Nieuws30.01.2017

De Stembus: initiatief om meer jongeren te laten stemmen


Make voting great again

Op woensdag 15 maart mogen we in Nederland weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen en hoewel dat al over anderhalve maand is, is het campagnegeweld nog niet echt losgebarsten. De advertentie van Mark Rutte in de krant maakte wat los en hier en daar verschijnen politici in praatprogramma’s, maar het echte campagnevoeren moet nog komen. En dat gaat er echt wel komen hoor, maar het komt laat op gang.

Op Twitter ontstond daardoor een discussie waar onder ander Tim – alles wat ik nu aanraak wordt goud – Hofman zich in mengde. En met wat bombarie hier en daar op social media is nu het resultaat dat er een fysieke Stembus komt die langs scholen gaat trekken om vooral jongeren op 15 maart aan het stemmen te krijgen. Het gaat om de groep van ruim 850.000 jongeren die deze verkiezingen voor de eerste keer mogen gaan stemmen. In politiek zijn ze niet echt geïnteresseerd, maar ook hun stemmen zijn belangrijk. Uit gegevens van eerdere verkiezingen blijkt dat de groep 18-25 de grootste groep niet-stemmers is in Nederland.

Er is inmiddels een Facebook-pagina en een Twitter-account, maar vooralsnog is het concrete plan er nog niet. Dat wordt de komende dagen gemaakt. Via Twitter laat Hofman weten dat hij in ieder geval niet meer om ideeën verlegen zit, want na zijn oproep loopt het storm. Want met pizza’s langs scholen en universiteiten rijden is leuk, maar je moet ook inhoudelijk iets goed brengen, want anders weet nog steeds niemand het stemlokaal te vinden in maart.

Make voting great again

In 2012 was het opkomstpercentage bij de Tweede Kamerverkiezingen 74,6 procent en dan was na 1998 nooit meer zo laag geweest. Laten we eind maart eens kijken wat dit initiatief voor positiefs heeft gebracht.

De pay-off dit inmiddels bedacht is, is ook wel heel aardig: make voting great again. Gelukkig hoef je niemand uit te leggen waar die vandaan komt.

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl