Social Media22.09.2011

Vertel je verhaal met Timeline in Facebook


Al vanaf het begin in Facebook vertoonde je profiel jouw verhaal. We gebruiken het om allerlei informatie met elkaar te delen. Van kleine dingen, zoals nieuwsartikelen, tot grote veranderingen in je eigen leven. In de loop der tijd heeft Facebook alle functionaliteiten aangepast en verbeterd. In het begin waren de opties vrij basic, maar nu heb je voldoende mogelijkheden om je profiel te pimpen. 

Maar bij elke nieuwe status update die we doen valt er een oude activiteit weg. De enige manier om deze te achterhalen is te kijken naar ‘older posts’. Elke keer weer! Maar dat gaat Facebook nu makkelijker maken. Met ‘Timeline‘ heb je nu een thuis waar al je verhalen uit het verleden een plek krijgen. 

[Update] Een nieuwe video van social apps is aan het artikel toegevoegd

Tell your story with Timeline

Facebook introduceert Timeline, een nieuw type Profielpagina. Timeline maakt de weg vrij voor een nieuwe klasse van apps. Deze apps zullen mensen helpen hun Timeline te vullen en tot uitdrukking te brengen wat ze het liefste doen. Ontdek nieuwe dingen via je Vrienden.

Wat er verandert voor Facebook gebruikers 

A new Timeline where you can express yourself: jij bent meer dan een optelsom van foto’s, status updates en reacties – de oude Profielpagina bood je geen goede manier om dit tot uiting te brengen. Met Timeline kun je een completer beeld van jezelf laten zien, een beeld van de afgelopen maanden en jaren, en niet alleen van de laatste minuten of dagen.

Apps bring your Timeline to life: je kunt Timeline vullen met je favoriete bezigheden d.m.v. apps en websites, en een live verbinding te houden met apps zodat ze voortdurend worden geüpdate. Fotografen kunnen bijvoorbeeld hun Timeline vullen met foto apps die na elke genomen foto kunnen worden geüpdate, koks kunnen receptenapps toevoegen waarmee elk nieuwe gerecht wordt geüpdate, en muziekfans kunnen apps gebruiken waarmee hun top afspeellijsten worden bijgewerkt.

Discover new things through your apps: terwijl je vrienden gebruikmaken van apps, ontdek jij nieuwe liedjes, films en andere dingen waarmee ze zich bezighouden via het Nieuwsoverzicht, Ticker en hun Timelines. Je vindt content waarvan je niet eens wist dat je ernaar op zoek was.

Update and control as you go: de hoogtepunten in jouw leven staan in je Timeline en jij kunt zelf bepalen wat je vrienden hiervan zien.

Wat er verandert voor de ontwikkelaars

Een nieuwe klasse van apps: timeline maakt de weg vrij voor een nieuwe klasse van apps die gebouwd zijn rond de favoriete bezigheden van mensen. – het lezen van artikelen, films kijken, lange afstanden lopen, reizen, fotograferen, koken, etc. Met de Open Graph, kun je apps bouwen die 800 miljoen mensen helpen om hun geheel persoonlijke Timeline in te richten.

The Evolution of the Open Graph: de Open Graph is veruit de grootste verandering die we hebben doorgevoerd op ons Platform sinds we het in 2007 introduceerden. De Open Graph maakt het mogelijk om elk type app ‘social’ te maken – van muziek en entertainment tot lifestyle apps – bovendien bereikt het meer mensen op een kwalitatieve en betrokken manier.

Any app can be social: apps worden op een organische manier ‘social’ wanneer ze worden geïntegreerd in de Open Graph.

Discovery drives distribution: meer typen apps zullen succesvol worden op Facebook, omdat Platform nu draait om meer dan het delen alleen – het gaat voortaan om zelfexpressie en de ontdekkingstocht via je vrienden.

Apps can create a live connection to Facebook, so it’s easier to grow: mensen kunnen apps toevoegen aan hun Timeline om hun vrienden te laten weten wat ze het liefste doen en waar ze ’t meest van houden (reizen, boeken, verzamelen, liedjes…) wat een betekenisvoller, waardevoller en relatie tot stand brengt tussen de ontwikkelaar en de gebruiker.

New distribution: Hoe meer mensen een app gebruiken, hoe vaker het zal worden gebruikt. Met één API kun je een app integreren in de distributiekanalen van Facebook – Timeline, Nieuwsoverzicht en Ticker.

Mogelijkheden voor de gebruiker

Timeline: Facebook introduceert Timeline, een nieuw profiel waarmee je een completer beeld van jezelf kunt schetsen, eenvoudiger met apps kunt werken en nieuwe dingen kunt ontdekken via je vrienden. Je kunt ook een ‘omslagfoto’ uploaden op je Timeline, een prominente foto die representatief is voor jou of voor wat jij belangrijk vindt, die zie je groot bovenin als achtergrond voor je profielfoto.

New class of apps: Mensen gebruiken apps en websites om hun favoriete bezigheden te laten zien, zoals muziek luisteren, films kijken of boeken lezen op hun Timeline. Als de apps eenmaal zijn toegevoegd aan een Timeline, dan worden ze voortdurend geüpdate als mensen er gebruik van maken. Voorbeelden zijn:

Spotify: Terwijl je luistert naar muziek op Spotify, laat Timeline zien naar welke nummers je luistert, welke albums je het vaakst luistert, welke afspeellijsten en artiesten.

Netflix: Ontdek nieuwe films via de films die je vrienden zien. Als vrienden Netflix hebben verbonden met hun Timeline, kun je zien welke films ze aan het bekijken zijn. Zo is het eenvoudiger om nieuwe komedies, documentaires, buitenlandse films en obscure Indie films te ontdekken via je vrienden en ze vervolgens zelf te gaan bekijken.

Foodily: Als je recepten bewaart, worden ze aan jouw Timeline toegevoegd zodat je een overzicht bijhoudt van de gerechten waar ze je midden in de nacht voor wakker kunnen maken of gerechten die je recent hebt ontdekt.

Nike+GPS: Deel met je vrienden de doelen die je jezelf stelt en je favoriete looproutes via apps als Nike+GPS. Dan verschijnt dit elke keer in je Timeline als je je rondje begint en klaar bent.

The Guardian: Als je eenmaal The Guardian hebt toegevoegd aan je Timeline en ‘delen’ hebt aangezet, dan kun je artikelen delen die je leest op jouw Timeline. Als je ervoor kiest een artikel niet te delen, kun je deze X’en van The Guardian of verwijderen van je Timeline via je Acitivity Log.

Gogobot (reizen): Voeg Gogobot toe aan je Timeline om hoog op te geven over je beste vakantieherinneringen en ideeën te verzamelen voor bestemmingen waar je nog heen wilt gaan.

Mogelijkheden voor de ontwikkelaar:

The Open Graph: Facebook introduceert nieuwe features op het Open Graph waarmee ontwikkelaars mogelijkheden krijgen om onderdeel te worden van de nieuwe Timeline en de verspreiding ervan, via Nieuwsoverzicht en Ticker.

Built in actions: Op de f8 introduceert Facebook nieuwe ingebouwde activiteiten (lees, luister, bekijk) voor ontwikkelaars om te integreren in Timeline.

Custom actions: Facebook introduceert nieuwe gestandaardiseerde activiteiten die ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om acties te definiëren die gebruikers kunnen delen op hun Timeline.

Graph Rank Facebook heeft verbeteringen doorgevoerd zodat mensen zoveel verhalen en berichten kunnen plaatsen als ze maar willen in het Nieuwsoverzicht zonder hun Vrienden te overladen.

Een hele lijst aan veranderingen waarmee Facebook nog aantrekkelijker wordt voor haar gebruikers. Het doel is uiteraard om nog meer met elkaar te delen en te laten zien waar we mee bezig zijn. 

Verder lezen over Facebook

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

Facebook kampt met een technisch probleem waardoor het ineens een heel vervelend voortbrengt wanneer je door je tijdlijn scrollt. Het is ontzettend vreemd en je vraagt je in eerste instantie misschien wel af of het aan j...

Social Media14.02.2024

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

Meta gaat op zijn platforms Facebook, Instagram en Threads een label geven aan content die is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit moet voor meer transparantie zorgen, en hopelijk minder social media-los...

Online07.02.2024

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Het kopieert van anderen en het komt zelf met weinig nieuws: het wordt regelmatig gezegd over Facebook, het social medium dat geleid wordt door Mark Zuckerberg. Is dat helemaal terecht, is Facebook inderdaad niet vernieu...

Social Media29.01.2024

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Feestboek, maar dan echt
Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

In de drukte van het TikTokken, het delen van Stories en het uitdelen van likes, eisen de uren die we op sociale media doorbrengen hun tol. Een verlaagd zelfbeeld, voortdurende druk om het 'perfecte leven' te leiden en m...

Social Media12.01.2024

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

Bumble is het vrouwvriendelijke antwoord op Tinder, maar het bleek niet zo vriendelijk op Instagram te staan. Tinder ook niet trouwens. Moederbedrijf Match heeft daarom besloten om zich geheel terug te trekken van Instag...

Social Media28.11.2023

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

​WhatsApp-stickers bewijzen dat AI altijd moet worden gecheckt

WhatsApp is tegen een beschamend probleem aangelopen: als je de WhatsApp-sticker-AI gebruikt om nieuwe stickers te laten genereren, dan voegt het als je op Palestijnse kinderen zoekt geweren toe aan de figuurtjes van kin...

Social Media06.11.2023

​WhatsApp-stickers bewijzen dat AI altijd moet worden gecheckt

Verder lezen over Timeline

Nieuw Facebook algoritme zorgt voor eerste slachtoffer, Little Things stopt ermee

De begin januari door Facebook aangekondigde verandering van algoritme heeft een eerste slachtoffer geëist. De Amerikaanse uitgever Little Things zet zijn activiteiten stop. 100 mensen verliezen hun baan nadat het 75% v...

Social Media01.03.2018

Nieuw Facebook algoritme zorgt voor eerste slachtoffer, Little Things stopt ermee

Facebook gaat meer prioriteit geven aan lokaal nieuws

Facebook is de laatste tijd weer druk bezig met de tijdlijn. Begin dit jaar kwam het bedrijf naar buiten met het nieuws dat gebruikers meer dingen van vrienden te zien krijgen, en wat minder nieuws. Maar New York Times k...

Nieuws30.01.2018

Facebook gaat meer prioriteit geven aan lokaal nieuws

Facebook nieuwsfeed: sneller ladende pagina’s krijgen voorrang

Facebook blijft maandelijks updates uitrollen om de ervaring van gebruikers te verbeteren. Zo ook voor de nieuwsfeed. Vorige maand werd namelijk het spammen van links nog aangepakt. Met weer een nieuwe update zijn trage...

Social Media03.08.2017

Facebook nieuwsfeed: sneller ladende pagina’s krijgen voorrang

Facebook en de nieuwsfeed: links spammen aangepakt

Facebook heeft eind juni nog even snel een update uitgerold aan de nieuwsfeed van de inmiddels meer dan 2 miljard gebruikers. Deze update zal ertoe bijdragen dat het aantal links van lage kwaliteit gereduceerd zal worde...

Social Media03.07.2017

Facebook en de nieuwsfeed: links spammen aangepakt

Twitter voegt weer een nieuwe veiligheidsupdate toe

Twitter blijft werken om het platform veiliger te maken. Zo zijn er in de afgelopen weken alweer verschillende veranderingen op dit gebied doorgevoerd. Er was een update waarmee gebruikers aanstootgevende tweets kunnen r...

Social Media02.03.2017

Twitter voegt weer een nieuwe veiligheidsupdate toe

Nu ook mogelijk woorden te muten uit je tijdlijn
Facebook gaat clickbait in het nieuwsoverzicht aanpakken

Je krijgt binnenkort een stuk minder clickbait te zien op Facebook. Het sociale netwerk is namelijk weer het algoritme aan het tweaken dat gebruikt wordt om te bepalen welke berichten en onderwerpen jij te zien krijgt....

Social Media22.04.2016

Facebook gaat clickbait in het nieuwsoverzicht aanpakken

Groei aantal gebruikers stagneert en Twitter rolt nieuwe timeline uit

Twitter heeft de resultaten over het vierde kwartaal bekendgemaakt. Het meest opmerkelijke over het afgelopen Q4 is dat het aantal gebruikers gelijk is gebleven, iets dat bedrijf merkte op de beurs. Het aantal maandelijk...

Social Media11.02.2016

Groei aantal gebruikers stagneert en Twitter rolt nieuwe timeline uit

Facebook nieuwsoverzicht moet ook bij langzamere verbinding inladen

Mensen in de opkomende markten komen in een steeds sneller tempo online. Alleen gebeurt dit in de meeste gevallen wel via 2G-verbindingen. Om het ook voor hen mogelijk te maken om Facebook te gebruiken zal het sociale ne...

Social Media07.10.2015

Facebook nieuwsoverzicht moet ook bij langzamere verbinding inladen