Events11.03.2013

Quantified Self, wearables en de toekomst van Self-tracking


Als we dan toch een blik in de toekomst werpen in Austin tijdens SXSW, dan mag de zogenaamde “Quantified Self”-beweging en het idee van self-tracking natuurlijk niet ontbreken. In een panelsessie met onder andere “Mr. Quantified Self” Gary Wolf ging het over de huidige staat en toekomst van wearables.

quantified-self-wearables-en-de-toekomst.jpg
quantified-self-wearables-en-de-toekomst.jpg

Met de sloot aan aandacht voor Google Glass de afgelopen maanden en de groeiende populariteit van trackers als Fitbit en de Nike Fuelband rijst al snel de vraag over het design van al die draagbare techniek.

CEO van Misfit Sonny Vu is helder: “I would love to wear more advanced tech and trackers, as long as it doesn’t make me look like that guy from Tron“. Geen verkeerde uitdrukking, als je je bedenkt dat een recent nieuw product van Under Armour je een echte Iron Man-ervaring geeft.

Volgens Vu is het ook wel een beetje goed geweest zo, met al die “bewuste techniek” die we bij ons dragen. Bewust in zichzelf omdat ze je tracken, maar ook bewust aanwezig voor de drager.

Vu noemt de huidige stand van zaken “Wearables 1.0”: we denken vanuit de mogelijkheden van techniek, hullen ons idee in goedkoop plastic, laten het onze activiteiten op de een of andere manier meten en laten het mensen met een clip of armband op hun lichaam dragen.

De huidige golf van wearables brengt een hoop drempels met zich mee die genomen moeten worden: draagbaarheid, design, kwaliteit van het materiaal en de sociale impact die de devices hebben staan ieder op zichzelf de brede acceptatie van self-tracking in de weg, denkt de Amerikaan.

Volgens Vu gaat is het van belang om vanuit andere inzichten na te denken over Wearables 2.0. Wat dragen mensen dagelijks en wat willen we meten? Kunnen we vervolgens de techniek ontwikkelen om het onderdeel te maken van de garderobe, zonder enige concessie te doen op design, stijl en comfort? Uiteindelijk gaat het denken vanuit design-naar-productie denken vanaf het prille begin.

Het komende jaar zal de markt van wearables alleen maar verder groeien. Breder en dieper, want we kunnen steeds meer onderzoeken terugbrengen tot sensors op draagbaar formaat. Van borstonderzoek tot slaaptests. Het beloofd een spannend jaar te worden!