Windows RT-tablets: meer dan een tablet

Windows RT-tablets: meer dan een tablet

Specifiek voor consumenten komt Microsoft met Windows RT (RunTime). Windows RT is een afgeslankte versie van het Windows 8-besturingssysteem. Windows RT is optimaal geschikt voor tablets, omdat deze mobiele apparaten maar een beperkte functionaliteit hebben. Een Windows RT-tablet is zeer scherp geprijsd, heeft een lange batterijlevensduur en is compacter dan zijn grote broer, de laptop.

Tablets voorzien van het Windows RT-besturingssysteem verschillen van andere Windows 8-apparaten doordat ze zijn voorzien van een zogenaamde ARM-chip. Deze zitten ook in mobiele telefoons en zijn goedkoper dan de Intel-chips. Daarnaast verbruiken ze minder stroom. Microsoft stelt dat een Windows RT-tablet-minimaal acht uur HD-video kan afspelen op een volle batterij.

Door de ARM-chip kent Windows RT een aantal beperkingen. Zo is het onmogelijk om met Windows RT-tablets Intel-gebaseerde applicaties te draaien. De onderliggende architectuur van de chip is namelijk anders. Op Windows RT-apparaten draaien alleen de Windows 8 'Metro-stijl'-applicaties, zoals die te vinden zijn in de Windows Marketplace. Specifiek voor Windows RT heeft Microsoft bijvoorbeeld een aparte versie van Microsoft Office ontwikkeld. Deze software werkt wel op apparaten met een ARM-chip.

Daarnaast kan een Windows RT-apparaat niet in een bedrijfsnetwerk worden opgenomen. Ze zijn namelijk niet te koppelen aan de Active Directory. Alle beheermatige voordelen die de Active Directory biedt, zijn dus niet zondermeer van toepassing. Om het beheer van deze apparaten toch mogelijk te maken, introduceert Microsoft een nieuwe versie van Windows Intune. Deze zal, al dan niet gekoppeld aan de System Center Configuration Manager, Windows RT-tablets kunnen configureren.

Microsoft positioneert Windows RT-tablets als apparaten voor consumenten en een 'companion device' in het bedrijfsleven. Windows RT-apparaten gaan dus concurreren met de iPad. Qua prijsstelling en hardware komen beide tablets overeen. Er zijn inmiddels zelfs Windows-RT modellen die veel goedkoper zijn dan een iPad. Windows RT-tablets hebben een belangrijk voordeel ten opzichte van de iPad. Ze zijn voorzien van Microsoft Office; Word, Excel en PowerPoint. Als RT-gebruikers hun tablet uitrusten met een toetsenbord of een model hebben met een geïntegreerd toetsenbord, dan kunnen ze gewoon hiermee werken alsof het een laptop is.

7f694f1eab924ea66dee7129642216bdfb3b5d43_96803_90_90_1Danny Burlage

is Entrepeneur, auteur, blogger, Microsoft MVP, CTO, Microsoft-watcher, Enterprise solutions specialist en werkt voor Wortell. Danny kun je volgen via zijn persoonlijke blog, via LinkedIn en Twitter.

Reacties (1)

  • engelbert

  okee zo als we allen weten komt windows met na elke goede versie met een slechte (98 goed, ME slecht, xp goed, vista slecht, 7 goed) dus weten ze nu zelf al dat ze iets te snel zijn met een os voor alle soorten computers (telefoons, tablets, pc's en de rest)maar het ide is goed.
  nu nog ff 2 jaar wachten tot ze het helemaal voor elkaar hebben.
  3 tot 4 versies van 1 systeem die voledig met elkaar kunnen werken.

  Za 20 okt 2012, 01:56 [reply]

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines