Online28.04.2014

Anonymous werkt aan chat waarvoor geen internet of telefoon nodig is


anonymous-werkt-aan-chat-waarvoor-geen-i.jpg
anonymous-werkt-aan-chat-waarvoor-geen-i.jpg

Anonymous kondigde recent de ontwikkeling aan van Airchat, een technologie die consumenten in staat moet stellen te communiceren zonder daarbij gebruik te maken van een telefoon- of internet-verbinding. Er wordt gebruik gemaakt van radiogolven.

De bedoeling is dat mensen over de hele wereld, met name in landelijke gebieden en ontwikkelingslanden, de mogelijkheid krijgen om gratis te communiceren zonder beschikking te hoeven hebben over telefoon, mobiele of online netwerken. Volgens Anonymous heeft de technologie van Airchat zijn haalbaarheid inmiddels bewezen en wordt er nu gezocht naar assistentie voor de verdere ontwikkeling van de technologie en financiële ondersteuning.

Ananymous zegt met een experimentele vorm van Airchat al succesvol interactieve schaakwedstrijden te hebben kunnen organiseren met deelnemers die zich ongeveer 250km van elkaar bevonden. Ook konden volgens het collectief al foto’s en gesprekken worden uitgewisseld. Om Airchat te kunnen gebruiken dient de consument de beschikking te hebben over een draagbare radio-ontvanger, een laptop en moet ook toegang kunnen krijgen tot specifieke software.

Nagenoeg elke woning in de wereld beschikt over een radiotoestel,” merkt Anonymous op. “Wie geen goedkope ontvanger kan kopen, zal daardoor toch de mogelijkheid krijgen om pakketten te decoderen die door een piratentstation worden uitgezonden.”

Airchat zal er niet alleen voor zorgen dat de burger zich kan beveiligen tegen de spionage-activiteiten van overheden, maar kan ook een alternatief bieden in landen waar het internet is afgesloten of gecensureerd. Bovendien kan het systeem worden gebruikt door expedities, hulporganisaties of medische teams dievanuit afgelegen gebieden moeten communiceren.”

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.