Mobile03.06.2014

5 Manieren om met je mobiel te betalen


We kunnen steeds meer met onze smartphones. Konden we er vroeger alleen nog mee bellen en sms’en, tegenwoordig kunnen we er veel zaken in een ommezien mee regelen. In de huidige generatie smartphones worden routinetaken stuk voor stuk geïntegreerd en het ziet ernaar uit dat we binnenkort nog maar over één apparaat beschikken en zelfs onze pinpas thuis kunnen laten! Want nadat er al apps waren voor mobiel bankieren, kan de consument inmiddels direct betalen via smartphones: een ontwikkeling die volgens experts niet meer te stoppen valt! Snelheid en betalingsgemak zullen zowel voor consument als ondernemer de doorslag geven en de opmars zal hierdoor doorzetten, ondanks het feit dat nog niet alle smartphones of betaalautomaten de techniek op dit moment ondersteunen.

5-manieren-om-met-je-mobiel-te-betalen.jpg
5-manieren-om-met-je-mobiel-te-betalen.jpg

SmartPass

In Nederland is Vodafone gezamenlijk met Visa gestart met de SmartPass-app. Het betreft hier een betaaldienst die is gekoppeld aan een creditcard en die functioneert via de NFC-technologie (Near Field Communication). Met deze techniek kun je betalen door je smartphone tegen het betaalapparaat te houden. Aan het eind van 2014 is het de bedoeling dat er al op 60.000 punten betaald kan worden.

Bancontact/Mister Cash

Belgen kunnen daarentegen binnenkort via hun mobiele telefoon betalen door middel van een speciale applicatie van Bancontact/Mister Cash. Door een QR-code (Quick Response-code) te scannen en de pincode in te toetsen kunnen Belgische Bancontact/Mister Cash-kaarthouders die de app hebben gedownload betalen in restaurants, webshops en zelfs rechtstreeks met de pizzakoerier aan de deur afrekenen indien deze ook over een smartphone én de app beschikt.

Google Wallet

In de Verenigde Staten kan men sinds 2011 betalen via Google Wallet. Ook dit systeem maakt gebruik van de NFC-technologie om mobiele betalingen mogelijk te maken. Net als bij de SmartPass in Nederland kun je met Google Wallet in veel winkels in de VS al betalen door je credit cards, gift cards of royalty cards te koppelen aan je account.

De metro in met je mobiel

Ook in Groot-Brittannië staat de ontwikkeling van mobiel betalen niet stil. Hier wordt in samenwerking met creditcard maatschappijen een app ontwikkeld waarbij je eenvoudig met je smartphone voor het openbaar vervoer kunt betalen. In de praktijk betekent dit dat je je smartphone in de toekomst kunt gebruiken om het hekje van de metro snel en eenvoudig geopend te krijgen.

MasterCard

Ook MasterCard heeft de mogelijkheden van mobiel betalen inmiddels ontdekt. Door een MasterCard PayPass aan te schaffen kun je door middel van de NFC-technologie betalen door je telefoon kort tegen een betaalautomaat te houden, zonder dat je je MasterCard hiervoor eerst uit je tas hoeft te halen en ter bewijs dient te ondertekenen. Ook in Nederland zullen de MasterCard-betaalpassen gefaseerd worden voorzien van een NFC-chip.

De veiligheid en de toekomst van mobiel betalen

Ondanks de vele ontwikkelingen staat mobiel betalen toch nog in de kinderschoenen en het valt te verwachten dat de meerderheid van de mensen in het begin terughoudend zal zijn in verband met de veiligheid. Want ondanks het feit dat veel aanbieders voorzorgsmaatregelen hebben genomen in verband met veilig betalen, zoals een prepaid bedrag of pincodes voor bedragen boven de 25 euro, blijft bij automatisch betalen de veiligheid altijd een risico en valt bijvoorbeeld een NFC-chip bij gevoelige apparatuur tot ruim 13 meter afstand uit te lezen. Net als bij internetbankieren dien je als consument dus alert te zijn wanneer je mobiele betalingen verricht!