Nieuws16.08.2017

“Weg met de herenfiets”


Bij Veilig Verkeer Nederland zijn ze lekker bezig deze zomer. Na hun wens om mensen die hun telefoon gebruiken in het verkeer op dezelfde manier te straffen als mensen die met alcohol op achter het stuur zitten, zijn ze nu van mening dat de herenfiets moet verdwijnen. Natuurlijk, met veiligheid op de weg in het achterhoofd kun je dit soort voorstellen prima aandragen, maar het gaat wel ver. Want dan zou je ook mensen kunnen verplichten om met een helm te fietsen en een feloranje overall en kniebeschermers te dragen.

Nu kun je je sowieso ook afvragen wat die stang op een herenfiets daar überhaupt doet (stevigheid van het frame, daarom hebben sportfietsen ook allemaal zo’n stang), maar uit onderzoek blijkt dus dat die stang ook problemen kan veroorzaken.

Volgens Veilig Verkeer Nederland en jongerenorganisatie TeamAlert is het beter om het ding af te schaffen om het aantal gewonden bij fietsongelukken terug te dringen. Vaders met jonge kinderen en senioren moeten vanaf nu ook op een fiets zonder stang gaan fietsen.

Crashtests

Er zijn ook crashtests gedaan door een Zweeds onderzoeksinstituut en die wijzen uit dat herenfietsen daadwerkelijk gevaarlijker zijn dan fietsen met een lagere instap. Vooral op- en afstappen vormen problemen. “Zo raakt het hoofd bij een valpartij eerder de grond dan bijvoorbeeld de schouder of heup, omdat de bestuurder van een herenfiets meer voorovergebogen op de fiets zit.”

TeamAlert vindt de stang achterhaald omdat alle fietsen tegenwoordig stevig genoeg zijn, ook zonder die hoge stang. Goed argument, maar laten we niet teveel gaan betuttelen. Ik denk dat iedere volwassene wijs genoeg is om zelf te bepalen op welke fiets hij of zij wil fietsen. En nu maar hopen dat de nieuwsberichten over de verplichte fietshelm nog jaren achterwege blijven…

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl