Nieuws22.04.2013

Social media en de explosies in Boston: FBI niet erg blij met alle ‘hulp’


social-media-en-de-explosies-in-boston-f.jpg
social-media-en-de-explosies-in-boston-f.jpg

Na de bomexplosies bij de eindstreep van de marathon in Boston, begon een stortvloed van berichten en activiteit op zo’n beetje alle social media. Op Reddit analyseerden honderden het beeldmateriaal van de gebeurtenis, in de hoop verdachten te vinden en hun identiteit te achterhalen. Een enkeling dacht zelfs zijn zakken te kunnen vullen via Twitter.

De Washington Post plaatste een verslag van het politieonderzoek naar de identiteit en aanhouding dan wel neerschieten van de verdachten, en de rol van sociale media in deze. Uren na de explosies beschikte de politie bijvoorbeeld al over duizenden foto’s en video’s, die allemaal moesten worden bekeken. Frappant is dat een berichtje op pen en papier uiteindelijk de cruciale aanwijzing zou blijken. 

Een belangrijk moment in het hele proces was de vraag wanneer de foto’s van de twee verdachten vrij te geven voor identificatie. FBI vreesde dat mensen het recht misschien in eigen hand zouden nemen of in het minste geval, officieel onderzoek zouden belemmeren. Daarbij zou bekendmaking de twee mannen misschien te zeer in het nauw drijven.

Het verslag is ook een tik op de vingers van alle amateuronderzoekers op internet. Politie en FBI bleken niet zo blij met alle aandacht. “Als we jullie hulp willen, dan vragen we die wel.”

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.