Gadgets12.11.2012

Expositie ‘Robots & Space Toys’ in Museum van de Twintigste Eeuw


expositie-robots-space-toys-in-museum-va.jpg
expositie-robots-space-toys-in-museum-va.jpg

Twee bijzondere collecties zijn de basis voor een nieuwe tentoonstelling “Robots & Space Toys” in het Museum van de Twintigste Eeuw (van 17-11-2012 t/m 28-4-2013). Wijlen ‘kunstverteller’ Pierre Janssen hield niet alleen van kunst maar ook van speelgoed-robots en zijn collectie is nu in het museum te zien. Verder worden zeldzame en unieke jaren ’50 en ’60 robots en ‘space toys’ van verzamelaar Marco van Gimst getoond.

Samen geven de twee collecties een prachtig beeld van het populaire speelgoed met het thema robots en ruimtevaart uit de jaren ’50, ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Het was de “Golden Age” voor robots en space toys. Eerst, (jaren ‘50 en ‘60) werden de robots en space toys hoofdzakelijk van blik gemaakt, voornamelijk in Japan. Later (jaren ‘70) werd er steeds meer plastic gebruikt om kosten te besparen en werd de productie verlegd naar Hong Kong en later China.

In de getoonde verzamelingen zijn unieke en zeldzame exemplaren te bewonderen zoals de legendarische Gang of Five, een serie van zogenaamde Skirted Robots, gemaakt in Japan tussen 1957 en 1965. Hieronder bevindt zich de allereerste radiografische robot (Radicon Robot) alsmede een van de meest zeldzame robots uit dit tijdperk: Machine Man. Deze robot en 5e member van de Gang werd overigens pas in 1997 bij toeval ontdekt. Er zijn momenteel wereldwijd nog 12 exemplaren bekend.

Verder toont de verzameling legendarische robots zoals Mr Atomic in de zeldzame blauwe kleur, Diamond Planet Robot, de complete Gang of Five en vele zeldzame variaties met prachtige originele dozen en bijbehorende artwork. Daarom is de expositie niet alleen voor een breed publiek interessant maar ook voor verzamelaars en liefhebbers.

Sciencefiction
Tussen alle robots en space toys door worden ook affiches en fragmenten getoond van klassieke sciencefiction films. Sommige robot-figuren zijn namelijk te herleiden tot (cult)films uit de jaren ’50 en ’60, zoals “Forbidden Planet”, “Flying Saucers Attack!” en “The Invisible Boy”.

Kinderen van nu
Hoewel het meeste speelgoed veilig achter glas staat, kunnen kinderen ook met enkele moderne robots spelen. Met de afstandsbediening kunnen ze enkele middelgrote robots anno 2012 besturen. Ook is er een speeltafel met enkele retro blikken robots die nog traditioneel met een sleutel opgewonden moeten worden. Opa kan daar met kleinzoon gerust even een ruimte-conflict simuleren. Ook zal het museum op verschillende middagen kinderen zelf een robot laten bouwen met behulp van o.a. wc-rollen, blikjes en zilverpapier.

Spoetnik
Sciencefiction films en de lancering van de Russische Spoetniks maakten in de jaren ’50 ruimtevaart razend populair. Films als Destination Moon ( 1950 ), The day the Earth stood still (1952) en Forbidden Planet (1956) zorgden er voor dat vliegende schotels, raketten en robots niet alleen bij kinderen, maar ook onder volwassenen gewild werden. 

Mercury
Eind jaren ’50 starten de Amerikanen hun Mercury-programma met als doel de eerste mens in een vlucht om de aarde te krijgen. De Russen lukt dat net iets eerder met Yuri Gagarin die een nationale held werd. Met de ruimterace tussen de twee machtige staten was ruimtevaart niet alleen iets voor stripboeken en speelgoedfabrikanten. Er waren, zowel voor kinderen als speelgoedontwerpers, nu echte voorbeelden van ruimtevoertuigen. Mercury, Gemini en later Apollo, waren voorbeelden voor gedetailleerde ontwerpen.

invisible-boy-poster-04.jpg
invisible-boy-poster-04.jpg
attacking-martian-three-colours.jpg
attacking-martian-three-colours.jpg
annex-francis-anne-forbidden-planet-nrfp.jpg
annex-francis-anne-forbidden-planet-nrfp.jpg
battle-in-outer-space-poster-01.jpg
battle-in-outer-space-poster-01.jpg

Verder lezen over Space

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

Een gezin in Florida had de schrik van hun leven: ruimtepuin afkomstig van het ISS kwam dwars door hun huis heen vallen. Het stuk puin weegt maar een kilo, maar gezien waar het vandaan komt, komt dat hard aan. Het komt...

Technology02.04.2024

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

Leuk date-idee: dineren op het randje van de ruimte

Eten in het donker al gedaan? Een drie-sterren-restaurant geprobeerd? Als je op zoek bent naar een nieuwe, grensverleggende manier van dineren, dan hoef je niet verder te zoeken. Je kunt straks namelijk op grote hoogten...

Technology19.03.2024

Leuk date-idee: dineren op het randje van de ruimte