Jonge leiders zoeken in China best practice tegen voedselverspilling

Vorig artikel Volgend artikel
Jonge leiders zoeken in China best practice tegen voedselverspilling

De ‘Best Young Leaders in Sustainability 2013’ vertrekken maandag 14 april naar China. Zij gaan op zoek naar ‘best practices’ met als doel: het terugdringen van voedselverspilling. Eén daarvan zullen ze in Nederland lanceren.

Als winnaars van de Nudge Leadership Challenge wonnen Leonie Schapink (Van Doorne Advocaten), Karlijn Jonker (Interface), Marjolein Mann (Ministerie van Infrastructuur en Milieu), Jochem van Hessen (Winkelman van Hessen) en Parsia Tayebi (Essent/RWE) een reis met een missie naar China. Omdat 2014 het Jaar van de Voedselverspilling is, kozen zij dit als thema voor hun reis.

Prioriteit
De hoeveelheid voedsel die verspild wordt, is nog steeds groot. Uit onderzoek van Milieucentraal blijkt dat iedere Nederlander jaarlijks 48 kilogram goed voedsel weggooit, ofwel 155 euro. 14% van het voedsel dat mensen kopen, gooien ze weer weg. Met name de verspilling van rijst en pasta is relatief groot. Zo verdwijnt 30% van de gekookte rijst in de afvalbak. De Rijksoverheid wil de voedselverspilling in 2015 met 20% verminderd hebben. Tijdens het verblijf in China focussen de jonge leiders zich specifiek op rijst.

Leren
Het reisprogramma is samengesteld rond de vragen 'Hoe gaat China om met voedselverspilling?' en bovenal 'Wat kunnen we hiervan leren?'. Het team praat met consumenten, de overheid, social entrepreneurs, producenten van rijstproducten en doet onderzoek naar best practices. Eén van deze best practices zullen zij in Nederland in de praktijk brengen.

Jan van Betten (oprichter Nudge): "Terugdringen van voedselverspilling is een belangrijk aandachtspunt voor Nudge. Met onze nudge Gooi minder voedsel weg geven we consumenten handelingsperspectief. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze jonge leiders tijdens hun reis waardevolle inzichten opdoen, die voor ons in Nederland ook toepasbaar zijn."

Een live verslag van deze reis is hier te volgen.

Meer content

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies