Technology15.04.2013

Europese Commissie schikt met Google


europese-commissie-schikt-met-google.jpg
europese-commissie-schikt-met-google.jpg

De Europese Commissie is akkoord gegaan met een voorstel van Google omtrent aanpassingen in zoekresultaten, meldt The New York Times.

Twee jaar geleden startte de EC een onderzoek naar de vraag of Google zijn machtspositie misbruikt in de zoekresultaten die het toont. Google hoeft zijn algoritmes niet aan te passen, maar gaat wel vermelden of de informatie uit eigen bronnen komt zoals Google News of Google Plus Local. Ook gaat het in sommige gevallen resultaten tonen van andere zoekmachines. 

De grootste verandering betreft het zogenaame verticale zoeken: zoeken in specifieke domeinen zoals winkelen of reizen, wat Yelp en TripAdvisor bijvoorbeeld doen. Zij hadden bij de EU geklaagd dat Google zijn eigen bronnen hoger op de lijst zette. Google moet nu de resultaten van drie concurrenten tonen, voor ieder resultaat uit eigen bron. Concurrenten kunnen straks kiezen of zij worden meegenomen in het verticale zoeken, zonder dat dit de algemene zoekresultaten beïnvloedt.  

Het voorstel wordt nu eerst een maand getest door deskundigen en concurrenten, voordat gebruikers er iets van zullen merken. De gemaakte afspraken, die nog officieel gecommuniceerd moeten worden, gelden voor vijf jaar. Als Google zich er aan houdt, hoeft het geen boete te betalen. 

In Europa gebruikt 86 procent van alle internetgebruikers Google als zoekmachine van voorkeur.