Events04.11.2012

Het nieuwe leiderschap (inzichten voor een boeiende toekomst)


het-nieuwe-leiderschap-inzichten-voor-ee.jpg
het-nieuwe-leiderschap-inzichten-voor-ee.jpg

Yes we can! Het is alweer even geleden dat deze kreet ons in beweging zette en Barack Obama de geschiedenis inging als de eerste zwarte president van Amerika.
De Amerikanen mogen deze week weer naar de stembus om te laten merken of ze nog steeds in hem geloven. Belangrijker dan de persoon Obama is de boodschap “Yes we can”.
De kern van de boodschap houdt in, dat wanneer we gezamenlijk de schouders eronder zetten en samenwerken we verder reiken, dan alleen. Het geloof om het samen te doen, vond indertijd de juiste energie, omdat de crisis in volle hevigheid om zich heen sloeg.

Eigenlijk was het geen verrassende boodschap, want diep van binnen, weten we dat je het niet helemaal alleen kunt en dat we samen verder komen. Blijkbaar waren we het toen even vergeten.

Hoe was het ook alweer? Even een opfrisser!

Crisis

Door de opgeblazen economische bubbel en dito hiërarchische bedrijven waren we inmiddels gewend dat topmanagers snelle jongens in bonus waren en op een voetstuk werden geplaatst.
Omdat winsten jaar op jaar hoger werden, slikten we allerlei megalomane theorieën voor zoete koek. En ja, ga in dat geweld maar eens roepen dat we het samen doen en dat menselijkheid de maat moet zijn in plaats van uitpuilende winsten ten koste van andere.

Nee, stoere uitspraken en topdown management was het credo. Macho managers die riepen: “elk jaar ontslaan we 10% van onze mensen” , waren gevierde figuren in de businessarena en hielden de aandeelhouders gelukkig, maar stonden toen aan de rand van de afgrond.

De vraag is ook, of je de juiste prikkel geeft wanneer je alleen maar bezig bent met aandeelhouders waarde en jaar na jaar moet verbeteren op de top van je kunnen.
Een crisis is het gevolg en als we niet anders met elkaar omgaan in de businessarena vrees ik dat er niet veel gaat veranderen.

Een film die hierover een interessant inzicht bied, is Zeitgeist, hierin zie je de contouren van ons monetaire stelsel, de businessarena en de verdeling van rijkdom  in de wereld. Toen ik deze had gekeken stond het schaamrood op mijn kaken en was ik volop gemotiveerd om het anders te doen. En heel eerlijk moet ik toegeven dat ik nog steeds niet mijn gedrag heb aangepast. Want hoe kan ik daar verandering in brengen? Maar het zaadje van besef is geplant en ik probeer door kleine aanpassingen mijn gedrag te veranderen. Ik vermoed dat er in toenemende mate steeds meer besef komt dat zaken toch moeten veranderen.

Maar goed, even terug naar waar we waren. De crisis!

Doordat de economie in elkaar donderde en men zich moest herbezinnen werd het andere geluid van “Yes we can” volop omarmd. Hierdoor konden nieuwe samenwerkingen en structuren aandacht krijgen, die uit een andere vorm van leiderschap waren ontstaan.

Top-down leiderschap past namelijk in de toekomst niet meer en we zullen dus anders naar leiding geven moeten kijken. Ik noem het bewust leiding geven en geen leiderschap. Waarom? 

Leiderschap

De definitie van leiderschap komt meestal van buiten en niet van binnen. Echte leiders hebben volgers die hun gedachtegoed aanhangen. Gandhi noemde zichzelf echt geen leider maar werd geroemd voor zijn leiderschap omdat zijn volk een natuurlijk leider in hem vonden. Hij had een visie en tevens een kompas om die visie te realiseren. Zo zijn er vele voorbeelden in onze geschiedenis van echt leiderschap. Maar belangrijker, hoe gaan we hiervan leren en hoe gaan we het toepassen in de huidige werksfeer?

Wat betreft dit onderwerp ben ik erg gecharmeerd van twee vrijdenkers die deze week op het event GobeyondMBA hun visie delen. Vrijdenker Remco Claassen is een rebelse spreker met humor. Hij daagt management NL uit om niet vanuit hiërarchie te handelen, maar juist energie te geven aan de werkvloer.

Frans van de Reep is een visionair op het gebied van “de invloed van internet” op bedrijfsstructuren. Menig managementboek wat vandaag verschijnt over dit fenomeen bevat inzichten die door hem voorspeld waren. Op Youtube vind je verschillende lezingen van zijn hand.

Beiden zijn dus te horen op het event van het nieuwe leiderschap GoBeyondMBA op 8 november.

Omdat hun inzichten een grote impact hebben op het nieuwe leiderschap en je wellicht niet de keuze hebt om het event bij te wonen, deel ik hier alvast wat inzichten die mij erg aanspraken. Want stel;  je geeft vandaag leiding aan een groep mensen en je wilt succesvol zijn door de groep verder te brengen. Hoe doe je dat dan?

Inzichten voor het nieuwe leiderschap

–    De wereld verandert van ‘survival of the fittest’ naar ‘survival of the most cooperative’. Bedrijven moeten niet langer ‘mean & lean’ zijn, maar ‘lean & meaningful’. Het is het gebrek aan betekenis dat veel mensen in bedrijven ervaren waardoor wantrouwen ontstaat en we steeds maar willen controleren. Dit is killing voor de arbeidsvreugde en een slechte omgeving voor nieuwe ideen en creatieve oplossingen.
Vandaag de dag is het belangrijk dat we het gevoel hebben met zinnige dingen bezig te zijn.

–    Hiërarchie is simpelweg te duur geworden. Organiseren via internet is ongeveer 70% goedkoper dan organiseren via hiërarchie of andere vaste bedrijfsstructuren. In de politiek, zorg, bedrijfsleven of de media zie je steeds meer de toenemende invloed van individuele burgers en werknemers. Samenwerking ontstaat dan op basis van persoonlijke verantwoordelijkheid en keuzes en niet vanuit opgelegde structuren. Bedrijven worden projecten, tijdelijke coalities van professionals die samen iets moois maken en dan weer uit elkaar gaan.

–    Wees leraar en leerling tegelijk. We bevinden ons in een ontdekkingreis naar nieuwe structuren en werkvormen. Durf je kwetsbaar op te stellen. Soms ben je leraar, maar tegelijkertijd leerling op gebieden waar je op dat moment nog niet genoeg kennis over bezit. Gebruik de kracht dat je samen meer weet.

–    Het is voor leidinggevenden belangrijk om te weten, wie ze zijn (introspectie), wat hen drijft en of ze in hun werk en privé op het “eigen pad” zitten. Pas dan, ga je het bij anderen zien en weet je waar hun drive zit en waar ze energie aan ontlenen. Alles draait om persoonlijke ontwikkeling en diegene die hiermee aan de slag gaat creëert een grotere waarde voor het bedrijf en de mensen.

–    Rendement is niet hetzelfde als tevredenheid. Een gezonde balans stelt dat je voor de lange termijn een aantrekkelijke partner bent zowel in de businessarena als voor nieuw talent.

–    No EGO, wie krijgt de credit? We zijn gewend succes aan een persoon op te hangen. Tegelijkertijd weten we diep van binnen dat het een gezamenlijke actie is. Maar we zijn ook trots en willen waardering. Logisch, maar het ego zorgt er ook voor dat we zaken niet meer helemaal helder zien en we geven onszelf daar vaak een grotere rol in als daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Leidinggevenden die ‘no EGO’ erin zitten reiken vaak verder voor hun mensen en bedrijf. Wees ook hier leraar en leerling tegelijk.

Yes you can!

Het is een tijd van vele veranderingen, waarbij het belangrijk is kennis met elkaar te delen en samen te werken. Dat gebeurt ook op GobeyondMBA; een event over bewust leiderschap. Het platform biedt kennisdeling aan met gelijkgestemden en organiseert geregeld interessante bijeenkomsten.

Dus wil jij meer weten over nieuw leiderschap en ben je geïnteresseerd in ervaringen van anderen.  Kom dan naar eerstkomende event op donderdag 8 november, of kijk op Gobeyondmba.nl voor de rest van het programma.