Waarom je nooit zal weten wie jouw profiel op Facebook heeft bezocht

Waarom je nooit zal weten wie jouw profiel op Facebook heeft bezocht

In 2006 - 2007 - de gouden jaren van MySpace- deed een gerucht de ronde dat meisjes die een profiel op MySpace hadden over software beschikken die hen in real time mee kon delen wie op dat moment hun profiel bezocht. Ook applicaties die beloven u te onthullen wie uw profiel op Facebook bezoekt zijn gewenst. Een aantal Facebookgroepen belooft u zelfs die lijst te bezorgen, maar wel op voorwaarde dat je ook je vrienden daarvoor uitnodigt.

Maar al deze applicaties zijn nep, zo schrijft Vincent Glad op Slate.fr, en om een eenvoudige en evidente reden: zo'n applicatie brengt de bestaansreden van het sociale netwerk in gevaar. Facebook zelf vecht dan ook tegen dit soort applicaties.

In de FAQ op Facebook staat:

"Facebook voorziet toepassingen of groepen niet van technische hulpmiddelen waarmee mensen kunnen zien hoe vaak een profiel wordt bekeken of statistieken bekijken over het aantal keer dat bepaalde inhoud is bekeken en door wie. Als wordt beweerd dat deze functie voor een toepassing beschikbaar is, kun je de toepassing wegens misbruik rapporten door naar de pagina 'Info van de toepassing' te gaan en onder aan de pagina te klikken op 'Toepassing rapporteren', of door onder aan een canvaspagina van de toepassing te klikken op 'Rapporteren'."

Facebook doet dat niet voor uw goed of voor het goed van de wereld, want mochten profielhouders morgen te weten komen wie hun profiel heeft bezocht dan betekent dat gegarandeerd het einde van de sociale verbintenis van de site: 'U zet zoveel mogelijk privé-gegevens online. In ruil daarvoor kan u vrij en ongehinderd alle gegevens van uw contacten bekijken.'

Bij gebrek aan zo'n controlefunctionaliteit ontstond wat al gauw een activiteit die de naam 'stalking meekreeg', een ongevaarlijke manier van 'zappen', die het midden houdt tussen spionage en het achtervolgen van iemand, maar die een normale bezigheid is voor een jongere is die zich voor zijn computer verveelt en op eenzelfde manier profielen bezoekt als hij een van de vele kanalen op zijn digitale tv zou bekijken.

Een applicatie die toelaat te weten te komen wie je profiel heeft bezocht zou het einde betekenen van deze 'zapping', met voor Facebook de instorting van het aantal bezochte pagina's (en hun advertenties) als gevolg.

Op een subtiele manier moedigt Facebook gebruikers trouwens aan om op andere profielen te spioneren. Eerst werd een functie 'Fotoherinneringen' opgestart, die foto's uit de collecties van je vrienden toont, vorige maand dan werden de zogenaamde 'vriendschapspagina's' toegevoegd, waar je alle interacties tussen jijzelf en je vrienden of twee van je vrienden onderling kan raadplegen; een soort van voorgekauwde stalking als het ware.

Weten wie je profielpagina heeft bezocht is ondertussen uitgegroeid tot een ware mythe. Om een einde te maken aan eerder genoemde indianenverhalen voegde MySpace in 2009 een functie toe die toelaat om jezelf bekend te maken bij de mensen die je bezoekt. Doch met een eenvoudige klik op de computermuis kan deze toepassing worden gedeactiveerd en kan de anonieme stalking-zapping in alle rust worden hernomen. Dat deze functionaliteit werd toegevoegd plaatst MySpace ook gelijk in een andere categorie dan Facebook. MySpace wil eerder een ontmoetingsplaats zijn waar mensen muziek beluisteren en de tijd kunnen doorbrengen met alle vormen van sociaal entertainment.

Het volledige artikel van Vincent Glad staat hier

Tags: facebook, myspace
2064a2496a4207d7890c1c788e1092fc62eb7836_4515_90_90_1Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys. Klik hier voor zijn persoonlijke profiel op Linkedin.

Reacties (11)

 • Onze huis tuin en keuken Hyves heeft het wel gedaan en snel weer op slot gegooid,
  nu kan toch wel als je Gold member bent ?

  Ma 8 nov 2010, 21:59 [reply]

  • Thomz

  Linkedin is hierop een uitzondering, het geeft juist wel inzicht in wie je profiel heeft bekeken. Voor mij is dit overigens inderdaad wel een reden om sommige profielen juist niet te bekijken.

  Ma 8 nov 2010, 22:05 [reply]

  • martin

  hoi thom, dit kun je ook gewoon uitzetten he op linked in.

  Di 9 nov 2010, 21:20 [reply]

 • Ik denk dat dit soort applicaties killing zijn voor de social media. Het "big brother is watching you" gevoel, wat op internet sowieso al aanwezig is, wordt er alleen maar door gevoed.
  Slechte ontwikkeling.

  Zo 14 nov 2010, 00:28 [reply]

 • Het zou handig zijn inderdaad als je Google Analytics op je Facebook Pagina kan plaatsen!

  Di 16 nov 2010, 17:27 [reply]

 • Ik ben het eens met Thomz. Facebook kiest ervoor het niet te doen. LinkedIn wel. Wanneer dat een reden is dat mensen bepaalde profiels mijden, gaat LinkedIn dat niet zijn doel voorbij?

  Marloes

  Vr 28 jan 2011, 02:06 [reply]

 • Je kan de activiteit van uw site al gaan tracken binnen Facebook (likes, views in de feed, etc).
  Artikel is toch maar een beetje natte vinger werk. Uiteraard werkt die Facebook applicatie niet. Maar denk niet dat Facebook om profielbezoeken verlegen zit om paginaweergaves te creëren. Anders hadden ze bij fotobrowsing ook élke fotoweergave een pageview laten zijn.

  Do 3 feb 2011, 16:40 [reply]

  • Anne

  Wat een onzin, LinkedIn is niet voor de flauwekul maar wordt professioneel gebruikt. Mij zou het dus geen reet boeien als wie dan ook zag dat ik zijn profiel had bekeken.

  En op Hyves kun je het inderdaad zien als je goldmember bent. Mits die persoon die jouw profiel bezoekt zélf op zijn profiel heeft aangevinkt dat mensen het mogen zien dat hij of zij op iemands profiel heeft lopen snuffelen. Standaard staat dat uit.

  Vr 11 feb 2011, 10:35 [reply]

  • Thomz

  Bij LinkedIn is het bekijken van een profiel ook een methode om bij iemand 'in beeld te komen' (zelf met succes toegepast). Maar LinkedIn wordt natuurlijk niet alleen zakelijk gebruikt maar ook om 'ns te kijken wat je ex van 10 jaar geleden tegenwoordig doet. Of de nieuwe partner van je ex...

  Vr 11 feb 2011, 12:28 [reply]

  • Maaiveld

  We dienen, LinkedIn, Hyves en Facebook niet in de zelfde SN categorie te plaatsen. LinkedIn heeft doorgaans nut mits je (imho) niet teveel waarde hecht aan het lid zijn van 800 groepen en 6 miljoen plus linkers hebt. Facebook is open en integer en biedt eerlijke restrictiesettings. Hyves is gevaarlijk. De restricties in Hyves zijn doorgaans ook bepalend wat je niet meer mag doen, isolement ligt op de loer. en de standaard instellingen worden meestal nooit meer veranderd. Wil je weten wie je profiel bezocht heeft en, ok , dan kan dit en heb je een lijst, wat ga je dan doen? ze allemaal bedanken? of afvragen waarom er geen vriendschapsverzoek is gedaan? (ego onzeker?) SN is leuk en goed voor tijdverdrijf en soms houd je er wat leuks aan over. voor de rest is het allemaal 'ikke ikke ikke' (en ik doe er aan mee. FB is mijn ding en ik vind het leuk.....).. geen waardeoordeel dus over SN adepten en fans

  mijn 5 centen..
  Gr. Sander

  Ma 25 apr 2011, 00:25 [reply]

 • Bedankt voor dit leuke artikel ik heb er met plezier naar gelezen.

  Di 25 sep 2012, 09:39 [reply]

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines