Nieuws26.07.2016

Solar Impulse 2 vliegt op zonne-energie de wereld rond


Je kunt de wereld rondvliegen puur met zonne-energie. Dat heeft het Zwitserse eenpersoonsvliegtuig Solar Impulse 2 bewezen. Het is het eerste vliegtuig ter wereld dat deze bijzondere reis aflegt. De reis van Solar Impulse 2 begon op 9 maart 2015 in Abu Dhabi en daar landde het vliegtuig vannacht om 02.10 uur ook weer, waarmee de wereldreis voltooid werd. Een wereldreis van 35.000 kilometer, met 16 tussenstops. Het toestel werd gevlogen door piloten Bertrand Piccard en André Borschberg. Piccard mocht de laatste etappe van Caïro naar Abu Dhabi voltooien.

Route Solar Impulse 2

De wereldreis van Piccard met de Solar Impulse 2 begon dus in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Vanaf daar vloog het toestel via India en China op zonne-energie nar Hawaii maar kreeg ook te maken met technische problemen. De Solar Impulse 2 heeft daarom ook negen maanden aan de grond gestaan. Toen de problemen opgelost waren, werd verder gevlogen naar de Verenigde Staten en Spanje om weer in Abu Dhabi te landen.

Nu het gelukt is om op basis van zonne-energie de wereld rond te vliegen zijn de ambities van de mensen achter Solar Impulse 2 groter dan ooit. De kracht en de mogelijkheden van zonne-energie zijn onbegrensd. Want, zo schrijven ze op hun blog: “Completing a 13-year exploit is perhaps the biggest challenge we now face. But as always, there are new adventures to come. And for the Solar Impulse team, there definitely will be a new dream seeking to be achieved.”

De trotse piloten van de Solar Impulse 2
De trotse piloten van de Solar Impulse 2
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl