SIDN Fonds steunt 15 innovatieve internetprojecten

SIDN Fonds steunt 15 innovatieve internetprojecten

Van 'veilig internetten voor kinderen en ouders' tot aan 'nooit meer wachten op je geld als ZZP'er'

Vorig artikel Volgend artikel

Het SIDN steunt ook in 2017 weer een aantal nieuwe en innovatieve internetprojecten. Uit de laatste call van 2016 zijn inmiddels 15 projecten gehonoreerd welke aan de slag kunnen met financiële steun van het SIDN. Zeven van deze projecten hebben de Pioniers status gekregen (gericht op uitwerking van een goed idee waarvoor een maximale steun van € 10.000 wordt uitgekeerd). Acht projecten ontvingen de Potentials status (gericht op doorontwikkeling/opschaling van een werkend concept waarvoor een maximale steun van € 75.000 wordt uitgekeerd).

Het resultaat is opnieuw een veelbelovende lijst van uiteenlopende internetprojecten. In de categorie Pioniers vind je veel logische vraagstukken variërend van 'Veilig internetten voor kinderen en ouders' tot aan 'Nooit meer wachten op je geld als ZZP’er'. In de categorie Potentials moet je denken aan 'Altijd en overal veilig online op jouw computer, tablet of smartphone' en 'Internetbankieren voor kinderen' een e-banking app voor kinderen van 7 t/m 12 jaar.

Hieronder vind je de complete lijst zoals deze door het SIDN is opgesteld.

internet-innovatie-sidn

Welk digitaal spoor laat jij achter?

Wanneer je surft laat je een spoor achter, waaruit meer is af te leiden dan je denkt. Bij elke website die je bezoekt, stuurt jouw browser namelijk allerlei informatie mee (zoals ip-adres, besturingssysteem, voorkeurstalen, etc), wat een vrijwel unieke vingerafdruk oplevert. Met deze zogenaamde Browser Fingerprint kun je naast getrackt, ook worden geclassificeerd naar gebruikerstype (bijvoorbeeld hoe technisch of hoe trendgevoelig je bent). Iets dat met name voor adverteerders en databedrijven zeer interessant is. Dit project onderzoekt deze praktijken en werkt toe naar een ontwikkeling van een tool om je hiertegen te beschermen.

Project: User Classification by Browser Fingerprint, Aanen Management (PIONIER)

Veilig internetten voor kinderen én ouders

Het verkeers- en zwemdiploma zijn een vanzelfsprekend onderdeel van de opvoeding. Maar een diploma voor veilig internetgebruik is er niet. Weet jij als ouder ongewenste content te vermijden, phishingmails te herkennen, sterke wachtwoorden te bedenken en met cyberpesten om te gaan? Hoe help je je kinderen hiermee als je er zelf niet het fijne van weet? Gamgee leert gezinnen met kinderen van 9 tot 12 jaar veilig internetten met digitale lessen en opdrachten voor kinderen én hun ouders. Gamgee dient hierbij meteen als internetfilter, waarbij na elke met succes afgesloten les meer websites worden opengespeeld. In samenwerking met het Centrum voor Informatica en Media van de HAN (Hogeschool Arnhem en Nijmegen) wordt een prototype gebouwd.

Project: Gamgee, Emma Bijl Nieuwe Media en Communicatie (PIONIER)

Vertaalapp voor medisch jargon

De gezondheidszorg verandert. Transparantie en betrokkenheid zijn steeds belangrijker. Dat patiëntendossiers al (deels) zijn in te zien draagt hier aan bij, ware het niet dat je daarbij als leek op onbegrijpelijk medisch jargon stuit. TellmeDoc ontwikkelt Mijn IC, een app voor de Intensive Care die medisch jargon vertaalt naar begrijpelijk Nederlands en naasten op een veilige manier online toegang geeft tot informatie uit het ziekenhuisdossier. Na succesvolle implementatie, kan de app verder uitgerold worden om informatievoorziening binnen de zorg toegankelijker te maken.

Project: Mijn IC: op weg naar transparantie in zorg, Nicole Juffermans & TellmeDoc (PIONIER)

Meer inzicht in actuele DDoS aanvallen

Het aantal grote DDoS aanvallen neemt toe. DDOS Alerting System wil via de inzet van honeypots (computersystemen die zich bewust kwetsbaar opstellen voor (worm)virussen en andere aanvallen), DDoS reflectie aanvallen detecteren en ISP's, hosters en andere organisaties direct over lopende aanvallen inlichten. Via een overzichtelijke publieke website kunnen organisaties in Nederland zich gratis aanmelden om alerts te ontvangen. Het project levert daarnaast een accuraat overzicht welke DDoS reflectie aanvallen in een bepaald tijdsbestek hebben plaatsgevonden.

Project: DDOS Alerting Service, Stichting HoneyNED (PIONIER)

Nooit meer wachten op je geld als ZZP’er?

Nederland telt meer dan 1 miljoen zzp’ers en dit aantal neemt toe. De arbeidsmarkt voor zelfstandigen professionaliseert, maar de betaalmarkt blijft achter. Pas na 45 dagen vindt betaling plaats of je moet als zzp’er eindeloos achter je geld aan, terwijl de opdracht naar volle tevredenheid is afgeleverd. ‘PAY:DAY everyday’ wil de positie van zzp’ers versterken door een coöperatief betaalplatform van en voor zelfstandigen op te zetten. Hiermee kan na levering van de dienst nog dezelfde dag en zonder tussenkomst van een factuur worden betaald. Met dit project wordt het prototype ontwikkeld.

Project: PAY:DAY everyday, PAY:DAY everyday BV i.o. (PIONIER)

Browsen zoals het bedoeld was: maak je persoonlijke web!

Met de allereerste webbrowser van Tim Berners-Lee -bedenker en grondlegger van het wereldwijde web- kon je niet alleen webpagina’s bekijken, maar was het ook mogelijk om eigen pagina’s te maken en links naar pagina’s aan te leggen. WebMemex wil toewerken naar een web waarop dit opnieuw mogelijk is. Met dit project wordt een eerste aanzet gedaan voor een nieuw soort webbrowser, waarmee je notities en links kunt toevoegen aan bezochte webpagina’s en deze kunt opslaan, doorzoeken en delen. Zo vorm je een eigen persoonlijk web, waar je alle informatie op één plek kunt verzamelen en kunt delen op het wereldwijde web.

Project: WebMemex, Gerben van den Broeke (PIONIER)

Op het rechte pad met serious games

Minderjarigen in justitiële jeugdinrichtingen hebben als geen ander 21e eeuwse vaardigheden nodig om een basis voor hun toekomst en nieuwe kansen te creëren. Tot voor kort hadden zij geen toegang tot ICT en internet. Nu daar verandering in is gekomen, neemt ook de behoefte toe om digitale toepassingen in de dagelijkse begeleiding te integreren. Met name games (digitale rollenspellen bijvoorbeeld) lijken potentie te hebben om de effectiviteit van de geboden hulp te vergroten. MEDIAGAMES ontwikkelt een modulaire blended leeromgeving, die binnen de huidige methodiek in justitiële jeugdinstellingen gebruikt kan worden.

Project: MEDIAGAMES, Click F1 (PIONIER)

Meer transparantie in overheidsuitgaven

Waar spenderen Nederlandse (semi)overheden hun geld precies aan? Aan wie en op welke manier worden aanbestedingen eigenlijk verstrekt? Deze informatie is weliswaar gedeeltelijk openbaar, maar ook moeilijk vindbaar. Opentenders wil meer transparantie brengen in overheidsuitgaven voor zowel NGO’s, journalisten, politici, ambtenaren, onderzoekers als het algemeen publiek. Door middel van een online platform worden overheidsuitgaven inzichtelijk, makkelijk te analyseren en te vergelijken gemaakt, waardoor het platform een bijdrage levert aan beter en goedkoper aanbesteden.

Project: Opentenders, Tender-It BV (POTENTIAL)

Altijd en overal veilig online Hoe veilig is jouw computer, tablet of smartphone?

Ben je eigenlijk goed beschermd tegen privacyinbreuk, ransomware, hacks of phishing? Met de open source software ZeroTier kun je de veiligheid van apparaten en data flink verhogen door met behulp van versleutelde netwerken veilige zones over het internet te creëren. Omdat ZeroTier op dit moment niet erg gebruiksvriendelijk is, vereenvoudigt Capitar IT Group deze software zodat het voor een grotere groep (niet technische) gebruikers mogelijk wordt altijd en overal veilig te werken, zonder lastige technische handelingen te hoeven verrichten.

Project: Sterke security door zonering, Capitar IT Group (POTENTIAL)

Cybercrime: Hoe staat het met de ‘internet gezondheid’ van ons land?

Nederland loopt wereldwijd voorop als het gaat om ICT en internet technologie. Dit maakt onze maatschappij echter ook extra kwetsbaar voor cybercrime. Op dit moment ontbreekt een integraal beeld van de ‘internet gezondheid’ binnen ons land en kunnen cybercriminelen op een eenvoudige wijze gebruik maken van de huidige situatie. Om het internet veiliger te maken ontwikkelt GDI.Foundation een platform waarmee landen, overheden, gemeentes en organisaties online inzicht krijgen in actuele cyberrisico’s, de oplossingen maar ook in trends en (toekomstige) cyberdreigingen. Het einddoel: een veiliger internet voor iedereen en overal.

Project: Internet en Cyber Security Health Check, GDI.Foundation (POTENTIAL)

Malware tool voor breed publiek

Cuckoo Sandbox is gratis open source software om virussen te analyseren en daarmee datalekken te voorkomen, verhelpen of verminderen. Door de technische web interface hebben nu voornamelijk cyber security experts bij grote bedrijven hier profijt van. De Cuckoo Sandbox Core developers willen met dit project de software gebruiksvriendelijker maken voor een breder en minder technisch publiek, zoals junior onderzoekers, studenten, managers en MKB’ers zonder security kennis. Doordat de toegankelijkheid vergroot wordt, zullen er meer gebruikers komen, meer analyses plaatsvinden en zal er meer kennis over malware beschikbaar komen.

Project: Cuckoo Sandbox Front-end, Bremer Computer Security (POTENTIAL)

Betere onderzoeksjournalistiek door gamification

Dit project is een vervolg op het eerder door SIDN fonds ondersteunde Pioniers project van Follow the Money om lezers door middel van gamification te betrekken bij onderzoeksjournalistiek. Het prototype dat in de vorm van een zorgpanel werd gelanceerd, wordt nu uitgebreid met nieuwe functionaliteiten en op meerdere journalistieke thema’s toegepast. Het eindresultaat is een geavanceerd platform en eenvoudige app, waarmee gebruikers dankzij gamification-elementen op een vanzelfsprekende manier kennis, ervaring en inzichten delen en zo bijdragen aan journalistieke producties.

Project: Gamification van onderzoeksjournalistiek 2.0, Follow the Money (POTENTIAL)

Datalek? Daar zit een luchtje aan Datalekken en identiteitsfraude zijn een groeiend probleem.

Door gebruiksvoorwaarden te accepteren zonder ze te lezen of gebruik te maken van openbare wifi, laten we constant digitale sporen achter met het risico dat persoonlijke gegevens op straat of in verkeerde handen terecht komen. Smell of data maakt datalekken ‘tastbaar’ door er en geur aan te verbinden. Er is een compleet nieuwe geur ontwikkeld die (net als bij gas) wordt afgegeven zodra persoonlijke data worden gelekt. Smell of Data fungeert als een ludiek waarschuwingsmechanisme waarmee je datalekken leert herkennen en aanpakken en draagt daarmee bij aan een grotere bewustwording van het gevaar van datalekken.

Project: Smell of Data, Stichting Hackers & Designers (POTENTIAL)

Bomberbot 2.0: maken van eigen games en animaties

CodeSpeer is een educatieve game engine gericht op creatieve zelfexpressie en sociale interactie van kinderen. Met CodeSpeer maken kinderen eigen games en animaties en kunnen ze deze vervolgens delen via het publicatieplatform. Door het delen van kleine scripts is het mogelijk om ook zonder programmeerervaring al kleine spellen te creëren. Daardoor kunnen kinderen tegelijkertijd ervaren hoe krachtig open source kennisdeling kan zijn. CodeSpeer is een vervolg op Bomberbot (www.bomberbot.com), een 2-jarig curriculum waarmee kinderen de basics van programmeren leren. Bomberbot wordt inmiddels door meer dan 45.0000 kinderen gebruikt.

Project: CodeSpeer, Studio Krok (POTENTIAL)

Internetbankieren voor kinderen

Otly is een e-banking app voor kinderen van 7 tot 12 jaar, waarmee ze zakgeld kunnen ontvangen, sparen en online aankopen kunnen doen binnen een veilige omgeving en onder toezicht van ouders. De huidige Otly app werkte tot nu alleen met virtueel geld. Met dit project wordt een bankrekening aan de app gekoppeld, waardoor er ook echt gebankierd kan worden. De app helpt kinderen bij het omgaan met geld in onze meer en meer cashloze maatschappij, waarbij er ook aandacht is voor educatieve elementen als beveiliging, passwords en de riciso’s van online betalen.

Project: Otly: Een veilig financieel ecosysteem voor kinderen, Oink-Oink! BV (POTENTIAL)

sidn_fonds

Aanvraag indienen?

Wie zelf geïnspireerd raakt door bovenstaande lijst kan natuurlijk ook zelf een aanvraag indienen? Bij SIDN staan op dit moment twee calls open: een open call voor innovatieve internetprojecten en een call specifiek voor blockchain projecten. Deadline voor beide calls is 7 maart.

Meer informatie kun je krijgen via: www.sidnfonds.nl/aanvragen

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies