Nieuws27.10.2015

Nederlandse online tv-makers LifeHunters claimen de Noordpool


McDonald’s eten serveren als culinair gerecht, een IKEA-schilderij als kunst verkopen en een maand geen suikers eten. Geen uitdaging is voor de mannen van het online TV-kanaal LifeHunters te gek. Het nieuwste experiment was het claimen van de Noordpool. Een onmogelijke missie, maar het is de mannen gelukt!

De drie filmmakers Erik Hensel, Boris Lange en Oligar Wolff wilden met deze stunt de Russen naar eigen zeggen voor schut zetten. Rusland heeft zeven jaar geleden namelijk de Noordpool geclaimd door een titanium vlag te plaatsen. De mannen van Lifehunters hebben op exact dezelfde plek een Nederlandse vlag geplaatst.

Verhitte discussie

De bodem onder de Noordelijke IJszee is al jaren onderwerp van een verhitte discussie tussen meerdere landen. Zowel Denemarken, Noorwegen en Rusland claimen dat deze grond van hen is. De plek is zo belangrijk, omdat er door het smelten van de ijskappen waarschijnlijk grondstoffen, zoals olie en gas, bereikbaar worden.

Gevolgen

Wat de gevolgen van deze ludieke actie zullen zijn, is nog onduidelijk. De online programmamaker Boris Lange meldt aan de Telegraaf dat ze hopen dat de Russen erom kunnen lachen. ‘Het mooiste zou een telefoontje van het Kremlin zijn met de uitnodiging voor een kop koffie.’

(Foto: Facebook LifeHunters)

Sophie de Kok

Sophie studeert Journalistiek in Tilburg. Ze is dol op sushi en notitieboekjes. Ze schrijft het liefst over Kickstarter campagnes en blogt voor DutchCowboys, StyleCowboys en Travelvalley