Online17.03.2009

NS start proef met e-tickets


ns-start-proef-met-e-tickets.jpg
ns-start-proef-met-e-tickets.jpg

NS reizigers kunnen vanaf het begin van deze week treinkaartjes via internet kopen. Vooralsnog is het enkel een proef, aldus een woordvoerder van de NS.

De proef wordt gehouden omdat uit een eerder onderzoek bleek dat onder de gebruikers van de reisplanner de overgrote meerderheid (82%) veel voelde voor online kaartverkoop. Met de nieuwe dienst hopen ze meer kaartjes te gaan verkopen. “Het is voor reizigers comfortabeler een kaartje vanuit huis te kopen“, en ook voor de NS is het aantrekkelijk. “We kunnen bijvoorbeeld op bepaalde tijdstippen kaartjes op een traject goedkoper maken en zo vraag beïnvloeden.”

Het verschil met de kaartjes die op het station te krijgen zijn is dat er op de zelf geprinte tickets de naam en geboortedatum van de reiziger staan. “Dat is nodig om fraude te voorkomen.” Dus bij de controloes moet dan ook een identiteitsbewijs overlegd worden.

De nieuwe dienst is ook erg handig wanneer de kaartautomaten een storing hebben. Dat gebeurde afgelopen vrijdag tijdens de ochtendspits. Om een andere technische reden lag de helft van de automaten er maandag weer anderhalf uur uit. Via