Gaming13.09.2012

Slender: de engste game ooit?


Er doet een verhaal de rondte op het internet over een spel, zo eng, zo angstaanjagend, dat een volwassen man na een half uurtje spelen al krankzinnig kan worden. Oké, misschien is dat een beetje overdreven, maar het gonst wel al een tijdje rondom Slender, dat met hoofd en shouders boven andere horrorgames uitsteekt. Op forums wordt Slender als engste game ooit bestempeld, en veel mensen vinden dat het recht heeft op die titel. Sommige mensen zijn misschien al bekend met Slenderman, het monster dat centraal staat in Slender. Slenderman begon ooit als meme. Mensen schreven horrorverhalen over het mysterieuze figuur, een lange gedaante zonder gezicht in een pak, en langzaam begon Slenderman een legende te worden, de Bigfoot van het internet. Er verschenen tekeningen en verhalen van Slenderman overal op het web en langzaam maar zeker groeide Slenderman in populariteit, met deze game als hoogtepunt.

slender-de-engste-game-ooit.jpg
slender-de-engste-game-ooit.jpg

The good
De belangrijkste vraag die je bij dit spel kan stellen is of het spel wel echt eng is. En ja, ja dat is het zeker! Het doel van het spel is om acht tekeningen van Slenderman te vinden, die door een donker bos verspreid zijn. Slenderman blijkt echter erg gesteld te zijn op die tekeningen, en wee je gebeente als je een tekening meeneemt. één tekeningetje wil hij nog wel eens door de vingers zien, maar twee vindt hij toch al minder acceptabel. Laat staan drie. Of vier! Je aanwezigheid maakt hem kwader met de minuut, en na lang genoeg in het bos rondgewandeld te hebben is hij te vergelijken met een bloedhond. Het spel laat je gelukkig op tijd merken wanneer hij in de buurt is. Dat merk je door een harde pieptoon die je hart door je ribbenkast laat schieten. Nadat je ongelukkig geschrokken bent van die pieptoon is het tijd om snel na te denken. Hoe kun je je achtervolger het beste kwijtraken? Ga je jezelf verstoppen in het dichte bos, of zet je het gewoon op een lopen zonder ook nog maar één keer achter je te kijken?

De muziek speelt goed in op je angsten. Het begint vrij rustig maar toch dreigend, en wordt langzaam maar zeker harder en dreigender. Om jezelf te navigeren door het donkere bos kun je gebruik maken van een zaklamp, maar gebruik hem verstandig! Ten eerste zal Slenderman je sneller vinden wanneer je gebruik maakt van je zaklamp, en ten tweede zal de zaklamp langzaam zijn energie verliezen. Zodra de zaklamp op is ben je aan je lot over gelaten, want in het duister is het bijna onmogelijk de tekeningen te vinden. De langzaam agressiever wordende Slenderman, de dreigende muziek en je zaklamp die langzaam leeg raakt zorgen ervoor dat elke minuut in het bos angstaanjagender is dan de vorige.

Slender weet heel goed een enge sfeer neer te zetten, een sfeer waarin je je echt alleen voelt. Er is niemand om je handje vast te houden en zegt dat alles goed komt. Het is alleen jij, bomen en je achtervolger. Om het allemaal erger te maken ben je compleet weerloos. In de meeste andere horror spellen kun je jezelf nog enigszins verdedigen, maar hier heb je helemaal niets. Wanneer je oog in oog komt te staan met Slenderman kun je het vergeten, tenzij je naam Usain Bolt is.

SlenderScreenshot4

The bad
Elk moment in het bos knijp ik hem. Het engste is wanneer je Slenderman niet ziet, maar weet dat hij vlakbij is. Ik word alleen heel af en toe uit het spel gezogen wanneer ik Slenderman in de verte zie en even stilsta bij waar ik precies voor wegren. Een man, strak in pak, zonder gezicht. Heel eng is Slenderman eigenlijk niet. Hij staat niet op het niveau van, laten we zeggen Jason Voorhees of Freddy Krueger, of om in de gamesfeer te blijven, Pyramid Head. Hij doet ook niet veel, hij komt niet naar je toe gerend maar verschijnt gewoon opeens. Je schrikt je weliswaar helemaal het apelazerus, maar als je hem opeens op je af zou zien komen rennen met hoge snelheid zou ik pas echt doodsangsten uitstaan.

Nog een nadeel is dat je het spel op pauze kunt zetten. Dat klinkt misschien een beetje onlogisch, sinds wanneer is een spel op pauze kunnen zetten iets slechts? Nou, ik betrapte mezelf een paar keer op het spel op pauze zetten wanneer de spanning te hoog opliep. De pauze knop ging voelen als een soort veiligheidsdekentje, waar ik onder kon kruipen wanneer ik het niet meer aankon. Eigenlijk moeten ze dat dekentje afpakken, waardoor de stress en paniek enorm kunnen oplopen. De enige manier om het spel af te sluiten is om je te laten vangen. Dan zou je al in de piepzak zitten zodra je het spel opstart, het is namelijk erop of eronder. Dan voel je pas echt wat de hoofdpersoon voelt, een weg zonder uitgang.

SlenderScreenshot3

The ugly
Misschien raak je wel nieuwsgierig door dit verhaal. Misschien geloof je helemaal niet dat het spel zo eng is, of wil je jezelf eens lekker bang maken. Nou, dan heb ik goed nieuws voor je, jij geluksvogel! Je kunt Slender gratis downloaden! Via Google vind je ergens wel een link naar Slender en kan ook jij jezelf testen in hoeverre jij dit spel aankan. Of speel het met je vrienden, en kijk hoe ver zij kunnen komen (vooral lachen als je vrienden niet tegen horror kunnen). Het spel is gratis, dus wat houdt je tegen? Download maar, als je durft.

Conclusie
Slender kan ik eigenlijk beter omschrijven als interactieve horrorfilm dan echt als game. Gameplay is er namelijk nauwelijks. Daarom is het spel zeer toegankelijk voor mensen die niet veel gamen, en meer toegankelijk voor iemand die dol is op horrorfilms. Over horror gesproken, het spel voelt enorm als “The Blair Witch Project”, één van mijn favoriete horrorfilms. Als die film ook hoog op jouw lijstje staat, dan is dit spel zeker het aanraden waard. Als horrorfilms niet in jouw straatje liggen kun je Slender gewoon links laten liggen, dan is hier voor jou niks te halen. Voor de rest, ga de uitdaging aan! Mogelijke bijwerking van dit spel is een fobie voor mannen in pak. Als je die niet al had.

Slender: the Eight Pages, ontwikkeld door Parsec Productions voor PC (getest) en Mac, gratis verkrijgbaar

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.