Nieuws15.11.2016

Is zitten het nieuwe roken?


"Geef fietsers financieel voordeel"

Mensen die iedere dag naar hun werk fietsen moeten een financieel voordeel krijgen ten opzichte van mensen die de hele dag stilzitten. “Maak fietsen financieel aantrekkelijk en geef woon-werkfietsers een belastingvoordeel.” Dat zegt cardioloog Leonard Hofstra van VU University Medical Center. Hij is ervan overtuigd dat een financieel voordeel een enorme impact kan hebben op het gebruik van de fiets en dat je hiermee Nederland letterlijk weer in beweging krijgt.

Het nieuwe roken

Volgens Hofstra is stilzitten echt een groot probleem en hij noemt het zelfs ‘het nieuwe roken’. Vooral de mensen die met de auto naar het werk gaan bewegen daardoor te weinig. Als je namelijk op de fiets naar het werk en naar huis gaat, dan heb je vaak al je dagelijkse portie beweging gehad. Fietsen is namelijk gezond.

Om stilzitten te vergelijken met de schadelijke effecten van roken, dat gaat natuurlijk te ver, maar het is wel de manier om de stilzitters wakker te schudden. Zitten is sowieso niet goed voor je spieren, maar er gebeurt meer in je lichaam wanneer je niet beweegt.

Fietsen heeft als voordeel dat het leidt tot een verhoging van de HDL-waarde (goed cholesterol) en een verlaging van het LDL-gehalte (slecht cholesterol). En daarnaast zul je calorieën verbranden en de voordelen daarvan hoef ik niet uit te leggen.

Ontstressen

Volgens de cardioloog zijn er nog meer voordelen voor je gezondheid. “Als je beweegt maak je Nitric Oxide aan. Die stof heeft geweldige eigenschappen. Ze beschermt de bloedvaten, gaat klontering van bloedplaatjes tegen, verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk.” Mensen die zeggen dat ze met fietsen hun hoofd leeg kunnen maken hebben gelijk: je lichaam maakt dan endorfine en serotonine aan. En zo ku je dus ontstressen.

En hoewel we allemaal weten dat bewegen gezond is, hebben toch heel veel mensen daar moeite mee. Volgens Hofstra zit er dus maar één ding op: de bewegers financieel belonen. Dus eigenlijk moet de fiets van de zaak weer terugkomen.