Google zoekt ook in Flash websites

Google zoekt ook in Flash websites

Goed nieuws voor iedereen die een website heeft die volledig in Flash is ontwikkeld. Adobe heeft software geschreven waarmee Google en Yahoo ook in volledig op Flash gebaseerde websites kunnen zoeken. De software gedraagd zich eigenlijk als een gewone gebruiker en kan alle tekst in een Flash website ontleden en indexeren. Google is op dit moment bezig met de implementatie van de technologie, Yahoo zal snel volgen.

Nu al is duidelijk dat een enorm aanbod aan tot voor kort onvindbare content nu vindbaar zal worden door de introductie van deze technologie. De technologie biedt nog geen mogelijkheid om te deeplinken naar specifieke pagina's in een Flash website, hierdoor zal het lastig blijven om hoog te scoren in de zoek resultaten. Al met al een stap in de goede richting van Adobe. Het bedrijf gaat de komende tijd verder met het "openenen" van de Flash technologie zodat deze toegankelijker zal worden. Bron: TechCrunch

Reacties (5)

  • Edwin

  Als seo consultant klinkt bovenstaand artikel als een uitkomst voor onze klanten. Een gave/grafische UI en vindbaar zijn.

  Helaas werkt het denk ik toch niet zo, het grootste probleem dat flash-sites hebben is niet dat ze niet indexeerbaar zijn. Maar juist omdat de UI zo grafisch kan zijn, de site ontzettend weinig tekst bevat. Een zoekmachine zal de 'pagina' kunnen vinden, maar heeft in veel gevallen te weinig aanknopingspunten om de site/pagina echt goed te kunnen waarderen. Daarbij komt uiteraard nog het deeplink probleem.

  Ik heb begrepen dat bovenstaande techniek ontwikkeld is om links te vinden vanuit flash-applicaties en zo meer content van een site geindexeerd te krijgen. Hiermee zou flash als echte spiderblokkade verleden tijd moeten zijn. iemand hier meer over?

  Di 1 jul 2008, 09:43 [reply]

  • Wouter

  Je kan al een tijdje in swf's zoeken toch? Net zoals dat je in google aan kan geven dat je alleen pdf's wil doorzoeken kn dat ook met swf's (zie link onderaan..)

  Echt geweldig is het (nog) niet, maar wel een stap in de goede richting.

  Ik ben van mening dat een alternatieve (tekst)site voor zoekmachines op het moment de beste optie is aangezien die ook het probleem met het deeplinken oplost (2e link onderaan).

  Ik ben nog wat pessimistisch, maar ik hoop op het beste...

  [Linkage]
  Zoeken in swf's: http://www.google.nl/search?hl=nl&q=filetype%3Aswf&btnG=Goo...

  Alternatieve (tekst)site: http://drawlogic.com/2007/10/25/deep-linking-in-flash-swfobject-and...

  Di 1 jul 2008, 10:15 [reply]

  • Jos

  Een website in flash maken zal inderdaad nog niet de ideale oplossing zijn, maar klanten die hun website al reeds in flash hebben zullen nu wel beter gevonden gevonden kunnen worden, in dat opzicht goed nieuws dus.

  Verder zie ik dit bericht eigenlijk alleen maar als de eerste babystapjes in de goede richting. Google wil graag naar 'intelligent search' en het zogenaamde 'web 3.0' toe. Waarbij flash pagina's weer achter zullen vallen, dus ik hoop dat Adobe het niet hierbij laat zitten, maar ook met een soort 'flash guidelines' komt om je webpagina effectief te laten indexeren.

  Di 1 jul 2008, 12:08 [reply]

 • Een stap in de goede richting inderdaad, maar de titel van deze post klinkt veelbelovender dan het is.

  Het is natuurlijk mooi dat Google nu steeds beter toegang heeft tot tekst en links in Flash, maar de meeste Flash die ik tegenkom bevat Afbeeldingen en Video's. En daar kan Google nog steeds niets mee.

  Ook wordt veel Flash aangeroepen via JavaScript om te detecteren of Flash wordt ondersteund. En Google kan ook nog niks met Flash wat middels JavaScript wordt aangeroepen.

  Flash & zoekmachine optimalisatie (SEO) gaan tot op zekere hoogte goed samen. Maar daarbij ontbreekt de context en de structuur van de content, wat juist belangrijk is voor zoekmachines.

  Mijn vuistregel voor SEO voor Flash websites is: vermijd het (onnodig) gebruik van Flash. Met ‘onnodig’ wordt bedoeld dat je Flash in termen van SEO niet moet toepassen voor belangrijke content, navigatie en links. Gebruik Flash dus aanvullend en niet vervangend voor een goede HTML website.

  Zie ook m'n handleiding SEO voor Flash:
  http://www.edwords.nl/handleidingen/zoekmachine-optimalisatie-seo-v...

  Di 1 jul 2008, 14:26 [reply]

 • Geinig, er staan al zo veel 'juichende' reacties op allerlei blogs, maar we juichen te vroeg, vermoed ik, net als Wouter en Edwin.
  Zoals deze uitgebreide post (http://searchengineland.com/080701-000002.php#comments) vanochtend vroeg al vermeldde, lijkt het mij dat de indexeerbaarheid van flash sites beter/makkelijker wordt, maar hoge posities in de SERP's verkrijgen, dat blijft een kwestie van alternatieve html-tekst, vrees ik.

  Di 1 jul 2008, 16:17 [reply]

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines