Technology28.04.2011

Familiecentrum voor Veilig Internet


familiecentrum-voor-veilig-internet.jpg
familiecentrum-voor-veilig-internet.jpg

Op dinsdag 19 april was de introductie door Google van het Familiecentrum voor Veilig Internet. Als locatie was gekozen voor de oudste basisschool van Nederland: de Voorwegschool in Heemstede. Rogier Klimbie, hoofd beleid bij Google Benelux, leidde de ochtend in door aan te geven dat veiligheid op het internet voor iedereen van belang is, maar dat dit met name voor kinderen geldt en dat Google daar verantwoordelijkheid voor wil dragen. 

Aan het woord (regelmatig onderbroken door een niet-te-negeren-zoemer zodat we niet konden vergeten dat we in een school zaten) kwam vervolgens Susan de Grijp, Product Marketing Manager bij Google, die vertelde dat bij een onderzoek onder leerlingen van groep 8 van de Voorwegschool duidelijk naar voren kwam dat pesten en het ongevraagd geconfronteerd worden met ongepaste inhoud bij bijvoorbeeld YouTube ook bij leerlingen van deze mooie school een bekend fenomeen is. Verder waren ook de Nederlandse organisaties die Google hebben geholpen bij het tot stand brengen van deze startpagina over Veilig Internet vertegenwoordigd en gaven zij allemaal vanuit hun eigen expertise hun mening over veilig internetten. 

-1183.jpg
-1183.jpg

Remco Pijpers (stichting Mijn Kind Online) praatte kort over de verschuiving in de perceptie van ouders over internet. “Vroeger ging het vooral om de risico’s van internet, tegenwoordig is er in de media ook aandacht voor de positieve kanten. Het blijft echter belangrijk om ook aandacht te blijven geven aan de veiligheid”.

Jessica Ruijssenaars en Laura Mol van Pestweb vertelden dat de “piek” bij het (cyber)pesten rond de leeftijd van 12 jaar ligt. Zij benadrukten vooral dat het moeilijkste (het gesprek met de kinderen open houden) ook het belangrijkste is.

Marjolijn Durinck (Digivaardig & Digibewust) zei dat Nederland gezien wordt als een “High Risk” land, wat de veiligheid voor kinderen op internet betreft, omdat veel kinderen hier relatief jong online zijn. Daar staat tegenover dat Nederland de meeste afgeschermde profielen heeft onder de jeugdigen.

Na de introductie, kwam er een levendige discussie op gang over (digitaal) pesten, wat anders is (vroeger/nu – digitaal/IRL). Ondanks de verschillen werd eigenlijk vooral duidelijk dat pesten iets van alle tijden is en dat er alleen andere vormen bij zijn gekomen. Belangrijk was en is nog steeds om in gesprek te blijven met kinderen over wat ze doen en meemaken op het internet. Tips hiervoor worden ook op de nieuwe site van Google besproken, door ouders die uitleggen hoe zij hier zelf mee omgaan. Een aanrader om er een aantal te bekijken, dan kom je op ideeën over hoe je het internet-leven van je kind bespreekbaar maakt en houdt, bijvoorbeeld door, zoals Pauline Maas zegt niet alleen te vragen naar hoe het op school was, maar ook naar hoe het op internet was. Mark Berendsen legt zijn kind uit dat hij hèm wel vertrouwt, maar dat dit niet voor iedereen op het internet geldt en ook het filmpje waarin Mascha Driessen uitlegt hoe je een open contact op kunt bouwen is erg helder.

En toen was het tijd om naar buiten te gaan, want op deze “Dag tegen het pesten” hadden de kinderen van groep 8, samen met de rappers Kimo en Paradize een fantastische rap voorbereid:

 

Na afloop sprak ik nog kort met Rogier Klimbie. Ik vroeg hem naar het belang van deze site, want eigenlijk is er niets nieuws onder de zon: Google SafeSearch (filter die sites met seksueel expliciete inhoud weert uit de zoekresultaten) en de Veiligheidsmodus van YouTube (verbergt video’s met inhoud die bestemd is voor volwassenen) bestaan natuurlijk al. Klimbie: “de kracht van het Google Familiecentrum zit hem er vooral in het samenbrengen van informatie over veiligheid, waardoor het makkelijker terug te vinden en te gebruiken is. Verder bidt het een platform voor partners. dit is belangrijk omdat Google wel verantwoordelijkheid wil nemen voor de online veiligheid, en dit ook doet door tools te bieden voor ouders en door bij misbruik met de politie samen te werken, maar de expertise over hoe om te gaan met de combinatie kinderen & internet, ligt veel meer bij de organisaties die zich daar specifiek mee bezig houden. Google hecht er waarde aan dat iedereen zijn/haar eigen keuze kan maken over wat er al dan niet op internet gebeurt en hoe daarmee omgegaan wordt en kiest niet voor een Safe Modus voor iedereen, maar voor allerlei opties, tips en tools waarmee iedereen, individueel een eigen (veilige) omgeving kan creëren. 

Allemaal prachtig. Persoonlijk vind ik dat alle initiatieven die meehelpen om misbruik van en op het internet te voorkomen, toegejuicht mogen worden. En ook dit is een goed inititatief. Wat ik me alleen wel afvraag is wat het daadwerkelijk toevoegt aan wat er al is. De meeste informatie op www.google.nl/veiliginternet is niet nieuw. Natuurlijk, het staat overzichtelijk bij elkaar en de samenwerking met de diverse partners is uniek.

-1184.jpg
-1184.jpg

Mijn twijfel zit er in dat mensen die bewust met internet bezig zijn, en hun kinderen ook een bewuste internet-opvoeding (willen) geven, deze informatie al konden vinden. En dat ouders waarvoor dit niet geldt, doordat ze bijvoorbeeld niet kunnen lezen/schrijven en nog nooit een computer hebben aangeraakt of doordat ze minder betrokken zijn bij de (internet)opvoeding van hun kinderen, zullen niets aan deze site hebben. En hun kinderen dus ook niet. En dan moet ik het oneens zijn met de keuze die Google en anderen maken over de standaardinstellingen waarna je zelf kunt kiezen voor een veiligere modus. Waarom niet standaard de privacy instellingen op “alleen voor vrienden” zetten. er is toch niets op tegen om dit handmatig om te zetten, wanneer je als volwassene andere keuzes wilt maken? Ik zou graag reacties met onderbouwing lezen van mensen die er tegen zouden zijn, wanneer een browser in een Safe Modus op zou starten (waarbij die modus dan natuurlijk naar persoonlijke wensen aan te passen is).

Uit onderzoek van de Europese Commissie naar het gebruik van sociale netwerksites blijkt dat meer dan de helft van de 11-12-jarigen niet weet hoe ze zelf hun privacyinstellingen moeten veranderen, bij jongere kinderen ligt dit percentage waarschijnlijk nog veel hoger. En niet ieder kind heeft een ouder die gezellig meekijkt, met hem/haar praat of de expertise heeft om te helpen. En waarom niet kiezen voor een safe modus, gewoon wanneer de browser opgestart wordt, die eenvoudig op een andere manier in te stellen is. Niet ieder gezin heeft de computer op een centrale plaats staan, niet iedere ouder is in staat om op de achtergrond aanwezig te zijn. Pesten, misbruik en geweld valt niet te voorkomen, een mooie informatiesite met tools is een prachtig hulpmiddel, maar het gemakkelijke maken om (jonge) kinderen te beschermen zodat ze -al dan niet via school wanneer de ouders daartoe niet in staat zijn- begeleid kunnen leren omgaan met internet, zou misschien op deze manier te realiseren zijn.

Tot besluit nog één keer een stukje uit de rap: “Internet is leuk, internet is goed, maar pas wel goed op wat je doet, op het internet moet je goed opletten, Google.nl/veiliginternetten”.

Verder lezen over Google

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

De zoekmachine van Google wordt binnenkort waarschijnlijk betaald. Niet voor iedereen: de versie zoals we die nu kennen blijft wat het is. Er wordt echter AI aan toegevoegd en dat zal waarschijnlijk geld kosten. Het nieu...

Search04.04.2024

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google heeft een core update aangekondigd en dat betekent dat er wat staat te veranderen voor vele pagina’s op het internet. De belangrijkste verandering zit hem vooral in het opsporen van pagina’s die niet waardevol...

Search07.03.2024

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

Google heeft speciaal in het kader van Schrikkeldag een speciale Doodle uitgebracht die in het teken staat van die gekke 29 februari die we af en toe krijgen. Het is een vrolijke kikker die even de 29 laat gelden en verv...

Coffee corner29.02.2024

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

Inloggen op je Google-account ziet er al jaren hetzelfde uit, maar dat is nu veranderd. Google heeft het lang geteaset en plaatste er zelfs een waarschuwingsmelding over wanneer je de laatste tijd wilde inloggen. Echter...

Online22.02.2024

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

Fitbit was ooit het toonbeeld van wearables, sportiviteit en de ‘smartphone’ voor om de pols, maar inmiddels begint het die status steeds meer te verliezen. Zeker met kapers op de kust als Amazfit, ziet het er twijfe...

Gadgets31.01.2024

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

Google is relatief laat in de markt van de mobiele telefoons gestapt, maar heeft door zijn sterke marktpositie relatief weinig moeite gehad om binnen dit segment met een nieuw merk voet aan de grond te krijgen. Onder de...

Mobile29.01.2024

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Heb je enig idee welke website er wereldwijd het meest wordt bezocht? Geen apps, maar website: dat is Google, dat had je vast al verwacht. Maar dat is niet de website waarop mensen de meeste tijd besteden. Het is geen Fa...

Online19.01.2024

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Verder lezen over Kinderen

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste telefoon te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit. 

Mobile23.04.2024

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Je kinderen onder de 14 jaar op TikTok? In Florida kun je daarvoor worden gestraft. Er is een wet aangenomen die het strafbaar maakt voor kinderen onder de 14 om zich op social media te begeven. De wet gaat pas per 1 jan...

Social Media27.03.2024

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Steam introduceert Families, hele familie een ban bij cheaten

Steam komt met een nieuw programma: Steam Families. De bedoeling is dat je hiermee op een makkelijke manier games kunt uitwisselen die iemand in het gezin al bezit. Heel handig, maar het heeft ook zo zijn keerzijde. Is i...

Gaming19.03.2024

Steam introduceert Families, hele familie een ban bij cheaten

Schermen veroorzaken communicatie-achterstand bij kinderen

1000 woorden per dag, dat is wat een kind dat niet vaak schermen om zich heen heeft wel meekrijgen, maar kinderen met schermen niet. Peuters zouden door schermgebruik zo’n 1000 woorden per dag missen en dat verstoord d...

Gadgets12.03.2024

Schermen veroorzaken communicatie-achterstand bij kinderen

​Tijdmachine: Tamagotchi was op sommige scholen verboden

Het was schattig en irritant tegelijk. Het was speelgoed, maar ook een verplichting. Het was zelfs op sommige basisscholen verboden. Op andere basisscholen moest je hem tijdens de les in je laatje doen, maar soms hoorde...

Gadgets04.03.2024

​Tijdmachine: Tamagotchi was op sommige scholen verboden

Veeleisende sleutelhangers
TikTok verslavend? De EU gaat het uitzoeken

Zelfs mensen van dertig, veertig jaar oud hebben het: even iets opzoeken op TikTok betekent meestal dat je wel wat langer in de app blijft hangen. Al die korte leuke filmpjes met onderwerpen die je leuk vindt: dat is ook...

Social Media19.02.2024

TikTok verslavend? De EU gaat het uitzoeken

Bijna 40% van het internetgebruik op basisscholen is niet-educatief

Internetgebruik op basisscholen draagt lang niet altijd bij aan educatie, zo blijkt uit nieuwe gegevens. Anonieme cijfers vanuit de Myndr database bieden een inkijkje in het klassikale online gedrag van basisschoolgroepe...

Online15.12.2023

Bijna 40% van het internetgebruik op basisscholen is niet-educatief

Sociale Media & Games zorgen voor veel afleiding
Voor de verlanglijst: 10 x kinderspeelgoed met tech

Het is natuurlijk een kinderfeest, Sinterklaas, dus waarschijnlijk zijn jouw kinderen of nichtjes en neefjes al druk bezig met hun verlanglijstje voor de goedheiligman. Of je nou zelf op zoek bent naar mooie cadeaus voor...

Gadgets02.11.2023

Voor de verlanglijst: 10 x kinderspeelgoed met tech