Online27.10.2014

‘Slimme steden’ komen eraan, betere ideeën zijn welkom


Over de hele wereld zijn metropolen aan het experimenteren met intelligente technologieën om het stadsleven efficiënter te organiseren, echter gaat het in veel gevallen om toepassingen met een relatief beperkte meerwaarde. Aldus Daniel Medina, verslaggever van Quartz. Om de nodige bijval voor deze projecten te genereren, moet volgens Medina een duidelijk nut voor de samenleving worden aangetoond.

Chicago, de derde grootste metropool van de Verenigde Staten, werkt aan
de uitbouw van een netwerk sensoren om gegevens over het stadsleven te verzamelen,” zo geeft Medina aan. “Wetenschappers van het Urban Center for Computation and Data (UCCD) aan de University of Chicago en het Amerikaanse Argonne National Laboratory willen met het project Array of Things (AoT) op verlichtingspalen in diverse districten een netwerk van intelligente sensoren uitbouwen.

Het project moet realtime gegevens over de stedelijke omgeving, infrastructuur en activiteit
verzamelen voor onderzoek en publiek gebruik.

Het Array of Things wil
informatie samenbrengen over een reeks parameters zoals temperatuur, luchtvochtigheid, de aanwezigheid van koolstofdioxide en stikstofdioxide, maar ook geluid, licht en vibraties. Het ontbreekt echter nog aan praktische, nuttige toepassingen voor al die data die men wil verzamelen
.”


Mogelijk kunnen lokale weersvoorspellingen in bepaalde omstandigheden zinvol zijn, maar andere geciteerde voordelen ogen veel minder opwindend. Onder meer wordt opgemerkt dat de technologie aan de bewoners kan toelaten om
de beste wandeltrajecten door de stad uit te stippelen
.”

array
array

Array of Things

Projectleider Charlie Catlett: “Het Array of Things is vooral een platform om de stad te bestuderen. Het is aan de verantwoordelijke stadsontwikkelaars, die trouwens al een duidelijke interesse hebben laten blijken, om op basis van die gegevens zinvolle toepassingen te creëren voor de gebruikers.

Gehoopt wordt volgens Medina dat intelligente steden een revolutie zullen kunnen ontketenen die vergeleken kan worden met de explosie van de mobiele telefonie het voorbije decennium, waarbij fabrikanten zoals Apple of Samsung instrumenten creëerden die door producenten van applicaties, zoals de alternatieve taxidienst Uber, in zinvolle toepassingen konden worden gegoten.

Het blijft volgens Daniel Medina nochtans de vraag of particulieren en bedrijven daadwerkelijk meerwaarde halen uit de beschikbare gegevens. “Indien het concept van smart cities aanslaat, zullen een aantal producten wellicht een groot commercieel succes kunnen worden en zelfs de potentie hebben om de veiligheid en de levenskwaliteit te verbeteren,” geeft hij echter toe.

In een aantal steden werden al een aantal interessante toepassingen ontwikkeld. Onder meer in Rio de Janeiro worden gegevens van sensoren rond onder meer neerslag en filevorming gebruikt om in realtime beslissingen te nemen die het mogelijk maken efficiënter te reageren op mogelijke incidenten of noodgevallen.”

Het is ongetwijfeld boeiend om het experiment in Chicago verder te volgen,” geeft Medina toe. “Niet alleen is het interessant om te observeren welke oplossingen het beleid met de verkregen data kan aanbieden, maar ook is het belangrijk om te achterhalen welke data men graag ter beschikking zou hebben.

[Afbeelding via Oleksandr Dibrova – Fotolia.com]

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.