Nieuws25.01.2017

Ten minste houdbaar tot: we testen even hoe ver je over de datum kunt


Misschien had je het al gezien: de overheid wil de grote mate van verspilling tegengaan en gaat ons dus even opnieuw bijspijkeren over de termen ’tenminste houdbaar tot’ en ’te gebruiken tot’. De eerste is bedoeld voor levensmiddelen die niet snel bederven. Tot de datum op het pak is zowel smaak als veiligheid gegarandeerd, maar na de datum is het best nog een tijdje veilig om te eten.

Bij ’te gebruiken tot’ is het anders en gaat het om echte bederfelijke waar als vlees, vis, groenten en dat soort dingen. Na die datum kunnen er namelijk ziekteverwekkers ontstaan en hoewel je die niet ziet, ruikt of proeft zijn ze wel degelijk link. Die laatste categorie is wel duidelijk: geen risico nemen. Maar hoe zit het met ’tenminste houdbaar tot’ dan? Er wordt geroepen om gezond verstand te gebruiken, maar dat is ook een, eh, variabele maatstaf.

Limburgse cervelaat. Houdbaarheidsdatum: 28-10-2016. Bijna drie maanden geleden.
Limburgse cervelaat. Ho�rheidsdatum: 28-10-2016. Bijna drie maanden geleden.

De test

Nu hebben we allemaal wel eens een product gebruikt dat over de datum was, maar tot hoe ver ga je daar mee? Nou heb ik (echt toevallig!) net een vergeten cervelaat uit mijn auto gehaald die uit een tas was gevallen en al sinds oktober vorig jaar (relatief koel dus) daar lag. Ding zag er eigenlijk nog wel goed uit, dus het is een ideale kandidaat voor de test: is dat nog te eten en hoe smaakt het dan? Zie dit als een cursus gezond verstand bij eten over de datum.

Uit de verpakking op de snijplank. Reuktest: geslaagd.
Uit de verpakking op de snijplank. Reuktest: geslaagd.

1. De reuktest

Ik heb de cervelaat uit de verpakking gehaald en de eerste test gedaan: hoe ruikt ‘ie? Heel prima, eigenlijk. Dit gaat natuurlijk niet voor alle soorten voedsel op, maar in dit geval was het al een veelbelovende start dat het ding niet rook alsof er een kolonie beestjes in zat. Maar ja, schijn bedriegt. Toch maar even snijden. Er zat een klein plekje aan de buitenkant maar daar snijden we als gevorderd over-de-datum-eter omheen.

Plakjes gesneden, voor het geval het eten meteen kan beginnen. Hmm. Plekjes.
Plakjes gesneden, voor het geval het eten meteen kan beginnen. Hmm. Plekjes.

2. Check de binnenkant

Met de eerste horde genomen werd het tijd om de worst in plakjes te snijden en op het eerste gezicht was ook dat veelbelovend: geen onmiddellijk duidelijke sporen van rot of beestjes. Er was echter wel een klein probleem dat naar boven kwam toen ik van iets dichterbij ging kijken: er waren kleine gele/zwarte plekjes op sommige plakjes te zien. Van wat ik me kon herinneren van een cervelaat zaten die niet origineel in het palet, dus wellicht was een verder onderzoek geboden.

Hmm, nu wordt het langzaam zorgwekkend. Dat hoort er niet in. Toch?
Hmm, nu wordt het langzaam zorgwekkend. Dat hoort er niet in. Toch?

3. Onderzoek onbekende structuren

Tja, daar klopte toch iets niet. Het was geen schimmel, denk ik, maar er zat wel degelijk iets in een plakje dat daar niet hoorde. Nader onderzoek liet zien dat dit ‘spul’ op meerdere plekken in de worst te vinden was, dus dat maakte het moeilijk om met goed fatsoen te gaan happen in een willekeurig stuk.

Om het zekere voor het onzekere te nemen had ik nu eigenlijk al besloten dat het geen goed idee was om verder te gaan, maar ik wilde me niet laten kennen en heb toch na goed onderzoek een hapje van een schijfje genomen.

iew.
iew.

4. Vertrouw je intuïtie

Het proeven was geen succes. De overheid liegt niet als ze zeggen dat de smaakgarantie niet meer gegarandeerd is na de ‘houdbaar tot’-datum, want het kleine stukje dat ik heb geproefd smaakte voor geen meter. Ik had beter moeten weten. Niet alleen ben ik enigszins bezorgd over mijn buikfuncties in de komende uren, ik heb iets gegeten dat me niet smaakte. Had ik net zo goed verse spruiten kunnen eten, die zijn tenminste nog gezond.

Zo blijkt wat we eigenlijk allemaal al heel lang weten, zeker als we op kamers hebben gewoond: eten, als het niet supervers materiaal is, gaat best lang mee. Als je niet mee wilt doen aan de verspilling van voedsel terwijl de kindertjes in Afrika nog steeds niks te eten hebben is het dus goed om een beetje te schipperen met de ’tenminste houdbaar tot’-datum, zo lang je een beetje oplet met wat je naar binnen schoffelt.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Food

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

HelloFresh is een populaire maaltijd bezorgservice, vooral bij werkende millennials. Elke week een doos met een aantal kant en klare ingrediënten en de bijbehorende recepten. Kruiden, zoals zout en peper, moet je zelf t...

Nieuws19.09.2023

HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Volkswagen dat het tijd was om de bedrijfskantine van het bedrijf te ontdoen van vlees. Een van de populairste lunchsnacks wat nota bene de Volkswagen Curryworst. Inderdaad, een wu...

Nieuws31.08.2023

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

Sta je graag in de keuken en kun je ook nog eens goed koken? Dan droom je er misschien van om een eigen restaurant te beginnen. Een spannende onderneming, zeker als je nog niet eerder voor jezelf gewerkt hebt. Voordat je...

DC Business03.07.2023

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

Barbecueën kan heel goed vegetarisch, maar traditioneel gezien wordt deze vorm van koken gezien als het summum voor vleeseters. Kijk bijvoorbeeld maar naar een Netflix-serie als Barbecue Showdown. Maar wat die koks als...

Lifestyle28.06.2023

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots

Als liefhebber van whisky, en dan bedoel ik wel het échte goede ‘spul’, is Schotland natuurlijk dé place to be. Welnu, onlangs was ik op bezoek bij The GlenDronach. Een kleine distilleerderij in de East-Highlands,...

Nieuws20.06.2023

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots