Events21.03.2010

TEDxEutropolis vormt inspiratiebron voor creatieve economie en e-cultuur


tedxeutropolis-vormt-inspiratiebron-voor.jpg
tedxeutropolis-vormt-inspiratiebron-voor.jpg

Wie kent het niet? TED. Het jaarlijks terugkerende evenement waar ’s werelds grootste denkers en doeners hun passies delen. TED als in Technology, Entertainment en Design. Drie thema’s die onze toekomst vorm kunnen geven.

In de geest van het motto ‘ideas worth spreading’ ontwikkelde TED het TEDx programma, zodat ook communities, organisaties en individuen op lokaal niveau de kracht van een TED-like event kunnen inschakelen.

Na TEDxAmsterdam en TEDxTheHague is Nederland nu nog een TEDx-event rijker: TEDxEutropolis. Een event waarin de verschillende TED talks een inspiratiebron vormen voor creatieve economie en e-cultuur in Zuid-Limburg en de Euregio.

TEDxEutropolis vindt plaats op 10 juni in Heerlen en is onderdeel van een tweedaags festival over creatieve economie en e-cultuur.

In het concept Eutropolis is de Euregio een open, internationale stad van 3,7 miljoen inwoners. Een gebied dat bestaat uit drie nationaliteiten, drie talen en veel instellingen op het gebieden van cultuur en educatie. In die Euregio vormen grote steden als Aken, Luik, Parkstad, Genk, Hasselt en Verviers de culturele kernen. Eutropolis heeft een aantal uitdaging voor de boeg, zoals krimp, maar ook de kandidatuur van Maastricht voor Culturele Hoofdstad 2018. Een van de speerpunten van TEDxEutropolis is het slaan van een brug tussen de culturele deelgebieden en de change agents die hierin het verschil kunnen maken.

E-cultuur verwijst naar de steeds veranderende relatie tussen nieuwe informatie- en communicatietechnologieën en de productie en consumptie van cultuur en de kunsten. Het zal niemand verbazen dat e-cultuur een grote rol kan spelen in het vertalen van ideeën op economisch, sociaal en cultureel gebied. Ideeën die nodig zijn als je kijkt naar eerder genoemde uitdagingen. Het denken volgens e-cultuur vormt een basis voor nieuwe (economische) modellen en aanknopingspunten voor de Euregio.

Daarom is het van belang dat er nieuwe, frisse ideeën komen. Tijdens TEDxEutropolis komen denkers en doeners bij elkaar om ideeën, ervaringen, kennis en contacten uit te wisselen. Denk daarbij aan de wereldwijd bekende woorden ’think global, act local’. Dat geldt ook voor TEDxEutropolis. De Euregio staat centraal om op lokaal niveau kennis en projecten te ontwikkelen.

Tijdens TEDxEutropolis zullen zowel nationale als internationale sprekers een TED talk houden. Tot nu toe zijn de namen van drie sprekers bekend gemaakt:

  • Christian Nold is kunstenaar, spreker en cultureel activist uit Londen en was eerder keynote speaker op PICNIC’09. Ook wel bekend van zijn verhaal over bio-mapping, een emotionele manier om met steden om te gaan. Daarbij richt hij zich op kleinere steden en gemeenschappen, waarin in zijn ogen de toekomst ligt.
  • Daan Roosegaarde is internationaal ontwerper en richt zich op de sensuele kant van techniek. Zijn werk kenmerkt zich door interactie tussen kunst, techniek en mensen.
  • Maurer United Architects onderzoekt en herdefinieert grenzen van het vakgebied architectuur met architectuur-, design- en mediaprojecten op uiteenlopende schalen als resultaat.

Binnenkort worden meer sprekers bekend gemaakt op de website van TEDxEutropolis. De tweede dag van het festival (11 juni) staat in het teken van i_beta, de tweede editie van het Zachte G event. Op deze dag komen creatieve ondernemers, cultuurmakers en kunstenaars bij elkaar om tijdens workshops en presentaties van sprekers samen een stap te zetten in de creatieve economie.

Alle updates over TEDxEutropolis zijn te volgen via Twitter, Facebook en LinkedIn.

Aanmelden voor TEDxEutropolis kan hier.