Mobile11.03.2011

Top & Flop Mobile World Congress (3): Sjoerd van der Helm van Connexie


top-flop-mobile-world-congress-3-sjoerd-.jpg
top-flop-mobile-world-congress-3-sjoerd-.jpg

Speciaal voor Dutchcowboys vroegen we aan 7 bekende mobiele experts wat zij vonden van al die lanceringen van toestellen in Barcelona. Wat is hun persoonlijke favoriet en wat is de Flop van 2011, gaan de 7″ Tablets het echt maken? In een serie van 7 artikelen geven deze experts hun mening. Vandaag deel 3 met Sjoerd van der Helm van Connexie.

Wat is jouw persoonlijke topper voor dit jaar ?

Mijn topper voor dit jaar is de Sony Ericsson Xperia Play. Of er een (grote) markt voor is betwijfel ik persoonlijk, maar ik vond de korte ervaring er goed. De graphics zijn goed en de bediening via het gamepad ook. Bovendien is Sony Ericsson naar mijn idee te prijzen omdat het weer eens met iets anders, onderscheidends komt, te midden van alle standaard touchscreen smartphones. Ook wat specificaties betreft mag de Play er zijn. Voor Sony Ericsson denk ik echter dat de (niet in Barcelona aangekondigde) Xperia Arc de topper van het jaar gaat worden.

Wat is het meest tegenvallende toestel van dit MWC ?

Ik heb mijn vraagtekens bij de HTC Salsa en ChaCha, de beide Facebook-telefoons. Ik heb ze nog niet live kunnen zien, maar ik vraag me af wat de Facebook-integratie inhoudt.

Er zijn voor Android (maar ook andere platformen) tal van prima Facebook-apps, die volledig samenwerken met camera, gps, etcetera. Dus waarom een specifieke Facebook-telefoon? Voor de ChaCha kan ik me nog iets voorstellen bij het volledige toetsenbord, maar voor de Salsa zie ik zo niet de meerwaarde.

Welke toestel leverancier wordt het succes van 2011 ?

Op basis van wat ik gezien heb geef ik LG goede kansen om dit jaar wat marktaandeel terug te winnen, vooral in het high end-segment. Vorig jaar heeft LG flink verloren, maar ze hebben niet stilgezeten en komen nu met hele rijk uitgeruste toestellen. Ook hierbij vraag ik me overigens af wat de meerwaarde van een 3D-camera is, en hoeveel mensen daarom het toestel zullen kopen, maar dat is persoonlijk. Wat specificaties en design betreft hebben ze dit jaar in ieder geval al heel wat laten zien. Ik hoop voor LG dat de consument ze het vertrouwen geeft, en de toestellen weer gaat kopen.

Welke toestel leverancier krijgt het moeilijk ?

Misschien niet echt verrassend, maar ik ben heel benieuwd hoe het Nokia vergaat het komende jaar. Ik denk niet dat het een flop wordt, maar een beetje haast is wel geboden. Cijfers van afgelopen jaar laten zien dat de Finnen in de smartphonemarkt aandeel verloren hebben, en dat moeten ze gaan terugwinnen. Volgende week komt de E7, die vooral zakelijke gebruikers zal aanspreken, maar niet de massa. Ik hoop voor Nokia dat de eerste Nokia Windows Phone 7-toestellen heel snel op de markt komen. Twee grootmachten als Nokia en Microsoft lijken me wel in staat iets moois op de markt te zetten. Windows Phone 7 ziet er goed uit. Combineer je dat met hardware zoals Nokia dat maakt, dan heb je in principe goede kaarten in handen naar mijn idee. Maar daar moeten ze niet te lang mee wachten!

Gaan Tablets het helemaal worden in 2011 en welke zou jij zelf wel willen aanschaffen ?

Dat lijkt me wel duidelijk. Ik geloof dat er in Barcelona meer dan 60 nieuwe modellen werden gepresenteerd, en wie op de IFA is geweest heeft in de Aziatische hallen nog zeker honderden tablets gezien. Tablets gaan het zeker worden, maar de prijzen zullen nog wel wat moeten dalen om de massa aan te spreken. Dat gaat ook zeker gebeuren als fabrikanten als bijvoorbeeld Huawei wat breder op de markt komen. Ik heb in Barcelona prachtige toestellen van deze fabrikant gezien, en daar gaan er zeker meer van komen. Terwijl ik dit schrijf is iPad2 nog niet aangekondigd, maar ik verwacht dat Apple weer een belangrijke rol gaat spelen in het verder aanjagen van deze markt. Als ik nu zou moeten kiezen, kies ik een Galaxy Tab 10.1, omdat die me qua design, gewicht en kale interface aanspreekt. Overigens heb ik ook de BlackBerry PlayBook met veel belangstelling bekeken in Barcelona. De interface is echt prachtig en erg gebruiksvriendelijk.

Als laatste : Android, Apple OS of Windows Phone 7

Android. Je ziet dat (vrijwel) alle fabrikanten Android omarmd hebben en nu ook low- en mid-end toestellen op Android uitbrengen. Dus Android gaat het komende jaar enorm aan marktaandeel winnen, dat is de vraag niet. Zeker nu er ook op tabletmarkt massaal voor Honeycomb wordt gekozen.

Meer van Sjoerd van der Helm is te lezen op zijn website Connexie.nl of via Twiiter @Connexiepuntnl

Lees ook :
Top & Flop Mobile World Congress (3): Sjoerd van der Helm van Connexie
Top & Flop Mobile World Congress (2): Claudia Rahanmetan van AndroidWorld
Top & Flop Mobile World Congress (1): Tim Wijkman van GSMHelpDesk
Top & Flop Mobile World Congress : Wat vinden de experts ?

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.