Online13.09.2008

Man is complexer dan vrouw, blijkt uit groot mannenonderzoek


man-is-complexer-dan-vrouw-blijkt-uit-gr.jpg
man-is-complexer-dan-vrouw-blijkt-uit-gr.jpg

Discovery Channel presenteerde deze week naar eigen zeggen ‘de grootste studie naar de Europese man ooit’. Voor dit onderzoek dat de naam ‘SPECIES’ meekreeg interviewde Discovery Channel 12.000 mannen in 15 Europese landen over alle aspecten van het ‘man zijn’. In Nederland werden aanvullend nog 5.000 mannen uit het Discovery panel ondervraagt.

Het onderzoek maakt labels als ‘metroseksueel’ en ‘alfa man’ overbodig, en concludeert dat de man het anno 2008 moeilijker heeft dan ooit om zijn rol te bepalen. Voor het eerst in de geschiedenis is er geen overeenstemming over wat mannelijkheid precies inhoudt. Mannen zijn daarom naarstig op zoek naar hun identiteit en zoeken een balans tussen hun moderne en traditionele rol. Ze zetten hierbij hun unieke mix van eigenschappen in om zo positie te bepalen in een maatschappij van gelijkheid tussen man en vrouw.

De vier sleutelbegrippen die geïdentificeerd zijn, bieden de mogelijkheid jonge mannen in vier typologieën in te delen:

  • Het Draait om Mij’ (gemiddeld 26%), jonge mannen die zichzelf boven relaties stellen en minder gericht zijn op familie – meest voorkomend in Duitsland (48%) en in Nederland (43%).
  • De ‘Onder Druk staande Kostwinner’ (gemiddeld 26%), een traditionele man met een conservatieve kijk op zijn rol in het gezin en de maatschappij – meest voorkomend in Roemenie (72%).
  • Modern en Onder Controle’ (gemiddeld 34%), die een moderne kijk heeft op rolpatronen tussen man en vrouw en in staat is verschillende verplichtingen na te komen – meest voorkomend in Zweden (57%) en in Frankrijk (42%).
  • Niet Bindend’ (gemiddeld 14%), jonge mannen die per dag leven en serieuze verplichtingen en verantwoordelijkheden vermijden.

De druk op de man in de 21e eeuw is groot. Ondanks dat hij hierdoor niet in staat van crisis verkeert, zorgt het laveren tussen zijn verschillende rollen ervoor dat er spanning ontstaat op bepaalde onderdelen van zijn leven. Economische omstandigheden zorgen ervoor dat het moeilijk is om een baan te krijgen en te behouden. Maatschappelijke veranderingen zorgen ervoor dat van mannen verlangd wordt dat ze zowel kostwinner als verzorger van hun gezin zijn. Culturele veranderingen tot slot, zorgen ervoor dat mannen zich verplicht voelen nog harder de succesvolle levenstijl na te streven die de maatschappij ze voorschotelt.

Nederlandse man heeft meeste weerstand tegen ‘settelen’
Mannen zijn vaak ver in de dertig als ze de traditionele mijlpaal van het volwassen worden passeren, zoals het kopen van een huis of het krijgen van een kind. De gemiddelde leeftijd waarop een man trouwt is opgelopen tot 30 jaar. In Nederland steunen mannen financieel het langst op hun ouders van alle mannen in Europa. Voor hen is het bezitten van een eigen huis relatief onbelangrijk vergeleken met andere Europese mannen. Voorts staat het zorgen voor vrouw en kind onder aan de prioriteitenlijst, vergeleken met andere mannen in Europa.    

Relaties waren nog nooit zo complex door gelijkheid man en vrouw
Toch ervaart de Nederlandse man gelijkheid als een hoog goed. Voor sommige mannen heeft dit een significatie verbetering in hun seksleven tot gevolg. Voor andere mannen daarentegen, zorgt de seksuele gelijkheid ervoor dat ze zelfbewuster worden en gaan twijfelen aan hun prestaties. Vooral omdat vrouwen minder bang zijn meer te vragen, te klagen en zelfs kritiek te geven.

Kinderwens onder Nederlandse mannen het laagst van alle landen in Europa
Jonge mannen stellen het uit vader te worden omdat ze naast de praktische, financiële kant – in tegenstelling tot hun eigen vaders – meer betrokken willen zijn bij ouderschap. Ondanks dat besef, investeren ze van alle elementen in hun leven, het minste tijd in hun gezin.

Ondanks dat imago alles is, geen cosmetica voor Nederlandse man
Jonge mannen besteden tegenwoordig meer tijd en geld aan hun uiterlijk dan voorheen.
Zij zijn zich ervan bewust dat hun imago een positieve weerslag heeft op hun leven. Ondanks het feit dat de verkoop van mannen cosmetica in Europa is gestegen, geeft driekwart van de Nederlandse man aan geen verzorgingsproducten te gebruiken.

Desondanks is gezondheid voor hem het belangrijkst van alle mannen in Europa. Hij zal dit echter nooit toegeven, want ijdelheid is not done. Als er al iets duidelijk is over mannelijkheid, is het wel dat het te maken heeft met een stoer en nonchalant imago. Om te voorkomen dat ze ‘verwijfd’ overkomen, geven mannen er de voorkeur aan in mannelijke termen over hun gezondheid te spreken. Zij gaan naar de sportschool of dokter om zeker te stellen dat ze gezond genoeg zijn om voor hun gezin te zorgen.

Zelf onderzoeken?
Mannen die benieuwd zijn tot welke groep zij behoren, of vrouwen die hun vriend graag nader willen onderzoeken kunnen op DiscoverySpecies.com een test doen en meer toelichting op het onderzoek en de diverse mantypen en mindsets vinden.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Onderzoek

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

Verder lezen over Trends

​Waarom Barbie-nummer I’m Just Ken zo’n internethype is

“Het lijkt niet uit te maken wat ik doe. Ik ben altijd nummer twee. Niemand weet hoe hard ik het geprobeerd heb. Ik heb gevoelens die ik niet kan uitleggen. Ik word er gek van.” Je zou het niet zeggen, maar dit zijn...

Entertainment27.02.2024

​Waarom Barbie-nummer I’m Just Ken zo’n internethype is

​Dit googelden we het meest in 2023: Oppenheimer en Rob de Nijs

Google heeft bekendgemaakt welke woorden we nou het meest googelden en dat biedt een verrassende uitkomst op sommige vlakken. In Nederland hielden we ons vooral bezig met het overlijden van Matthew Perry, maar ook zanger...

Search11.12.2023

​Dit googelden we het meest in 2023: Oppenheimer en Rob de Nijs

Google Trends: PVV grootste partij in acht provincies

Een dag voor de verkiezingen stijgen GroenLinks-PvdA en met name de PVV plots hard in de peilingen. Volgens Google Trends, een belangrijke indicator voor welke onderwerpen in de samenleving leven, is de PVV in acht van d...

Search21.11.2023

Google Trends: PVV grootste partij in acht provincies

​Dit zijn de trends voor herenpakken in 2023

Ben je op zoek naar een mooi pak waarmee je nog jaren kunt doen? Je hoeft je natuurlijk niet te laten verleiden door de trends van dit moment, maar aan de andere kant, waarom niet? Het voordeel is dat trends in pakken va...

Lifestyle16.02.2023

​Dit zijn de trends voor herenpakken in 2023

Dé onlinemarketingtrends van 2023

De wereld van online marketing staat nooit stil. Ieder bedrijf wil natuurlijk hun graantje mee prikken, maar hoe blijf je actueel? Deze vraag wordt in deze blog behandeld door de laatste onlinemarketingtrends van 2023 on...

DC Business10.01.2023

Dé onlinemarketingtrends van 2023

Year in Search 2022: Oorlog in Oekraïne wint nipt van Voice-schandaal

Het jaar is weer bijna voorbij. Tijd voor lijstjes en andere bespiegelingen. Op dit moment loopt de verkiezing voor woord van het jaar en vandaag heeft Google haar jaarlijkse overzicht van populaire – trending – zoek...

Search07.12.2022

Year in Search 2022: Oorlog in Oekraïne wint nipt van Voice-schandaal

​De leukste kantoortrends van 2022

Om optimaal te kunnen werken is het van groot belang dat u over een goed kantoor beschikt. Nu is het wellicht mogelijk dat u een kantoor wilt huren maar dat u niet precies weet waar u moet beginnen. Aangezien wij ervoor...

DC Business04.04.2022

​De leukste kantoortrends van 2022

Het einde van een iconische Subaru met verbrandingsmotor

De autosport kan ervoor zorgen dat een bepaald merk of model ineens heel erg geliefd wordt. Denk maar eens aan de Audi 80 Quattro of de Lancia Delta. De Subaru Impreza WRX is er ook zo een. Dat was destijds, in 1994, een...

Automotive13.03.2022

Het einde van een iconische Subaru met verbrandingsmotor