Online16.11.2013

Het meest gebruikte stimulerende middel ter wereld: Cafeïne


Cafeïne kan een positieve invloed op je gezondheid en uiterlijk hebben, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Naast koffie, komen we via veel meer producten in aanraking met cafeïne. Wat weet jij eigenlijk over de effecten van deze meest gebruikte stimulerende stof ter wereld?

het-meest-gebruikte-stimulerende-middel-.jpg
het-meest-gebruikte-stimulerende-middel-.jpg

[Klik hier voor een groter formaat]
Bij cafeïne denken de meeste mensen aan koffie. Eigenlijk lijkt de substantie in haar pure vorm een beetje op een veel onschuldigere versie van een bekende drug lijkt: cocaïne. Pure cafeïne is namelijk een wit poeder met opwekkend effect. Begin vorige eeuw werd cafeïne gezien als doping en verboden door vele sportbonden. Sinds 2004 kunnen sporters weer gerust een kopje koffie drinken: toen werd de stof geschrapt van de lijst van verboden middelen.

In 1911 nam de Amerikaanse overheid een partij cola in beslag vanwege de gezondheidsrisico’s van cafeïne. Dat was het begin van meerdere onderzoeken naar de effecten van cafeïne. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat het stofje bij overmatig gebruik de bloeddruk kan verhogen en kan zorgen voor vaatvernauwing, verminderde motoriek en angstaanvallen. Bovendien kan het de maag irriteren en de hartslag verhogen. Gelukkig treden de meeste van deze effecten pas op na inname van zeer grote hoeveelheden cafeine.

Positieve effecten op het lichaam

Door meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedurende de afgelopen twee decennia wordt cafeïne nu ook beschouwd als een stof die een aantal positieve effecten hebben. In kleine hoeveelheden bestrijdt cafeïne vermoeidheid en levert het meer energie. Bovendien word je alerter, geconcentreerder en gemotiveerder. Ook onthoud je dingen beter. Daarbij verlaagt cafeïne het risico op hart- en vaatziekten. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat cafeïne onder andere positieve effecten heeft op de stofwisseling en bloedsomloop. Daarom wordt de stof onder andere gebruikt als vetverbrander.

Wist je dat…

… cafeïne binnen 3 tot 4 minuten in je bloed te vinden is?
… haarzakjes de enige route zijn voor snelle cafeïneopname?
… wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat cafeine de haargroei kan stimuleren?
… cafeïne ontwenningsverschijnselen veroorzaakt als hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen?
… je cafeïne van nature ook kunt vinden in ijsthee, cacoabonen (chocola!) en colanoten?