Mobile29.11.2010

Windows Phone 7 toestellen liggen in de winkels, maar nu al een kopen is nog niet echt verstandig


windows-phone-7-toestellen-liggen-in-de-.jpg
windows-phone-7-toestellen-liggen-in-de-.jpg

Op 11 oktober werd het nieuwe mobiele OS van Microsoft in diverse landen gelanceerd. Nederland is pas medio 2011 aan de beurt maar de eerste drie Windows Phone 7 toestellen van LG, Samsung en HTC liggen wel al in (sommige) winkels.

Nu al eentje aanschaffen is volgens mij, als je jezelf niet tot de groep van tech-savvy early adopters rekent, nog niet echt verstandig. Dat is misschien een ietwat ‘kort-door-de-bocht’ redenering, maar wel gebaseerd op enkele onderzoeken en tests die ikzelf de afgelopen weken uitgevoerd heb.

De belangrijkste reden waarom een Windows Phone 7 toestel nu nog niet voor iedereen geschikt is is het feit dat je tot de officiele Nederlandse lancering (die dus medio 2011 pas verwacht wordt) nog verstoken blijft van Nederlandse taalherkenning (woordherkenning en -correctie) en dat diensten als de Windows Phone Marketplace en Xbox Live alleen nog via een omweg te gebruiken zijn. Bovendien is het nog niet duidelijk of de toestellen die je nu al kunt kopen straks volledig ge-upgrade kunnen worden met Nederlandse support. Daarnaast speelt zeker ook mee dat de kwaliteit van de informatie die ik de afgelopen weken in sommige winkels kreeg over Windows Phone 7 nog genoeg te wensen over liet. In sommige gevallen werd zelfs klinkklare onzin verkocht. Meer daarover kun je hier lezen.

De Windows Marketplace kan zoals gezegd wel bezocht worden, maar dan moet je wel beschikken over een Amerikaans, Engels of Duits (de landen waar Windows Phone 7 en alle diensten wel al beschikbaar zijn) Hotmail of Windows Live account. Dat is op zich niet zo moeilijk om aan te maken (gewoon het juiste ’thuisland’ kiezen als je een nieuw account aanmaakt), maar ook dan kun je natuurlijk nog geen betaalde applicaties en diensten downloaden of gebruiken. Daarvoor heb je namelijk ook een factuuradres (of credit card) uit een van de betreffende landen nodig. Overigens zijn er in de Engels/Amerikaanse versie van de Windows Marketplace ook al diverse (gratis) Nederlands talige apps te vinden (zoals Buienradar). Kortom, als je de juiste wegen bewandelt, dan kun je de Windows Marketplace wel al, zij het in beperkte mate, gebruiken.

Het goede nieuws is dat als in 2011 Windows Phone 7 officieel ook in Nederland gelanceerd wordt, het probleem van de beschikbaarheid van de Nederlandstalige Windows Phone Maketplace en toegang tot Xbox Live automatisch opgelost worden. Dit zijn immers online services waarvoor geen (software) upgrade nodig zal zijn. “Wanneer Windows Phone 7 in Nederland beschikbaar komt, dan zullen ook de bijbehorende diensten (Windows Marketplace, Xbox Live) parallel daaraan met Nederlandse content en -toegang beschikbaar komen. Dit staat los van het feit of een gebruiker beschikt over een toestel met een Nederlands- of Engelstalige versie van het besturingssysteem”, aldus Microsoft Nederland.

Op de vraag of de huidige Engelstalige Windows Phone 7 toestellen straks ook voorzien worden van een Nederlandstalige upgrade kunnen zowel Microsoft als de drie fabrikanten nog geen duidelijk antwoord geven. Microsoft zegt hierover: “Taalondersteuning zit echt in een nieuwere versie van het O/S en het is aan de fabrikanten of ze het als update beschikbaar stellen op de bestaande toestellen of dat ze het alleen op nieuw uit te brengen toestellen gaan implementeren.” Ofwel, de fabrikanten van de toestellen moeten bepalen (en weten) of ze die upgrade gaan uitrollen op de bestaande toestellen. Momenteel zijn dat de Samsung Omnia 7, de LG Optimus 7 en de HTC 7 Trophy (zie inzet).

Navraag bij de drie fabrikanten geeft op dit moment echter nog geen enkele duidelijkheid. Samsung verwees terug naar Microsoft, HTC zei dat het nog onderzocht wordt en LG vertelde mij dat ze nog niet kunnen bevestigen, noch ontkennen dat de Nederlandse taal upgrade ook voor het huidige model beschikbaar komt. LG voegde daar nog wel aan toe dat ze wel aansturen op een Nederlandstalige upgrade voor de bestaande toestellen, maar, zoals gezegd, dat is op dit moment nog niet duidelijk.

Mijn conclusie is dus dat de huidige Windows Phone 7 toestellen op dit moment alleen nog geschikt zijn voor tech-savvy early adopters en dat alle andere potentiële kopers er goed aan doen om nog even te wachten totdat, per fabrikant, duidelijk is of de Nederlandse taal upgrade er gaat komen.

-987.jpg
-987.jpg
Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!