in het Midden-Oosten veel intensiever is: van de Egyptenaren en Turken checkt 90% meerdere maken per dag!

O ja, en als je je afvraagt waarom Intel van de chips die toch gewoon steeds sneller, kleiner en spaarzamer moeten worden, dit soort gedragsonderzoek laat uitvoeren, luistert dan even naar Genevieve Bell, Director Intel’s Interaction & Experience Research Lab over dit onderzoekk naar de mobiele etiquette.

Het onderzoek is in opdracht van Intel in mei van dit jaar uitgevoerd door Redshift Research in 16 landen in Europa, Afrika en het Midden Oosten onder ruim 12 duizend respondenten. De verantwoording en de de gedetailleerde onderzoeksresultaten vindt u in dit rapport van Intel.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Intel

​Hoe AI kan zorgen dat je laptop minder snel leeg is

Eén van de grootste wensen in een laptop is toch die batterijduur. Je wil hem immers onderweg gebruiken en dan ben je nu eenmaal niet altijd in de buurt van een stopcontact. Tegelijkertijd wil je ook weer niet dat de la...

Online31.08.2023

​Hoe AI kan zorgen dat je laptop minder snel leeg is

Bezuinigingen en ontslagen bij Intel op komst

De afgelopen maanden hebben heel wat tech-bedrijven de broekriem strakker moeten aantrekken. Amazon, Tesla, Meta (Facebook), Twitter zijn maar een paar voorbeelden van bedrijven waar (tien)duizenden personeelsleden het v...

Technology09.05.2023

Bezuinigingen en ontslagen bij Intel op komst

De tech-malaise is nog niet voorbij
Van een chiptekort naar een chipoverschot: zo zit dat

Het was de reden dat er amper PlayStation 5’s beschikbaar waren, dat de technologische ontwikkelingen redelijk stil kwamen te liggen en dat er auto’s van de band rolden die eigenlijk helemaal niet compleet waren: het...

Technology01.05.2023

Van een chiptekort naar een chipoverschot: zo zit dat

Boete van 949 miljoen dollar voor Intel

Een Texaanse rechtbank heeft Intel veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van op een haar na 949 miljoen dollar aan patentfirma VSLI. De rechter achtte bewezen dat Intel een data processing patent geschonde...

Technology16.11.2022

Boete van 949 miljoen dollar voor Intel

Chipfabrikant weer schuldig bevonden aan patentschending
13 jaar oude meevaller van 1 miljard voor Intel

Wanneer bekend wordt dat een ‘dader’ na een jarenlange gevangenisstraf alsnog onschuldig blijkt te zijn, dan roept dat veel verbazing en vragen op. ‘Hoe kon het zo mis gaan?’ Die verbazing zie ik echter niet in h...

Nieuws27.01.2022

13 jaar oude meevaller van 1 miljard voor Intel

Europees Hof van Justitie vernietigd boete uit 2009
Intel investeert $ 253 miljoen in Jio Platforms

Jio Platforms uit India heeft vandaag aangekondigd dat het ongeveer US $ 253 miljoen aan investeringen zal ontvangen van Intel Capital, het investeringsvehikel van de chipfabrikant Intel. Met de investering acquireert In...

Tech in Asia08.07.2020

Intel investeert $ 253 miljoen in Jio Platforms

​Nieuwe Asus Chromebook Flip C436 nu beschikbaar

Gisteren is op het hoofdkantoor van Google in Amsterdam de nieuwe Asus Chromebook Flip C436 gelanceerd. Voor deze nieuwe Flip C436 is er vanuit Asus nauw samengewerkt met Google en Intel om de veeleisende gebruiker een k...

Gadgets28.02.2020

​Nieuwe Asus Chromebook Flip C436 nu beschikbaar

De dunste en lichtste 14-inch Chromebook op de markt
Apple wil in 2022 iPhone met eigen 5G-modem uitbrengen

Er gaan al langer geruchten over een iPhone met eigen 5G-modem. Deze zomer wist analist Ming Chi Kuo te melden dat Apple's eerste 5G iPhones misschien zelfs al in 2020 op de markt zouden komen. Dat zijn dan waarschijnlij...

Mobile12.10.2019

Apple wil in 2022 iPhone met eigen 5G-modem uitbrengen

Verder lezen over Laptop

Goedkope laptop scoren? Dit is wat je ervan kunt verwachten

Misschien ben je financieel niet in de gelegenheid om een dure laptop te kopen, of wil je simpelweg niet zoveel geld uitgeven aan zo’n apparaat. Dat hoeft ook zeker niet, want voor tweehonderd euro heb je al een laptop...

Gadgets07.03.2024

Goedkope laptop scoren? Dit is wat je ervan kunt verwachten

​Lenovo maakt het officieel: dit is zijn transparante laptop

Laptopmaker Lenovo heeft een primeur op de beurs MWC in Barcelona: een transparante laptop. Het lijkt wel een kunststukje of een apparaat waarmee je hologrammen kunt maken en dat meer in Star Trek thuishoort, maar het is...

Technology26.02.2024

​Lenovo maakt het officieel: dit is zijn transparante laptop

​Lenovo maakt transparante laptop: zo ziet dat eruit

Als je je de film Minority Report nog kunt herinneren, dan weet je dat je door de schermen heen kon kijken. En natuurlijk dat Tom Cruise in zijn vinger kneep en daarmee beïnvloedde wat er op die schermen gebeurde. Het z...

Gadgets15.02.2024

​Lenovo maakt transparante laptop: zo ziet dat eruit

​CES 2024: laptops draaien anno 2024 vooral om gewicht en AI

CES 2024 is over een paar uur weer voorbij en hoewel het jammer is: we zien graag zoveel mogelijk nieuwe uitvindingen, was het wel een stampvolle editie. We hebben het al gehad over de gekke gadgets en de robots, over de...

Gadgets12.01.2024

​CES 2024: laptops draaien anno 2024 vooral om gewicht en AI

​Waarom techgadgets die niet voor defensie zijn, toch militair worden getest

Het lijkt soms wat hoog gegrepen: gadgets die militair zijn getest, ook al gebruik je ze gewoon op je veilige bank vier hoog achter. Het is echter niet voor niets dat militaire tests voor gadgets bestaan. Dit is waarom....

Lifestyle20.12.2023

​Waarom techgadgets die niet voor defensie zijn, toch militair worden getest

Nieuwe Apple M3 processoren voor MacBook Pro en iMac upgrades

Apple heeft vannacht haar nieuwste M-series processors onthuld. Volgens Apple zijn dit de eerste 3 nanometer processors. De M3, M3 Pro en M# Max maken, om te beginnen, hun opwachting in de tijdens hetzelfde ‘Scary even...

Gadgets31.10.2023

Nieuwe Apple M3 processoren voor MacBook Pro en iMac upgrades

Meest complete MacBook pro kost weer flink wat meer dan 8000 euro
​Van een bezit- naar een huurmaatschappij: dat werkt beter

Rijke mensen doen het voortdurend: dure jurken huren om één keer naar een première aan te doen. Er is immers geen enkele reden om een jurk die je toch nooit meer aandoet te bezitten. Sowieso kunnen we ons afvragen of...

Gadgets18.09.2023

​Van een bezit- naar een huurmaatschappij: dat werkt beter

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

We kennen Apple als een vrij luxe merk. Het is niet goedkoop, het heeft een bepaalde uitstraling en die is voor velen aantrekkelijk. Apple lijkt echter laagdrempeliger te willen worden. Het zou werken aan een Chromebook-...

Gadgets06.09.2023

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

Verder lezen over Mobiele telefoon

Tijdmachine: de autotelefoon was voor de echte zakenman

De tijdreis die we vandaag gaan maken is bijzonder, want we gaan terug naar een tijd waarin er iets werd uitgevonden zodat je kon bellen in de auto. Niet handsfree zoals we nu gewend zijn, maar gewoon met een telefoon in...

Mobile19.02.2024

Tijdmachine: de autotelefoon was voor de echte zakenman

​Bethesda komt met smartphonegame Elder Scrolls: Castles

Als Bethesda met een mobiele game komt, dan zijn het vaak wel hits. Denk maar aan Fallout Shelter. En laat het nu precies zo’n zelfde soort kunstje nog eens doen, maar dan met Elder Scrolls. De enorm populaire gamefran...

Gaming18.01.2024

​Bethesda komt met smartphonegame Elder Scrolls: Castles

​Terugblik: Pocketline Swing was voor velen de eerste mobiel

20 tot 40 euro kun je er nog wel voor krijgen op Marktplaats, je oude Pocketline Swing. We zijn er eerlijk gezegd wat verbaasd over, maar waarschijnlijk voelen die kopers er net zoveel nostalgie bij als wij. Of je nou ee...

Mobile04.12.2023

​Terugblik: Pocketline Swing was voor velen de eerste mobiel

T-Mobile is niet meer: heet nu Odido

Het lijkt een gekke 1 april-grap, maar het is toch echt zo: T-Mobile heet in Nederland vanaf nu Odido. Hoewel T-Mobile internationaal gezien een groot merk is, kiest het ervoor om voor deze lokale naam te gaan. Dat komt...

Mobile05.09.2023

T-Mobile is niet meer: heet nu Odido

En gaat vol op de klant
Het mobieltje ziet Abraham

Deze week, op 3 april, was het precies 50 jaar geleden dat het eerste mobiele telefoongesprek gevoerd werd. Die eer kwam op naam van Motorola en diens uitvinder van het eerste ‘mobieltje’, Martin Cooper. Hij belde me...

Mobile04.04.2023

Het mobieltje ziet Abraham

​Netflix wil eind dit jaar bijna 100 games op het platform hebben

Wat Netflix er precies mee van plan is, daar kunnen we alleen maar naar gissen, maar het blijft heel fanatiek inzetten op gaming. Het wil eind dit jaar zelfs bijna 100 games aanbieden op het platform. Zo is er onder ande...

Gaming22.03.2023

​Netflix wil eind dit jaar bijna 100 games op het platform hebben

​Drie irritante dingen waar je tegenaan loopt op een OnePlus

OnePlus maakt al jaren telefoons, maar is wel een beetje zijn wilde haren kwijt. Het begon ooit als een bedrijf dat het allemaal anders wilde doen en volop luisterde naar zijn community. Dat doet het nog steeds wel, maar...

Mobile27.02.2023

​Drie irritante dingen waar je tegenaan loopt op een OnePlus

Wat zijn de beste mobiele casino’s in Nederland?

Sinds oktober 2021, kunnen online kansspelaanbieders in aanmerking komen voor een licentie van de Kansspelautoriteit in Den Haag. Hierdoor kunnen Nederlandse gokbedrijven hun diensten aanbieden op het internet. Veel Nede...

Lifestyle21.02.2023

Wat zijn de beste mobiele casino’s in Nederland?