Online10.12.2013

Vertrouwen in economisch herstel is laag in Nederland


Nederlanders zijn vrij sceptisch over het herstel van de Nederlandse economie. Slechts een op de vijf (22%) van de Nederlandse werknemers denkt dat ons land sterker uit de crisis zal komen. De rest is van mening dat we het niveau van voor de crisis niet meer gaan halen. Jongeren zijn wat optimistischer dan ouderen, van de generatie tot en met 35 jaar gelooft een kwart in volledig herstel. Zo blijkt uit onderzoek van Gfk in opdracht van Monsterboard.

De bedrijvigheid van de Nederlandse beroepsbevolking wordt wel positief beoordeeld; 71% vindt ons hardwerkend en innovatief. Het onderzoek is door GfK in 7 landen uitgevoerd. In totaal werden 8.000 medewerkers ondervraagd, waarvan 1.000 in Nederland. Van de Nederlandse respondenten zegt 22% dat Nederland minstens zo competitief zal herstellen als voorheen. 31% denkt dat Nederland iets minder competitief zal zijn dan voorheen, terwijl 15% aangeeft dat Nederland het oude niveau niet meer zal halen. 24% zegt dat Nederland over de potentie beschikt om terug te komen, maar durft dit niet met zekerheid te zeggen. 9% denkt zeker te weten dat de Nederlandse economie niet meer op haar oude competitieve niveau zal terugkeren.

vertrouwen-in-economisch-herstel-is-laag.jpg
vertrouwen-in-economisch-herstel-is-laag.jpg

(Klik hier voor een groter formaat van de afbeelding)

Optimistisch
Uit het onderzoek blijkt dat de oudere generatie het minste vertrouwen heeft in een volledig herstel van de Nederlandse economie. Slechts een op de vijf personen (20%) boven 35 jaar denkt dat Nederland even competitief als voorheen zal zijn. Onder de jongere generatie (jonger dan 35 jaar) is dit 25%.

Gezien de huidige economische situatie (of het feit dat de crisis zo lang duurt) is het begrijpelijk dat veel mensen niet al te optimistisch over de competitieve geest van ons land denken,” aldus Gian Zandonà, Managing Director Monsterboard.nl. “Maar het vertrouwen in de economie beïnvloedt ook ons beeld van de arbeidsmarkt die mensen soms negatiever inschatten dan die werkelijk is. Met het gevolg dat de arbeidsmarkt moeilijk op gang komt. Het is uiteraard geen gemakkelijke omgeving om op zoek te gaan naar werk, maar meer realisme en optimisme zijn belangrijke wapens voor werkzoekenden. En jezelf blijven ontwikkelen is voor iedereen belangrijk.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat het inkomensniveau grote invloed heeft op de mate van optimisme: terwijl meer dan een kwart (27%) van de Nederlandse topverdieners aangeeft dat het land terug zal keren op haar oude, competitieve niveau, daalt dit percentage tot 22% bij middelhoge inkomens. Slechts 13% van mensen met lagere inkomens is het hier mee eens.

Bedrijvigheid

De respondenten is ook gevraagd de bedrijvigheid van Nederland en de andere onderzochte landen te beoordelen en te ranken. In de ranking eindigt Nederland bijna onderaan, net boven hekkensluiter Frankrijk. De lijst wordt aangevoerd door China:

  1. China
  2. Duitsland
  3. De Verenigde Staten
  4. Canada
  5. India
  6. Engeland
  7. Nederland
  8. Frankrijk

Ondanks deze lage notering blijft het vertrouwen van Nederland in de eigen beroepsbevolking hoog. Meer dan zeven op de tien Nederlanders (71%) vindt dat de eigen beroepsbevolking ijverig is. Alleen personeel in Duitsland en China wordt hoger gewaardeerd.

Nederlanders zijn een trots volk, en ondanks de moeilijkheden van de recessie is het bemoedigend om te zien dat werknemers samen sterk staan en in elkaar blijven geloven,” zei Zandonà. “De minderheid van de mensen die Nederland niet als veerkrachtig land zien, zouden zich kunnen afvragen of hun eigen werkomgeving dit standpunt beïnvloedt – als ze het gevoel hebben niet geïnspireerd te worden door de houding van hun collega’s kan het tijd zijn om voor beter te gaan.

Verder lezen over Onderzoek

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen