Nieuws17.07.2017

Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten


+ tips om je voor te bereiden

Voor het grootste deel van het land zijn de vakanties inmiddels begonnen. Dat merk je al op de weg – daar is het wat rustiger – en dat merk je zeker ook op Schiphol: daar wordt het deze zomer weer behoorlijk druk. Iedere dag in de zomervakantie reizen zo’n 200.000 mensen via deze luchthaven en daardoor kan het zeker gebeuren dat je tijdens deze piekmomenten langer in de rij moet staan: er worden langere rijen verwacht bij de incheckbalies, bij de paspoortcontrole bij de douane én bij de security check. Daarom is het slim om je goed voor te bereiden wanneer je vanaf Schiphol naar je vakantieadres reist en dit is hoe je dat moet doen.

Schiphol heeft zoveel mogelijk maatregelen genomen om de vakantiedrukte zo soepel mogelijk te laten verlopen: alle beschikbare vierkante meters worden gebruikt en de luchthaven zet extra medewerkers in om ieders vakantiestart zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Op welke dagen is het het drukst op Schiphol?

Voor de maanden juli en augustus heeft Schiphol een vakantiekalender gemaakt zodat je kunt zien op welke dagen het het drukst is op de luchthaven. Zo zie je dat het op dinsdag, woensdag en zaterdag druk is, maar op alle andere dagen is er sprake van topdrukte. In juli is het vooral druk met vertrekkende vakantiegangers en in augustus met aankomende vakantiegangers. Hier vind je de online versie van de verwachtingen voor jouw reisdag.

➤ Een parkeerplaats vooraf reserveren is wel zo slim, dan kan een hoop tijd schelen als je haast hebt. Check een de tarieven van Schiphol P3 Lang Parkeren, want in de meeste gevallen parkeer je daar het goedkoopst.

Top 5 populaire bestemmingen

Er vliegen komende zomer maar liefst 111 luchtvaartmaatschappijen vanaf Schiphol naar 322 directe bestemmingen. Dit zijn de vijf populairste vakantiebestemmingen voor deze zomer:

  1. Verenigd Koninkrijk
  2. Spanje
  3. Italië
  4. Griekenland
  5. Turkije
Zo druk is het in juli
Zo druk is het in juli
Zo druk is het in augustus
Zo druk is het in augustus

Doen na de paspoortcontrole

Wanneer je eenmaal de paspoortcontrole en security door bent, heb je soms nog best wel wat tijd voordat je je naar de gate moet begeven. Gelukkig hoef je je dan niet te vervelen. Schiphol is verdeeld in vier lounges die zijn afgestemd op verschillende soorten reizigers.

  • Lounge 1: Europese vluchten
  • Lounge 2 en 3: Intercontinentale vluchten
  • Lounge 4: Low-cost airlines

Jouw vakantiebestemming en luchvaartmaatschappij bepalen dus in welke lounge je terecht komt, maar overal heb je voldoende dingen om te doen, met onspanningsruimtes, winkeltjes en restaurants. Hier vind je meer informatie over de lounges.

Tips: bereid je voor op drukte op Schiphol voor een soepele reis

Je wilt natuurlijk niet dat je gestrest aan de vakantie begint en dus is het zaak om je goed voor te bereiden op de drukte op Schiphol die je te wachten staat. Lees daarom deze acht tips goed door.

1. Kom ruim op tijd

Van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt krijg je altijd advies om een aantal uur van tevoren op de luchthaven te zijn en volg dat advies ook op. Neem eventueel contact op met je luchtvaartmaatschappij voor een actueel advies, dat kan nog wel eens wijzigen. In het algemeen geldt dat je 2 uur van tevoren aanwezig moet zijn om in te checken voor Europese vluchten en 3 uur van tevoren voor intercontinentale vluchten. Doe dit ook en voorkom dat je al rennend over de luchthaven moet gaan.

2. Is je paspoort nog geldig?

Check ruim voor je vertrekt of je paspoort, identiteitskaart of visum nog geldig is. Je zal niet de eerste zijn die met een verlopen paspoort probeert in te checken… Voor vragen rondom reisdocumenten kun je terecht bij de Rijksoverheid.

3. Weet wat wel en niet mee mag in je handbagage

Rondom handbagage gelden bepaalde regels. Vloeistoffen in verpakkingen van maximaal 100 ml mag je meenemen en vormen geen probleem. Je moet ze wel in een doorzichtig zakje van maximaal 1 liter stoppen. Producten die je na security koopt, mogen sowieso mee in het vliegtuig . Scharen, nagelvijlen en andere scherpe voorwerpen mogen alleen aan boord in ruimbagage. Een overzicht van alle bagageregels vind je hier.

4. Vloeistoffen en elektronica moeten apart bij de controle

Heb je elektronische apparaten en ook vloeistoffen bij je in je handbagage, dan is het verstandig om die in een aparte bak te doen wanneer je door de security gaat. Zo kunnen deze sneller gecheckt worden en ben je ook veel sneller er doorheen. Als iedereen die namelijk doet kunnen de wachttijden daar flink verkort worden. Meer tips om sneller te boarden en sneller door de security te gaan vind je hier.

5. Volg de actuele vertrektijden

Zorg dat je ook de website Schiphol.nl in de gaten houdt of download de Schiphol-app op je telefoon. Zo weet je namelijk precies de actuele vertrektijden. Mocht je namelijk vertraging hebben, dan kun je later naar de luchthaven reizen en zorg je zelf niet voor onnodige drukte.

6. Zo min mogelijk handbagage

Het is slim om met zo min mogelijk handbagage te reizen. Probeer zoveel mogelijk bagage in te checken zodat je rug- of handtas zo licht mogelijk is want daarmee ben je ook weer sneller door de security.

7. Reserveer online een parkeerplek

Het laatste wat je wilt is lang moeten zoeken naar een parkeerplek op Schiphol. Dat heeft een aantal voordelen: geen parkeerstress, je bent zeker van een parkeerplek en het is goedkoper. Want hoe eerder je reserveert, hoe goedkoper je parkeert.

8. Douane: wat mag je mee terugnemen?

De Douane controleert op Schiphol wat je in Nederland mag invoeren vanuit je reisbestemming. Ze controleren op alcohol, tabak, namaakartikelen, souvenirs of etenswaren. Op de website van de Douane kun je precies lezen wat je wel en niet mag invoeren en tot welk bedrag dat is toegestaan. Zorg dat je dit ook van tevoren weet zodat je na aankomst op Schiphol niet voor een onaangename verrassing komt te staan.

Heb je alle tips om je voor te bereiden voor een soepele reis goed gelezen? Dan moet het goed komen deze zomer. Maar waar je ook naartoe gaat: geniet vooral van je vakantie!

© header: Nataraj – Fotolia

<em>Droombeeld van reizigers op Schiphol: geen wachtrijen<\/em>
Droombeeld van reizigers op Schiphol: geen wachtrijen
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl

Verder lezen over Reizen

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

Online30.03.2024

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

St. Patrick’s Day in Dublin: zoveel meer dan Guinness

Je denkt iemand op straat te zien die je kent, je loopt op diegene af, helemaal enthousiast, en komt dan tot de conclusie dat die persoon het niet is. Oeps. Ieren doen dit constant, alleen dan zonder die conoclusie dat d...

Nieuws19.03.2024

St. Patrick’s Day in Dublin: zoveel meer dan Guinness

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Apple worstelt onverminderd door met de uitdagingen die komen kijken bij de nieuwe wet- en regelgeving van de EU. Het moet appwinkels van derden toelaten, maar tegelijkertijd zitten daar een heleboel haken en ogen aan. V...

Mobile08.03.2024

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Van alternatieve appwinkels
​5 reizen die echt je horizon verbreden

Het is natuurlijk heerlijk om elk jaar naar de camping te gaan in Frankrijk: lekker even helemaal niets, je weet wat je kunt verwachten en er is zon: heel veel zon. Echter is het na al die jaren waarschijnlijk niet meer...

Lifestyle14.02.2024

​5 reizen die echt je horizon verbreden

​5 tips om goedkoop een vlucht te boeken

Inmiddels weten we dat 9 maanden van tevoren op dinsdag boeken echt niet per se de goedkoopste manier is om aan een vliegticket te komen. Ook zou het niet helpen om je cookies te verwijderen. Vliegen wordt echter mede do...

Online13.02.2024

​5 tips om goedkoop een vlucht te boeken

De voordelen en nadelen van een creditcard gebruiken

Het is als je reist een erg handig ding en hetzelfde geldt voor bepaalde online aankopen doen: de creditcard. Er kleven veel voordelen aan het pasje, maar tegelijkertijd kun je er ook door in de problemen komen. We zette...

DC Business23.01.2024

De voordelen en nadelen van een creditcard gebruiken

Wintersporter, vergeet je je tolvignet niet?

Je hebt aan alles gedacht: winterbanden, sneeuwkettingen, een dakdrager: jij kan lekker zelf onderweg naar de wintersport. Of je nou een snowboarder of een skiër bent: je wil veilig en wel met je gezin, vrienden of miss...

Lifestyle14.01.2024

Wintersporter, vergeet je je tolvignet niet?

5 tips om je koffer veel slimmer in te pakken

Met de wintersport voor de deur komen ook weer die vragen: hoe ga je al die spullen weer meekrijgen? Het maakt niet uit of je je eigen ski’s meeneemt of niet, want zelfs zonder je gear ben je flink bepakt. Met deze vij...

Lifestyle20.12.2023

5 tips om je koffer veel slimmer in te pakken

Verder lezen over Schiphol

Schiphol maakt veel lawaai, maar het kan nog veel erger

De afgelopen weken is weer veel gedoe rondom onze nationale luchthaven Schiphol. Al jaren wordt gesproken over het terugdringen van het aantal vluchten. Dat leek in kannen en kruiken, maar enkele dagen geleden bleken die...

Technology21.11.2023

Schiphol maakt veel lawaai, maar het kan nog veel erger

JetBlue dient nieuwe klacht in tegen de Nederlandse staat

Enkele weken geleden wist JetBlue nog vol trots te melden dat de luchtvaartmaatschappij dagelijks vanaf Schiphol naar New York ging vliegen. Die blijdschap heeft inmiddels plaatsgemaakt voor boosheid. JetBlue dreigt name...

Nieuws29.09.2023

JetBlue dient nieuwe klacht in tegen de Nederlandse staat

Nieuwkomer dreigt door nieuwe regelgeving van Schiphol verdreven te worden
Schiphol gaat nachtsluiting invoeren

Het kwam vandaag als een donderslag bij heldere hemel. De nieuwe, tijdelijke, CEO, Ruud Sondag, heeft geroepen dat hij ernaar streeft om Schiphol binnen enkele jaren te ‘verlossen’ van nachtvluchten, privéjets en la...

Nieuws04.04.2023

Schiphol gaat nachtsluiting invoeren

Schiphol test AI-technologie in securityproces

De handbagage van passagiers op Schiphol wordt straks bij de security gecontroleerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). De luchthaven start daarvoor een samenwerking met security technologiebedrijf Pangiam. Do...

Technology13.03.2023

Schiphol test AI-technologie in securityproces

AI moet lange wachtrijen en geannuleerde vluchten helpen voorkomen
Een goedkope zomervakantie in eigen land. Of toch daarbuiten?

Uit een onderzoek van het onderzoeksbureau iVOX blijkt dat de prijs, het weer en de natuur belangrijke factoren zijn voor het vastleggen van onze vakantiebestemming. Maar kunnen we nog dezelfde eisen stellen als voor de...

Lifestyle27.02.2023

Een goedkope zomervakantie in eigen land. Of toch daarbuiten?

Proef met zelfrijdende rolstoelen op Schiphol

Wie wel eens op Schiphol geweest is, heeft ze wel eens gezien, de karretjes waarop minder valide passagiers naar hun bestemming op het vliegveld getransporteerd worden. Ze hebben wel wat weg van een golfkar en nemen noga...

Technology22.02.2023

Proef met zelfrijdende rolstoelen op Schiphol

​Waarom de bagageband op Schiphol zo open en bloot is

Het blijft bijzonder: op Schiphol arriveren en je koffer tussen allemaal andere koffers op de bagageband zien aankomen. Iedereen kan allerlei koffers pakken, maar is het wel zo vrijblijvend als het lijkt? Er is een reden...

Gadgets15.06.2022

​Waarom de bagageband op Schiphol zo open en bloot is

Schiphol gaat met een app vlieglawaai melden

Luchthaven Schiphol komt met een app die vlieglawaai voor omwonenden kan voorspellen. Dat is de uitkomst van een onderzoek uit 2019 naar de informatiebehoefte van omwonenden. Het ontdekte dat er een aanzienlijke vraag is...

Technology12.02.2021

Schiphol gaat met een app vlieglawaai melden