Mobile15.04.2013

Smartphones als middel voor innovatie, niet als doel


smartphones-als-middel-voor-innovatie-ni.jpg
smartphones-als-middel-voor-innovatie-ni.jpg

Journalist Jessica Dolcourt geeft op CNET een overzicht van wat we nog kunnen verwachten van onze smartphones. Draagbaarheid, zeker, maar ook een groeiende intelligentie in meten en monitoren en verregaande integratie met de wereld om ons heen. Ze baseert haar artikel op een interview met technologie-watcher Mark Rolston van Frog Design. 

Wat doen we eigenlijk niet meer met behulp onze telefoon? We bellen, chatten, sms-en, whatsappen, uiteraard. Foto’s en video’s maken en bewerken. Muziek luisteren opnemen. Hartslag meten. Sporten.

Maar de mogelijkheden van het apparaat zelf zijn zo’n beetje uitgeput, zegt Rolston. Het uiterlijk wordt mooier en steviger, schermen onbreekbaar, camera’s scherper, meetapparatuur accurater. De grote innovaties komen echter in bediening en communicatie met de omgeving. De smartphone is straks niet meer het doel van vernieuwing, maar het middel. 

Het aantal sensoren neemt toe. Zo meet de nieuwe Galaxy S4 al temperatuur, luchtdruk en -vochtigheidsgraad. Het artikel suggereert dat straks zelfs luchtvervuiling is te meten met de smartphone, maar in Leiden hebben ze dat al voor elkaar gekregen met iSpex. De combinatie gezondheid en meten kennen we natuurlijk als de Quantified Self.

In de bediening kan nog veel meer. Leap Motion werkt aan een standalone sensor, waardoor je met ‘smartphonebewegingen’ als swipe en pinch, een groter scherm bedienen. Wat als we dit omdraaien en de technologie van een Microsoft Kinect ook werkt op de smartphone? Gezichtsherkenning, bewegingen, nooit meer het scherm hoeven aanraken. De app LookAway Player zorg er al voor dat de video stopt wanneer je wegkijkt.  

De volgende grote stap is verregaande interactie met de omgeving, zegt Rolston. Bijvoorbeeld met de smartphone van een ander zodat persoonlijke informatie gelijk zichtbaar is. (Dit is een geliefd element in sciencefiction, soms heel ver doorgevoerd zoals de Gevulot in The Quantum Thief). Koppeling met de auto, ook altijd fijn. Waarom moeten we zelf nog sturen wanneer Google Maps hoe we moeten rijden? Waarom vindt de telefoon jou niet wanneer hij kwijt is, in plaats van andersom?

En tot slot noemt Dolcourt natuurlijk de draagbaarheid: we zijn straks van top tot teen gehuld in Bluetooth-zendende, WiFi-ontvangende smart devices. En misschien ons huisdier ook wel, zodat we beter met elkaar kunnen communiceren. 

Al met al geen heftige openbaringen van deze Rolston, maar toch een leuke start voor een discussie. Wat als alle beweging, apparaten en data in onze omgeving te combineren zijn tot iets nieuws, wat zou jij dan als eerste willen?

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.