Gebruik van Apps onder tieners remt af door bezorgdheid om privacy

Gebruik van Apps onder tieners remt af door bezorgdheid om privacy

Tieners tonen veel interesse in smartphone-applicaties, maar het gebruik wordt afgeremd door de bezorgdheid over privacy en localisering. Zo blijkt uit recent onderzoek van het Pew Research Center en het Berkman Center for Internet and Society van de Harvard Universiteit onder een groep Amerikaanse jongeren tussen 12-17 jaar. De onderzoekers stelden vast dat 58% van de respondenten een applicatie voor smartphone of tablet heeft gedownload, maar anderzijds werd opgemerkt dat nagenoeg de helft toegeeft van de beschikbare programma’s geen gebruik te maken uit vrees voor inbreuk op hun privacy.

De onderzoekers stelden vast dat 26% van de ondervraagden applicaties opnieuw hebben verwijderd nadat ze erachter waren gekomen dat het programma tegen hun wil persoonlijke informatie verzamelde. Er wordt aan toegevoegd dat tussen twaalf en dertien jaar een groter wantrouwen tegen het verzamelen van persoonlijke informatie aanwezig is dan in de groep tussen veertien en zeventien jaar. Verder blijkt er geen noemenswaardig verschil geregistreerd te kunnen worden tussen jongens en meisjes en kan er ook geen afwijking worden opgetekend bij het inkomen van de ouders, opleidingsniveau en etnische afkomst of ras.

Wel merken de onderzoekers op dat 59% van de ondervraagde meisjes de localisering-functies van de applicaties heeft uitgeschakeld. Slechts 37% van de jongens hebben dezelfde maatregel genomen. “Mogelijk zijn tieners niet alleen bekommerd om adverteerders en bedrijven die hen zouden kunnen lokaliseren, maar ook de eigen ouders,” voeren de onderzoekers aan. Een eerder onderzoek heeft uitgewezen dat 50% van de ouders toegeeft de mobiele telefoon te gebruiken om de locatie van hun kinderen te controleren.

Tags: apps, privacy
2064a2496a4207d7890c1c788e1092fc62eb7836_4515_90_90_1Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys. Klik hier voor zijn persoonlijke profiel op Linkedin.

Reageren

  • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
    * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines