Nieuws12.07.2016

Verdachte plekjes op huid te weinig gecontroleerd #checkjezelf


Jaarlijks krijgen ongeveer 6.000 mensen te horen dat zij melanoom hebben, een vorm van huidkanker die begint op de plaats van een moedervlek. Wanneer de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt, is 99 procent van de mensen die het krijgt in staat de ziekte te overleven. Wat je daarvoor moet doen is zelf regelmatig je huid checken op verdachte plekjes, en dat doen helaas nog te weinig mensen. Daarom start Stichting Melanoom nu een campagne om mensen bewuster te maken: #checkjezelf.

De campagne is het resultaat van een uitgebreid onderzoek onder mensen tussen de 20 en 50 jaar. Daaruit bleek dat mensen geen idee hebben waar ze op moeten letten. Door dermatologen wordt geadviseerd om ieder kwartaal een keer goed naar je huid te kijken om verdachte plekjes op te sporen. Op dit moment doet 65 procent van de Nederlanders dat niet vaak genoeg. Jongeren zijn er het minst mee bezig: in de groep twintigers bekijkt een derde de eigen huid nooit zelf en 79 procent heeft er nog nooit een huisarts of dermatoloog voor bezocht. En dat is opvallend gezien het feit dat melanoom in de top 3 staat van de vormen van kanker die het meest voorkomen bij jongeren. Ook weten twee op de vijf Nederlanders niet eens wat melanoom is.

Hoogste tijd dus om daar iets aan te doen en daarvoor zet Stichting Melanoom een knappe vent in.

De man in de video is een Australisch model. Bewust gekozen door de stichting omdat in Australië 1 op de 3 mensen huidkanker krijgt. In Nederland is dat 1 op 6. De video wil je duidelijk maken dat je niet alleen regelmatig naar jezelf moet kijken, maar ook dat je goed moet kijken.

Misvattingen

Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlanders simpelweg te weinig weten over deze vorm van kanker en ook te weinig kennis hebben van het voorkomen ervan. 4 misvattingen op een rij

  • 27 procent denkt dat het gebruik van aftersun na blootstelling aan zon de kansen op melanoom verkleint. Dat is niet waar.
  • Bijna de helft (48 procent) heeft geen idee dat melanoom in de top 3 staat van kankertypes die het meest voorkomen onder jongeren.
  • Bijna 40 procent van ondervraagden kan geen antwoord geven op de vraag of een melanoom altijd begint als moedervlek (dit is niet het geval)
  • 31 procent van de Nederlanders weet niet dat huidkanker de sterkst groeiende vorm van kanker wereldwijd is

Wil je er nog meer over weten, lees dan onderstaande tips of kijk op de website van Stichting Melanoom.

checkjezelf
checkjezelf