Online05.02.2013

Safer Internet Day in teken van ‘Connect with Respect’


safer-internet-day-in-teken-van-connect-.jpg
safer-internet-day-in-teken-van-connect-.jpg

Het internet en in het bijzonder sociale netwerksites zijn erg populair onder kinderen, tieners en volwassenen. Het gebeurt in alle leeftijdscategorieën nog steeds dat er te weinig aandacht wordt besteed aan veiligheid. Zo plaatsen talloze mensen persoonlijke gegevens op Facebook, die door cybercriminelen misbruikt kunnen worden. De slogan van deze editie van Safer Internet Day is ‘Connect with Respect’, met een focus op online rechten en verantwoordelijkheden. Het doel is om veiliger, meer verantwoordelijk en meer respectvol gebruik van het internet te stimuleren.

Cybercrime kent geen leeftijdsrestricties. Het zijn dan ook niet alleen volwassenen die veilig moeten omgaan met het internet, maar juist ook kinderen en pubers. Alleen als iedereen zich verantwoordelijk gedraagt op internet, hebben criminelen online geen kans,” aldus Eddy Willems, Security Evangelist bij G Data.

Veel gebruikers onderschatten de gevaren op internet, maar het aantal online aanvallen en schadelijke programma’s blijft stijgen. “Vooral kinderen kunnen gemakkelijk in de problemen komen, omdat zij alleen de positieve kanten van het internet zien. Ze houden van chatten met vrienden, online video’s bekijken en nieuwe vrienden maken op internet. Aanvallers posten vaak verkorte URL’s naar zogenaamde grappige filmpjes, om volgers in de val te laten lopen. Niet zelden gebruiken kwaadwillenden valse of gestolen profielen op sociale netwerken om hun prooi te pakken te krijgen. Dit is zeer gevaarlijk voor nietsvermoedende kinderen,” legt Willems uit.

Dertien beveiligingstips voor Safer Internet Day voor kinderen, tieners en volwassenen:

Sociale netwerken
– Niet iedereen is je vriend: Het is verstandig om alleen vriendverzoeken te accepteren van personen die je in het offline leven kent.

– Pas op met korte URL’s: Verkorte links kunnen naar sites met malware leiden, dus wees zeer voorzichtig met korte URL’s en klik niet op korte links die vreemden hebben geplaatst.

– Zeg niet te veel: Geef niet te veel persoonlijke informatie over jezelf op sociale netwerken. Denk bijvoorbeeld aan je huisadres, je mobiele nummer, of mogelijke antwoorden op de geheime vragen die gesteld worden bij een vergeten wachtwoord.

Smartphones en tablets
– Betrouwbare apps: Download alleen apps van betrouwbare plekken, zoals Google Play voor Android. Als je een app kiest, let dan goed op de rechten die de app vraagt bij de installatie en vraag je af of je de app echt nodig hebt.

– Bluetooth en GPS – alleen als het nodig is: Het is verstandig om draadloze diensten als Wifi, GPS en Bluetooth alleen in te schakelen wanneer je ze gaat gebruiken. Zet ze na gebruik direct weer uit.

– Check de security-instellingen: Zorg ervoor dat je mobiele apparaat beveiligd is met een wachtwoord. Kies een veilig, uniek wachtwoord.

Algemene beveiligingstips
– Beveiligd door beveiligingssoftware: een degelijke beveiligingsoplossing zou tot de standaarduitrusting van iedere internetgebruiker moeten behoren. De oplossing moet naast virusbescherming ook een spamfilter, een firewall en een real-time bescherming tegen online bedreigingen moeten bieden.

– Sluit beveiligingslekken: Download en installeer altijd alle patches en updates om ervoor te zorgen dat je besturingsysteem, software en apps altijd volledig up-to-date zijn.

– Kinderen veilig online: Ouders doen er verstandig aan om hun kinderen veilig te leren internetten. Een kinderslot in beveiligingssoftware kan ouders helpen om ervoor te zorgen dat hun kinderen niet op ongewenste sites komen.

– Veilig surfen: De firewall van de pc moet tijdens het surfen altijd aan staan. Zo is het internetverkeer een stuk veiliger.

– Direct naar de prullenbak: Delete spamberichten onmiddellijk en klik nooit op geïntegreerde links. Open ook nooit bijlagen van afzenders die je niet kent.

– Veilige wachtwoorden: Gebruik voor alle online accounts verschillende wachtwoorden, die bestaan uit een combinatie van nummers, speciale karakters en grote en kleine letters.

– Maak back-ups: Het verliezen van foto’s en filmpjes van familie en vrienden kan erg vervelend zijn. Zorg er dan ook voor dat je regelmatig back-ups maakt van belangrijke gegevens. Als de harde schijf crasht, je apparaat gestolen wordt, of je ooit slachtoffer wordt van een vervelend virus, kun je in ieder geval nog bij je gegevens.