Windows Phone 8 nu beschikbaar: wat is er nieuw?

Windows Phone 8 nu beschikbaar: wat is er nieuw?

Microsoft heeft Windows Phone 8 officieel gelanceerd. Doel voor Microsoft: het vergroten van het marktaandeel in de smartphonemarkt. Het bedrijf heeft daarbij alles op alles gezet om een systeem voor zowel consumenten als bedrijven te bieden. Ik zet de (nieuwe) mogelijkheden van Windows Phone 8 graag even onder elkaar.

Windows Phone 8 beschikt – net als Windows Phone 7 en Windows 8 – over 'Live Tiles'. Deze dynamisch van inhoud veranderende iconen bieden gebruikers direct op hun homescherm inzicht in dat wat ze zelf het belangrijkst vinden. Zo is de Windows 8-smartphone volledig naar eigen inzicht in te richten met precies die functies die voor de eigenaar interessant zijn. Doe je bijvoorbeeld veel met social media? Neem dan iconen van sociale netwerken op. De Live Tiles updaten voortdurend  de nieuwste berichten, tweets en foto's . Gebruik je de telefoon vooral om direct met anderen te communiceren? Kies er dan bijvoorbeeld voor om je contactpersonen, Skype en Microsoft Lync centraal op de startpagina te plaatsen.

WindowsPhone8StartScSet1_Web

Windows Phone 8 is verder aan te passen aan de gebruikerswens door te kiezen voor een bepaalde afmeting (1x1, 4x4 en 8x4 centimeter)  en kleur van de tegels.

Nieuwe functies

Met Windows Phone 8 komen ook diverse nieuwe functies. Zo is het systeem voorzien van Internet Explorer 10. Deze is sneller dan de nu in Windows Phone 7 gebruikte browser. Internet Explorer 10 biedt browserondersteuning voor HTML5. Andere belangrijke nieuwe functies van Windows Phone 8 bespreek ik hieronder kort.

Lock screen
Het scherm dat getoond wordt als je een telefoon opstart heet het Lock screen. Microsoft heeft het Lock screen persoonlijk gemaakt. Gebruikers die hun telefoon opstarten krijgen daardoor één of meerdere foto's te zien die ze op hun Facebook account hebben opgeslagen.

NFC-technologie
Via NFC-technologie is het mogelijk informatie tussen telefoons uit te wisselen door ze eenvoudigweg tegen elkaar aan te houden. Documenten, foto's en muziek zijn zo direct over te dragen. De technologie biedt appontwikkelaars daarnaast vele nieuwe 'mogelijkheden. Denk aan de mogelijkheid toegang te krijgen tot een evenement door een telefoon tegen een toegangspoortje te houden.

Windows Phone 8 Wallet
De Windows Phone 8 Wallet stelt gebruikers in staat creditcards en andere belangrijke informatie veilig te bewaren. Bovendien bieden telefoons die zijn uitgerust met een speciale  simkaart van de netwerkprovider de mogelijkheid om er direct mee te betalen bij ondersteunde stations.

Micro SD-ondersteuning
Windows Phone 8 biedt ondersteuning voor Micro SD-kaartjes. Telefoons beschikken zo over minder intern geheugen, waardoor ze voordeliger zijn te produceren, zonder daarbij in te boeten op geheugencapaciteit.

Schermresoluties
Windows Phone 8 biedt ondersteuning voor twee nieuwe schermresoluties: 1280x768 en 1280x720. Zo zijn telefoons te maken die werken op een HD-resolutie van 720p. De nieuwe HTC 8X maakt hier reeds gebruik van.

Multi-core processor
Windows Phone 8 ondersteunt multi-core processors. Zo zijn nog krachtigere telefoons te produceren die nog sneller zijn in het verwerken van rekenfuncties.

Beschikbaarheid

Vanaf dit weekeinde zijn de nieuwe Windows Phones te koop. Het betreft echter een subset van alle telefoons. In Nederland komen Nokia, Samsung en HTC verkrijgbaar met Windows Phone 8 telefoons. Het voordeligste toestel is verkrijgbaar voor circa honderd euro. De duurste smartphone komt uit op een prijs van meer dan zevenhonderd euro.

Al met al een indrukwekkende reeks van innovaties en meer dan sec een software upgrade en voor ieder wat wils. En dan heb ik het nog niet eens over de diverse mogelijkheden die er voor het bedrijfsmatige gebruik bij gekomen zijn. Maar daarover meer in mijn volgende blogposts.

htc8x

7f694f1eab924ea66dee7129642216bdfb3b5d43_96803_90_90_1Danny Burlage

is Entrepeneur, auteur, blogger, Microsoft MVP, CTO, Microsoft-watcher, Enterprise solutions specialist en werkt voor Wortell. Danny kun je volgen via zijn persoonlijke blog, via LinkedIn en Twitter.

Reacties (6)

  • Martijn

  Als ik zo kijk is de tile verhouding 1 bij 1, 2 bij 2 en 2 bij 4. Toch?

  Ma 29 okt 2012, 20:33 [reply]

 • Lijkt me het beste voor de consument dat dit geen flop word. Er mag best iets meer te kiezen zijn dan alleen Appels en Androids.

  Di 30 okt 2012, 00:05 [reply]

  • Ton

  Wat zijn dit voor infomercials zeg? Net als bij Tweakers een Windows reclame bar bovenin het scherm en geen enkele kritische noot!

  Di 30 okt 2012, 08:10 [reply]

  • Ronald

  Mee eens, volgens mij werkt Danny voor Microsoft.

  Wo 31 okt 2012, 00:49 [reply]

 • Fantastische nieuwe features! Had alleen gehoopt dat ik mijn Samsung ATIV S al direct na de keynote had kunnen bestellen, maar moet wachten tot het weekend blijkbaar...

  Di 30 okt 2012, 09:27 [reply]

 • Qua user interface vind ik het er heel fraai uitzien. ik vraag me wel af of je vast zit aan internet explorer, of dat het makkelijk is om andere browsers te integreren.

  Wo 31 okt 2012, 13:54 [reply]

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines