Nieuws14.03.2017

Voorspelling van de verkiezingsuitslag op basis van media-aandacht


VVD de grootste - Wilders blijft achter

Vanaf morgenochtend mogen we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen en weten we aan het einde van de dag in ieder geval hoe de zetels verdeeld zijn. Wie met wie gaat regeren, dat is van latere zorg. En de hele dag door duiken er peilingen op, want iedereen wil weten wie nu de grootste gaat worden. Ieder medium heeft daar zijn eigen manier voor en zo duiken er ook uiteenlopende voorspellingen op.

Ook Clipit doet een poging de uitslag te voorspellen, maar dan op basis van de media-aandacht rondom politieke partijen. Kun je op basis daarvan de uitslag en dus de zetelverdeling voorspellen? Naar eigen zeggen werd een dergelijke meting ook bij de verkiezingen van 2010 uitgevoerd en bleek die uitslag nauwkeuriger te zijn dan die van Maurice de Hond. Maar goed, dat is in mijn ogen geen sluitend bewijs, het is en blijft nattevingerwerk.

Zetelverdeling

Als we Clipit moeten geloven, dan wordt de VVD morgen opnieuw de grootste partij van Nederland. Dit is hun voorspelling voor wat betreft de zetelverdeling en de vijf grootste partijen. Vooral de PVV – die in andere voorspellingen toch weer een stuk hoger ingeschat wordt – laat het in dit lijstje wat afweten. En als dit waar is, dan is een kabinet met twee of drie partijen uitgesloten; er zijn vier partijen nodig voor een meerderheid.

  1. VVD – 25 zetels
  2. D66 – 19 zetels
  3. CDA – 18 zetels
  4. PVV – 16 zetels
  5. GroenLinks – 14 zetels

Onderzoek aan de hand van social data

Wat Clipit heeft gedaan is kijken naar media-aandacht. Met behulp van big data berekenen zij per partij de PR-waarde en zet deze om in aantal zetels.

De PR-waarde drukt de impact van media aandacht rondom een merk of persoon uit in euro’s. Hierbij wordt onder meer rekening gehouden met het aantal mensen wat een bericht leest, de kosten van een advertentie, het sentiment van het bericht en hoe prominent je merk naar voren komt.”

De afstand van deze voorspelling tot de waarheid gaan we morgenavond zien.

Een voorspelling op basis van data uit de media
Een voorspelling op basis van data uit de media

Wanneer is de verkiezingsuitslag bekend?

Er kan morgen vanaf 07.30 uur tot 21.00 uur gestemd worden. Na het sluiten van de stembussen om 21.00 uur beginnen de stembureauleden met het handmatig tellen van de stemmen. Er vindt een sneltelling plaats die gemeenten doorbellen naar het ANP. Op basis van die stemtotalen presenteert NOS op de avond van de verkiezingsdag voorlopige uitslagen.

De officiële uitslag maakt de Kiesraad in een openbare zitting op 21 maart om 16.00 uur bekend.

Foto header: ijdema – Fotolia.

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl