Gaming28.06.2008

Reeks misdaden geïnspireerd door Grand Theft Auto


reeks-misdaden-geinspireerd-door-grand-t.jpg
reeks-misdaden-geinspireerd-door-grand-t.jpg

Zes tieners uit New York hebben Grand Theft Auto IV de schuld gegeven van hun criminele gedrag. De zes hadden woensdag onder andere een chauffeur beroofd, voertuigen vernield en de sigaretten van een vrouwelijke motorrijder gestolen. Hierna werd de politie ingelicht en de zes werden al snel gearresteerd. Volgens een woordvoerder van de politie deden de zes tieners door deze serie misdaden te begaan een personage uit Grand Theft Auto na.

Dit is niet de eerste keer dat Grand Theft Auto in verband wordt gebracht met real-life misdaad. In 2003 doodde een 17-jarie jongen een politieagent en twee andere mannen om er vervolgens vandoor te gaan met een politieauto. Toen was Grand Theft Auto: Vice City de zondebok.

In 2005 werd de jongen ter dood veroordeeld, en in datzelfde jaar spanden de nabestaanden van de slachtoffers een zaak aan tegen de verkoper van de game, Rockstar, de ontwikkelaar en uitgever van de spellenserie, en Sony Computer Entertainment, omdat het spel gespeeld kon worden op hun spelcomputer, de PlayStation 2.

Spelers betreden in Grand Theft Auto IV opnieuw Liberty City, maar dit keer in de schoenen van de Oost-Europese immigrant Niko Bellic. Niko is gelokt door zijn neef met de belofte van grote huizen, glimmende auto’s en andere luxes die men zich in Oost-Europa niet kan veroorloven. Eenmaal aangekomen blijkt neef echter te wonen in de ghetto, rijdt enkel de rijke elite in luxe auto’s en blijkt Amerika even corrupt als thuis. Niko komt terecht in het maffiacircuit en moet de al de rommel van zijn neef opruimen.

GTA IV is inmiddels verschenen voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Lees meer op GamersNET.nl