Mobile24.02.2011

Top & Flop Mobile World Congress (1): Tim Wijkman van GSMHelpdesk


top-flop-mobile-world-congress-1-tim-wij.jpg
top-flop-mobile-world-congress-1-tim-wij.jpg

Speciaal voor Dutchcowboys vroegen we aan 7 bekende mobiele experts wat zij vonden van al die lanceringen van toestellen in Barcelona.

Wat is hun persoonlijke favoriet en wat is de Flop van 2011, gaan de 7″ Tablets het echt maken? In een serie van 7 artikelen geven deze experts hun mening. Vandaag deel 1 met Tim Wijkman van GSM Helpdesk.

Wat is jouw persoonlijke topper voor dit jaar ?

Samsung i9100 Galaxy S II – hoewel het toestel al geen verrassing meer was op het Mobile World Congress, is de Samsung i9100 Galaxy S II onbetwist de meest high-end smartphone die tijdens het Mobile World Congress is gepresenteerd. De Galaxy S II heeft het beste beeldscherm van alle smartphones die ik op het Mobile World Congress heb gezien, is de tweede smartphone (na de Optimus 2x Speed van LG) met een dual-core processor en heeft gewoonweg álle functies, mogelijkheden en specificaties die maar in een smartphone gepropt kunnen worden. Voor mij is de Galaxy S II het meest ultieme product dat tijdens het MWC is aangekondigd.

Wat is het meest tegenvallende toestel van dit MWC ?

Tijdens het MWC is mij geen toestel in het bijzonder tegen gevallen, wel een merk. HTC wist vorig jaar hoge ogen te gooien met haar HTC Desire en HTC Legend maar heeft dit jaar mij niet kunnen verbazen. Ik vind het erg opvallend dat HTC tot aan eind 2010 gezien wilde worden als de meest innovatieve smartphone fabrikant (en die titel ook zeker eer aan deed) en nu tijdens het Mobile World Congress met 5 smartphones en een tablet op de proppen komt die qua specificaties zeker niet uitblinken en eerder als heel ‘gewoontjes’ betiteld moeten worden. Ik heb bij HTC een echt flagship toestel gemist. De HTC Incredible S zou het flaghsip product moeten zijn, maar zal dit mijns inziens niet worden aangezien de vormgeving de consument niet zal aanspreken zo is mijn verwachting.

Welke toestel leverancier wordt het succes van 2011 (Top)?

Sony Ericsson en LG hebben mij op het Mobile World Congress het meeste weten te boeien. Sony Ericsson heeft eerder dit jaar de Xperia Arc aangekondigd en tijdens het Mobile World Congress de Xperia Play (die een compleet nieuwe doelgroep aan zal spreken) en de Xperia Neo / Xperia Pro. Wat mij opvalt is dat Sony Ericsson zich steeds meer richt op de bovenkant van het middensegment en de high-end markt. Op het moment dat Sony Ericsson dit jaar haar portfolio aan toestellen in de breedte uitbreid en in de tweede helft van het jaar nog een extra flagship-model weet te brengen, geef ik Sony Ericsson goede kansen voor 2011.

LG heeft in 2010 een moeilijk jaar achter de rug maar heeft het jaar deels goed kunnen maken met de P500 Optimus One. Dit was een verrassend goed, compleet en zeer betaalbaar Android toestelletje. De echte innovatie heeft LG eind 2010 laten zien met de introductie van de Optimus 2x speed, de eerste smartphone met een dual-core processor. Tijdens het MWC heeft LG een statement gemaakt met de Optimus 3D, de eerste smartphone met een 3D beeldscherm en 3D foto / video opname. Ik zeg bewust ‘statement’ want het is de vraag of de consument al klaar is voor cq. zit te wachten op 3D telefoons, maar LG laat zien dat het kan en is daarmee de fabrikant met het meest innovatieve product op het MWC geworden.

Welke toestel leverancier krijgt het moeilijk (Flop)?

Opnieuw de afwezigheid van ‘marktleider’ Nokia op het MWC en de radicale strategiewijziging die het bedrijf letterlijk als noodgreep heeft moeten doen om Windows Phone 7 als primair OS te gaan adopteren bewijst dat het niet goed gaat met Nokia. Hoewel de samenwerking met Microsoft eigenlijk nog de enige en beste keuze is die Nokia had, doet bij mij de vraag reizen of het Nokia schip al niet te ver onder water staat. Met Microsoft krijgt Nokia een sterke partner op het gebied van OS en interface, maar het oog wil ook wat. Nokia zal ook zeker iets met de vormgeving van haar toestellen moeten gaan doen, om het hart van de consument weer te kunnen gaan stelen. Met het huidige portfolio gaat dat Nokia niet lukken en ik verwacht dat door het stuurloze karakter van het bedrijf dit jaar daar ook niet echt sprongen vooruit in te zien.

Gaan Tablets het helemaal worden in 2011 en welke zou jij zelf wel willen aanschaffen  ?

Tablets zie ik als een compleet nieuw segment in de markt. Net als het verschil tussen normaal internet op de PC en de manier waarop we internet op smartphones gebruiken (voornamelijk via apps) zie ik de tablet als weer een nieuw type ‘client’ voor multimediale-, zakelijke- en internet toepassingen. De consument moet de toegevoegde waarde van een tablet gaan zien. Een tablet gaat verder dan alleen een ‘e-reader’ en een ‘grote smartphone voor internet op de bank tijdens het TV kijken’. Pas als de veelzijdigheid van een tablet op een gebruiksvriendelijke manier wordt uitgenut en de consument zich daar bewust van wordt, zal de tablet écht doorbreken. Ik verwacht de echte doorbraak cq. brede adoptie van tablets pas op zijn vroegst in de tweede helft van 2011.

Samsung en LG hebben mijns inziens op het Mobile World Congress qua specs de beste tablets weggezet met de Samsung Galaxy Tab 10.1 en de LG Optimus Pad. Qua vormgeving – het oog wil immers ook wat – heeft HTC met haar HTC Flyer wat mij betreft de best vormgegeven tablet gepresenteerd. Onder Android tablets zullen deze drie de komende maanden (in Nederland) het meeste over de toonbank gaan verwacht ik.

Android, Apple OS of Windows Phone 7 ?

Ik zeg Android. Apple heeft met haar iOS nog steeds een zeer sterk platform en interface, maar doordat Apple ook moet blijven innoveren in functionaliteit zie ik Apple steeds meer tegen de ‘gebruiksvriendelijkheidsgrens’ aan lopen. Het zal voor Apple een uitdaging zijn om nieuwe functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld het onlangs toegevoegde ‘multi-tasking’ of het opdelen van het hoofdmenu in een mappenstructuur intuïtief te houden. Er komt een punt dat consumenten ook het iOS moeilijk gaan vinden en ik heb het gevoel dat die grens spoedig bereikt zal gaan worden.

Windows Phone 7 heeft een opvallende en helemaal eigen unieke interface die verbluffend goed werkt. Maar doordat de hardware vereisten voor Windows Phone 7 vrij statisch vast liggen, kunnen fabrikanten maar weinig eigen toegevoegde waarde bieden aan de producten. Hierdoor is in de huidige producten een ‘eenheidsworst’ zichtbaar. Tien dezelfde toestellen waarbij alleen formfactor of het merkje wat op het toestel pronkt de verschillen uitmaken. Microsoft zou de teugels iets moeten laten vieren en het OS iets dynamischer maken zodat fabrikanten – net als bij Android – een brede line-up aan toestellen kunnen bouwen op het OS.

Android combineert mijns inziens alle sterke punten uit alle platformen in haar OS. Het standaard OS is niet echt vernieuwend, maar combineert alleen alle goede punten van andere platformen onder één dak. De standaard Android interface wint het niet bij iOS of Windows Phone 7, maar de dynamiek en openheid van het platform heeft het afgelopen jaar al bewezen goed te vallen bij de diverse smartphone fabrikanten. Fabrikanten zijn vrij om het Android platform als basis te gebruiken en het OS zelf van een eigen toegevoegde waarde te voorzien, zoals een andere / betere interface, aanvullende software, functionaliteit of applicaties en omdat Android zo open en dynamisch is kan het platform draaien op een prepaid telefoon maar ook op de meest high-end smartphone. Daarom is Android voor mij momenteel het platform waar ik het meeste vertrouwen in heb.

Meer van Tim Wijkman is te lezen op zijn website GSM Helpdesk of via Twiiter @GSMHelpdesk.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.