Online25.05.2010

Online posities politieke partijen in kaart gebracht


online-posities-politieke-partijen-in-ka.jpg
online-posities-politieke-partijen-in-ka.jpg

Hoe is de online (merk) positionering van de Nederlandse politieke partijen. Socialembassy is bezig met een brede inventarisatie. De metingen resulteren in een zogenaamde Social Media Brand Map, een diagram dat inzicht geeft in de kracht van een merk, of in dit geval de naam van een politieke partij, in online conversaties.

Op basis van de hoeveelheid online conversaties (buzz) van een merk en het sentiment van de buzz (positief versus negatief), worden merken ingedeeld als hero, potential of zero. Op basis van analyse van circa 100.000 online berichten over Nederlandse politieke partijen, geplaatst in week 14 tot en met week 18 van 2010, heeft Social Embassy een eerste Social Brand Map gemaakt van tien politieke partijen. Uit dit onderzoek blijkt dat het aantal online berichten over politieke partijen explosief toeneemt. 

Werden in de eerste week van april nog zo’n 4.500 online berichten gevonden, halverwege april steeg dit aantal tot bijna 25.000 per week. Deze piek werd vooral veroorzaakt door de presentaties van de verkiezingsprogramma’s en de discussie rond Griekenland. In online conversaties worden CDA en PvdA het vaakst genoemd.

Hoewel minder vaak genoemd, is het sentiment rond D66 het meest positief in online conversaties. VVD ontwikkelt zich gedurende de periode het meest positief; het aantal online conversaties over de partij en het sentiment nemen gestaag toe. Nieuwssites genereren de meeste online buzz voor politieke partijen. Partijen zouden zich echter ook actief moeten richten op weblogs en fora, omdat daar de meeste discussie over thema´s, programma’s en peilingen plaatsvindt. Twitter speelt, zoals verwacht, in toenemende mate een belangrijke rol bij het verspreiden van opinies en nieuws. De politieke onderwerpen die relatief veel buzz veroorzaken zijn o.a. Europa, economie en de hypotheekrenteaftrek. Partijen die het meest in combinatie met deze onderwerpen worden genoemd zijn CDA, VVD en D66.

Het gehele rapport is hier te downloaden (PDF).