Nieuws14.08.2017

Beter presteren op je werk: dit is hoe je dat kunt doen


met nootropics, oftewel breinpillen

In Silicon Valley is het al doodnormaal om ze in te nemen, maar in Nederland zijn ze nog nagenoeg onbekend: nootropics oftewel stimulerende middelen voor de hersenen. Nee, geen drugs maar natuurlijke middelen die ons brein optimaal laten functioneren; ze geven een hogere alertheid in de vorm van meer focus en scherpte. We nemen voedingsmiddelen om organen en spieren in ons lichaam beter te laten werken, maar er is eigenlijk niets dat we doen om de hersenen in goede conditie te houden. En dat is toch een best wel belangrijk orgaan waar we goed voor moeten zorgen. Het is alleen nog niet ingeburgerd dat we dat met dit soort middelen doen, maar dat zit er wel aan te komen.

In gesprek met een ervaringsdeskundige

Ik sprak erover met Peter Joosten, iemand die ze al een jaar of drie inneemt. Joosten is een bio-hacker: iemand die zijn leven optimaliseert op basis van de mogelijkheden die biologie en technologie ons bieden. En dat moet je niet alleen zoeken in de wereld van nootropics, maar ook in koud douchen, gezond eten en veel bewegen.

Joosten gebruikt nootropics dus al zo’n drie jaar. Het begon als een experiment voor zijn blog projectleven.nl over het maximaliseren van je leven, waar hij iedere maand een ander experiment doet. Hij was op zoek naar manieren om in een maand tijd slimmer te worden en kwam uit bij braintraining. Dat werkt, maar ook nootropics doken op; op dat moment echt nog volledig onbekend in Nederland. Hij testte ze en werd enthousiast. “Als ik ze nu nooit meer mag innemen, is dat echt een gemis”.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik sceptisch ben en dat heeft met name te maken met de vorm waarin nootropics bestaan: pillen in combinatie met hersenen roepen in mijn hoofd direct weerstand op. Het gekke is dat wanneer het om koekjes en snoepjes zou gaan, met exact dezelfde werking, ik geen seconde zou twijfelen. Daarom is het goed om te weten dat nootropics in allerlei vormen bestaan: we hebben het nu over pillen, maar ze zijn er ook in shake-vorm als vervanger van een dagelijkse maaltijd. Pillen zijn echter de meest gangbare vorm; snel en makkelijk in te nemen.

Maar wat gebeurt er nu eigenlijk? Volgens Joosten is het effect na een kwartier tot half uur merkbaar en kan dat tot zes uur na het innemen aanhouden. Wat je voelt is scherpte, meer focus, al hebben verschillende nootropics ook een andere werking. Paneuromix neemt hij voor een beter spraakvermogen of geheugen; Ciltep voor een steady flow om met meer focus te kunnen werken. Goed om te weten: Paneuromix is ontwikkeld door een neuropsycholoog die vanaf zo’n beetje 2004 met nootropics heeft gewerkt en ook andere vlakken bezig is met hersenen verbeteren.

Mentale upgrade met Paneuromix
Mentale upgrade met Paneuromix

Nootropics, voor wie?

Er zijn behoorlijk wat beroepsgroepen die hier iets aan kunnen hebben, maar stel je eens voor dat je dit had in je studententijd. Meer focus en scherpte tijdens het schrijven van een scriptie, anyone? Maar ook young potentials of eigenlijk iedereen met een drukke baan in de categorie ondernemer/manager zou zo’n oppepper voor de hersenen zeker kunnen gebruiken.

Als proef op de som hebben wij op kantoor ook getest met het breinsupplement van Paneuromix – vooral omdat het mij en mijn collega’s nieuwsgierig maakt. Paneuromix is een nootropic uit Nederland die is gebenchmarkt tegen de beste nootropics uit de Verenigde Staten. En inderdaad, al vrij snel heb je het idee dat je wat scherper bent. Het lijkt makkelijker om te focussen en je bent ook minder snel afgeleid. Je hebt natuurlijk geen idee hoe je die dag had gewerkt zonder zo’n pil, misschien is er ook wel een beetje een placebo-effect, dat je wilt dat het werkt en er daardoor ook sneller effect van denkt te merken. En ook niet iedereen merkte een echt verschil, maar daar moet ik wel bij zeggen dat we het bij één pil houden en dat je volgens het doosje dat zou mogen uitbouwen naar drie. Wil je er meer over weten, over de ingrediënten, de werking en achtergrondinformatie, dan vind je die ook op de website.

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl